У Тернополі вшанували пам’ять Василя Стуса

Літературно-мистецький вечір «Не відлюбив свою тривогу ранню» відбувся в обласній філармонії . Тернопільське обласне державне музичне училище імені Соломії Крушельницької разом із Тернопільською обласною організацією товариства «Меморіал» імені Василя Стуса підготували захід, присвячений 80-річчю від дня народження Василя Стуса – поета, перекладача, правозахисника,  який обрав долю борця. Один із найактивніших представників українського культурного руху  шістдесятників, за власні переконання щодо необхідності збереження й розвитку української культури зазнав репресій – 13 років він провів у радянських слідчих ізоляторах та таборах, його творчість була заборонена. У засвіти він пішов у таборі в Пермській області у 1985 році. Перепоховали його в Києві 1989-го.

«Сьогодні ми ще раз торкнемося творчості Василя Стуса. Людини, про яку кажуть, що він був і залишається голосом сумління, людиною честі, правди та порядності, – наголосив у своєму виступі голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина», перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний. – Активний борець за права людини, академік, дисидент Андрій Сахаров, перебуваючи під домашнім арештом, звернувся з листом до світової спільноти, щоб вона стала на захист молодого українського поета Василя Стуса та визволили його з більшовицько-енкаведистських катівень. Світові організації подали Василя Стуса на отримання Нобелівської премії. Комуністичний режим знав про таку ініціативу і зробив усе, щоб серце поета зупинилося. Хочу також подякувати Володимиру Шовкошитному, який прибув до нас на цей вечір пам’яті Василя Стуса. Це він в 1989 році організував перевезення тлінних останків Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого з Пермських катівень до Києва. Я був у делегації членів Української Гельсинської спілки з Тернопільщини, які брали участь 19 листопада 1989 року в перезахороненні Василя Стуса, Юрія Литвина і Олекси Тихого. Нехай вони з Богом спочивають, а ми, нині сущі, маємо пам’ятати усіх героїв, що поклали життя за волю та незалежність України».

Василь Деревляний висловив подяку Тернопільському обласному державному музичному училищу імені Соломії Крушельницької, Тернопільській обласній організації товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, які, за підтримки Тернопільської обласної ради, зорганізували цей літературно-мистецький вечір.

На ньому виступили студенти, викладачі, творчі колективи училища.

1a44516d5e8a242c05e1cae41f5bbe59

2e3009279ad1a8879f626171bd2c0da3