Влади не треба боятися, треба вирішувати проблеми

Протягом 2006 року вдалося зберегти від розбазарювання комунальне майно міста, розповіла перший заступник мера Тернополя Олена Лакома.

—    Приміщення на вулиці Коперника, бульварі Шевченка, та приміщення пологового будинку на вул. Замковій, які планувалося продати за заниженими цінами, або знести задля звільнення земельних ділянок ми продати не дали, — продовжила пані Лакома. — Під моїм керівництвом було проведено інвентарізацію боргів з оплати орендної плати комунального майна міста; принципово поставлено питання про розірвання договорів оренди і ненадання в оренду в майбутньому боржникам.

За словами пані Олени, вдалося провести  ревізію договорів про передачу житла міській раді в розмірі 6 %, яка повинна проводитися після здачі житлових об’єктів. Адже декому вигідно взамін квадратних метрів житлової площі одержувати грошову компенсацію, тільки питання полягає в тому, за якими цінами, адже на сьогодні ціни на житло державою не регулюються. Якщо забудовник, взамін передачі житлових метрів бажає повернути міській раді гроші, тоді виникає закономірне питання: для чого йому (забудовнику) ця заморока?

Гроші лежать під ногами,  переконана Олена Лакома. Потрібно їх вміти підняти. Однією з основних проблем мешканців міста на сьогодні, за словами першого заступника, є забезпечення житлом. 70 % звернень тернополян стосуються вирішення саме цієї проблеми.
 — Зараз на обліку в міській раді 15 тисяч осіб, які хочуть придбати житло. 6% житла, яке надходить, дуже повільними темпами погашатиме цю чергу, — повідомила Олена Лакома, —

У міській раді розробляють стратегію надання громадянам фінансової допомоги. Буде це фінансування програм чи одноразова допомога — наразі невідомо.

Коли приймуть нові положення про ринки, стверджує Олена Лакома, підприємці почуватимуться більш захищеними і чітко знатимуть, на які потреби міста ідуть їх внески. Сьогодні в місті завершується інвентаризація майна. Актуальним питанням залишається відпрацювання ставок оренди комунального майна. Сьогодні, переконана Олена Лакома, вони є надто низькими, і міський бюджет від цього зазнає чималих втрат.

—    Дехто боявся узурпації влади в одних руках, дехто залишився без відповідного завантаження, — запевнила пані Лакома. — А чи не почати б нам усім займатися роботою на користь громади, замість того, щоб розмірковувати, хто із заступників наскільки завантажений та відробляє свою платню. За мої дії як посадової особи несе політичну відповідальність фракція БЮТ.

Як член партії «Батьківщина» Олена Лакома несе відповідальність за виконання програмних засад Тернопільської міської організації ВО «Батьківщина» перед однопартійцями та колишніми виборцями.