Влада має бути цілеспрямована, а політики чесними

З девізом: «Тернопільська область понад усе!» ТОО „ВО „Батьківщина”, на чолі з депутатом Верховної Ради Василем Деревляним крокує в 2007 рік.

— Розкажіть про вибори 2006 року. Ви ж були в опозиції?

— 2006 рік ми зустріли в „розпалі” виборчої кампанії. На вибори як до Верховної ради, так і до місцевих органів влади ми йшли потужним блоком Блоком Юлії Тимошенко. До виборів ТОО партія „ВО” Батьківщина” готувалася заздалегідь. Окрім дійових міських і районних організацій, ми створили на території кожної сільради первинні партійні організації, а це в свою чергу дало нам змогу ефективно провести агітаційну роботу та проконтролювати вибори.

Хочу нагадати, що на тереніах області партія „ВО” Батьківщина” була в опозиції до влади. Ми постійно займали безкомпромісну і послідовну позицію до кучмівського режиму. Ми єдині проводили акцію „Повстань, Україно!”. Наша політична сила започаткувала акцію на Театральному майдані під час Помаранчевої революції. Організовуючи та беручи участь у цих акціях, наша політична сила набрала рис дисциплінованості, відповідальності у боротьбі за Українську національну державу. Це дало нам змогу згуртувати партійний колектив для подальшої боротьби на виборах.

— Яку кількість голосів ви набрали?

—Як відомо, за підсумками виборчої кампанії БЮТ в області набрав найбільше голосів до Верховної Ради — 34,49%, до обласної ради — 33,6% (54 депутати), до міської — 24,24% (22 депутати). Кременецьку, Лановецьку, Збаразьку, Зборівську, Бучацьку, Монастириську районні ради очолили бютівці. Наших однопартійців на сесіях районних рад було обрано заступниками голів Гусятинсьької, Заліщицької, Підгаєцької районних рад. А жителі міст Чорткова, Бучача та Копичинець підтримали наших на посадах міських голів. На посади сільських голів кандиатів від БЮТ підтримали в 110 сільських радах.Мені дуже приємно, що головою Тернопільської обласної ради обрано Михайла Миколенка, який є членом партії „ВО „Батьківщина”.

— Чи важко вам далася перемога?

— Не просто було перемогти, але нашу чітку позицію — працювати для області та її жителів — підтримали депутати від КУНу і від СПУ, з якими ми чесно провели переговори, а пізніше спільно розприділили повноваження в керівництві обласної ради. Після виборів голови обласної ради на сесії я заявив, що наша політична сила та сформована депутатська більшість бере на себе відповідальність в межах своїх повноважень. І як доказ стабільності в депутатському корпусі, на останній сесії обласної ради, що відбулася 28 грудня 2006 року, було обрано члена нашої партії  Теодозія Кухарського заступником голови обласної ради.

Непростою була й боротьба в Тернопільській міській раді. Нам вдалося створити більшість у депутатському корпусі і обрати наших однопартійців: секретарем ради — Тараса Білана і першим заступником міського голови  Олену Лакому.

Ми створили свої депутатські фракції БЮТ або „Батьківщина” у всіх районних, міських і більшості сільських рад. Ця перемога нам вдалася завдяки принциповій і жертовній ангітаційній роботі всіх членів партії „ВО „Батьківщина”, серйозної допомоги Громадських помічників (в яких були посвідчення — Громадський помічник). І велика подяка всім жителям області, підтримували, допомагали і агітували та голосували за БЮТ. Під час  цієї виборчої кампанії нашим партійцям, а також агітаторам було заборонено будь-кого із своїх опонентів „обливати брудом”. Зате у відношенні до нашого блоку опоненнти застосовували найбрудніші технології. А скільки вилили бруду, особливо на нашого лідера Юлію Тимошенко „Любі друзі!”. Але ми все це витерпіли та здобули перемогу.

— За яким принципом добирали людей на керівні посади від вашої фракції?

— На всіх рівнях рад ми зі всією відповідальністю підійшли до формування виборчих списків. В списки були включені чесні, порядні, принципові, авторитетні особистості, що сьогодні відображається в монолітних фракціях в обласній, міській та районних радах. Ми все зробили, аби до списків не потрапили пристосуванці, зрадники і просто випадкові люди, котрі з початку виборчої кампаній „мішками” відправляли пасквілі на нас керівництву партії. Деякі сиксоти ще до сьогоднішнього дня не можуть заспокоїтися і обливають нас  брудом в місцевих ЗМІ.

Мені дуже приємно, що за короткий час в Тернопільській області вдалося створити дійову політичну силу, яка нараховує біля 9 тисяч членів, яка є самодостатньою і здатною захищати інтереси області на всіх рівнях. Для нас наша область понад усе!

— Чи є проблеми в бютівської більшості?

— Ви знаєте, нам неодноразово заявляли, що більшість в обласній раді, яку ми створили, проіснує не довго. Як бачите це не так. Депутати не пропускають сесійних засідань без поважних причин, займають принципову позицію по вирішенню наболілих проблем,  рішення приймають виважені, щоб не обділити жодного району. Постійні депутатські кромісії, керівниками яких є депутати від більшості, на своїх засіданнях грунтовно вивчают подані питання, які виносять на сесію і приймають виважені рішення. Через те на сьогодні ми не бачимо доцільності міняти керівників постійних депутатських комісій.

— До вас часто звертаються тернополяни. Які проблеми їх найбільше хвилюють і як ви їм допомагаєте?

— Звернення, що надходять від громадян області стосуються здебільшого захисту їх трудових та житлових прав, скарг на бездіяльність місцевих органів виконавчої влади. Окремі звернення вже роками розглядаються відповідальними органами, заходять в тупики, але нам вдається пришвидшити вирішення порушених питань.

За цей рік надійшло чимало колективних звернень. Під окремими понад 200 підписів. Наприклад, зараз ми розглядаємо звернення працівників Тернопільського комунального пологового будинку, який міська влада хоче продати.

Звертаються і сільські голови, які були висунуті на ці посади не лише нашою політичною силою. Зараз вони просять помогти у вирішенні питань газифікації їх населених пунктів, сприяти у виділені коштів на добудову будинків культури, шкіл, дитячих садків, паливних та котелень, очисних споруд та інших об’єктів.

Усі звернення розглядаються незалежно від соціального стану, зайнятості, політичних уподобань заявника.

Які важливі питання ви особисто порушували на засіданнях сесії Верховної Ради України стосовно Тернопілля?

— За мій депутатський період ми з колегами зробили понад 100 депутатських звернень, де розглядалися питання землі, оплати та оренди, житлово-комунальні проблеми в області та місті. Серед останніх звернень, які я у 2006 році відправив на ім’я голови комітету з питань бюджету Верховної Ради України, пропонувалося виділити субвенції для Тернопільської області. Основні пропозиції щодо субвенції — виділення коштів для завершення будівництва шкіл, дитячих садів та лікарень, реконструкції водогонів та каналізацій, ремонту доріг в районах області. Також у зверненні йшлося про виділення коштів для допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим та інвалідам з дитинства, а також для сиріт, позбавлених батьківського піклування. Ще 29 вересня, минулого року на засіданні бюджетного Комітету Верховної Ради прослухали мої пропозицій про виділенні субвенцій на соціально-побутовий розвиток нашого краю, про збереження діючого порядку фінансування програм „ Надання державних пільгових кредитів індивідуальним сільським забудовникам” та багато інших. Наша фракція займає чітку позицію і основна наша мета — підвищити рівень життя українців та зробити ефективнішою правову базу. Щоб працювати в законодавчому полі, я поставив собі ціль — залучитися підтримкою провідних спеціалістів різних галузей Тернопільської області. Вони зможуть подати ті чи інші пропозиції до законів України. У цьому, 2007 році першочерговим нашим завданням буде добудова Тернопільської обласної бібліотеки, адже в місті багато вузів, а стара бібліотека в поганому стані. Варто зробити все, щоб завершити програму газифікації і розпочати будівництво очисних споруд у райцентрах.

Минулого року фракція БЮТ 118-ти голосами проголосувала за Закон України «Про голодомор 1932 – 1933 років в Україні», у першій статті якого сказано, що голодомор є геноцидом українського народу.

Хочу сказати, що 5 жовтня Верховною Радою України скасовано мораторій на підвищення цін на житлово комунальні тарифи. Цим рішенням так звана «антикризова більшість» відкрила шлях до нахабного, безсоромного грабунку людей. Тому наша фракція виступила з протестом проти нової цінової політики Кабінету Міністрів і „антикризової коаліції” на енергетичному ринку, що призведе до нової хвилі зростання тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, банкрутства житлово-комунальних підприємств.

— З вуст депутатів від „НУ”  і УНП звучало, що одна політична сила не може очолювати всі депутатські комісії в обласній раді. Прокоментуйте цю заяву.

— Поганим є той факт, що коли політична сила програє вибори, її керівники не можуть визнати своєї поразки і постійно, де тільки може звинувачує нас у всіх „гріхах”. Хочеться їм нагадати, що після революції представники їхніх партії очолили виконавчу владу в області і попереднє керівництво обласної ради було також їхнє. А те, що будучи при владі, вони нічого не зробили для області і жителі не відчули якогось покращення, а керівники цих політичних сил досьогодні не можуть цього усвідомити. Наша партія їм не мішала. Як можна про щось домовлятися з людьми, які є політичними банкрутами, котрі постійно думають про особисте збагачення і збагачення свого оточення, а не про інтереси області!? Інтриги, підкуп, шантаж, брехня, зрада являються основними принципами у їхній роботі та переговорних процесах. Нам  з такими не по дорозі. Не можу збагнути, чому значна частина депутатів з цих фракцій, до котрих ми відносимся з повагою, які працюють на інтереси області, не можуть навести порядку в своїх політичних силах та депутацькому корпусі. Та це їх справи, ми в їхню діяльність вмішуватися не будемо.

Після виборів голови обласної ради наша політична сила запропонувала „НУ” посаду заступника голови обласної ради та голів 6-ти профільних комісій, а УНП — очолити 5-ть профільних комісій (всьго в обласній раді 18-ть профільних комісій). Але як „НУ” так і УНП від цих пропозицій відмовилися. Цікаво спостерігати, як ці дві фракції переживають за інтереси області в сесійній залі, коли приймаються рішення по змінах до бюджету, віділення коштів на соціальні потреби, затвердження програм по медецині, селу, землі, підприємнрцтві та інших питаннях. Вони або вставляють картки для голосування другим боком, або не голосують, або виходять з залу на перерву радитися. Ось така їхня позиція — на словах одна, а на ділі зовсім інша.

Розмовляла Олена Балко