Нафтогаз виграв історичну суперечку з Газпромом

«Нафтогаз» виграв у «Газпрому» спір за транзитним контрактом. Хочу нагадати всім, що цей контракт був підписаний в Москві 19 січня 2009 року РАЗОМ (одночасно) із контрактом купівлі-продажу газу і теж на 10 років і теж по формулі, і теж за принципом «бери або плати (качай або плати)». Коболєв, агов, а де слова подяки на адресу Юлії Тимошенко?

P.s. Доречі і спір ПО (не всупереч, а ПО, тобто базуючись на) контракту купівлі-продажу газу, «Нафтогаз» теж виграв. Чи не так?» – повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат України від ВО «Батьківщина» Сергій Власенко.

Деталі справи повідомляє прес-служба НАК “Нафтогаз”, передає “Економічна правда“.

“Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту”, – зазначили в прес-службі.

“За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2.56 млрд доларів на користь Нафтогазу”, – додали в НАК.

Зазначається, що Арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому щодо штрафів за начебто незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.

На сьогодні між Нафтогазом та Газпромом діє два контракти: на постачання газу та на його транзит територією України. У 2014 році у Стокгольмі були ініційовані провадження щодо кожного з них.

Зокрема, у транзитному спорі йдеться про недопостачання та недоплату за послуги транзиту в 2009-2016 роках.

Як повідомляли у Нафтогазі, транзитний контракт передбачає, що у разі зміни умов формування транзитних тарифів у Європі Україна має право вимагати перегляду тарифу. Після підписання контракту був прийнятий так званий Третій енергопакет, і умови формування транзитних тарифів в Європі суттєво змінилися.

Тому Нафтогаз і вимагав привести транзитний тариф у відповідність до європейських умов. Газпром відмовлявся переглядати тариф вже понад 5 років. Саме через це Нафтогаз звернувся до Стокгольмського арбітражу.

НАК також вимагав привести транзитний контракт у відповідність до європейського законодавства, яке Україна імплементувала у зв’язку з приєднанням до Енергетичного співтовариства.

У цій справі Нафтогаз вимагав стягнути з Газпрому 16 млрд доларів, зустрічна вимога російської компанії – 6 млн дол.

Контракт на транзит між “Нафтогазом” і “Газпромом” був підписаний у 2009 році керівниками вказаних компаній за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна. Він розрахований на десять років – до кінця 2019 року.

Нагадаємо, 22 грудня минулого року Стокгольмський арбітраж ухвалив остаточне рішення щодо першого контракту – на постачання газу.

Подробиці справи за контрактом на поставку газу можна прочитати за посиланням.