«Батьківщинівці» візьмуть участь у відновленні легендарного хутора

Партійці візьмуть участь у відновленні криївки та стодоли на хуторі Веснівка, що поблизу села Золота Слобода Козівського району. Там у 1943 році  відбувся Третій Надзвичайний Великий Збір ОУН.

З розповідей істориків відомо, що на Третьому Зборі Провід ОУН прийняв важливі постанови про боротьбу українських націоналістів проти фашизму та більшовизму, становлення українського народу і його незалежності.

«Перший збір ОУН відбувся у Відні, другий  – у Кракові, а третій у нас на Тернопільщині. Переконаний, що обов’язком обласної влади є відновлення  цього легендарного місця. Хутір Веснівка повинен стати осередком вишкільних змагань і патріотичного виховання молоді. Маємо відкрити для всієї України новий осередок визвольного руху. Ми хочемо облаштувати криївки, відбудувати стодолу та  відремонтувати дороги», – зазначає перший заступник голови обласної ради, голова обласної організації ВО “Батьківщина” Василь Деревляний.

32190869_201945050596741_6243921823113674752_n

Довідково: Великий Збір ОУН – найвищий керівний орган Організації Українських Націоналістів. Після завершення Третього Надзвичайного Збору ОУН весь провід на чолі з Романом Шухевичем перемістився у столицю воюючої України 1943 – 1945рр. село Бишки Козівського району, де діяла штаб-квартира УПА. Тоді у Бишках і навколишніх селах перебували майже всі члени Проводу ОУН, більшість крайових провідників і командирів груп.