Медична реформа по-тернопільськи

На сьогоднішній день по Україні котиться хвиля продажу об’єктів комунальної власності, які є в сфері охорони здоров’я, вважає член бюро ТМО „ВО Батьківщина” Андрій Артимович.

— Все це робиться під гаслом реформи медичної галузі, а якщо по суті – сфера охорони здоров’я позбавляється свого майна через неспроможність на даний момент його утримувати і через відсутність в керівництві галузі людей, які би дійсно дбали за розвиток цієї сфери, — продовжив пан Артимович. — Щомісяця зі шпальт ЗМІ лунають повідомлення про черговий „вдалий продаж” приміщень лікарень. Хіба це реформа галузі, коли скорочують її потужності без нарощування якості надання медичної допомоги?! Це –продумана цілеспрямована руйнація цілої стратегічної галузі в межах держави. Іде планомірне неухильне винищення української нації всіма можливими методами, про що свідчить щорічне зменшення чисельності українського населення в нашій державі.

Один із ефективних методів підвищення смертності та скорочення тривалості життя українців – це забрати у них залишки тої ще не зовсім зруйнованої медицини, каже пан Андрій, яка в умовах хронічного недофінансування продовжує боротися за життя і здоров’я нації.

—    Наші місцеві керманичі в особі Тернопільського міського голови теж вирішили внести свій посильний вклад в справу винищення українців! За їх пропозицією планується продати кілька міських лікувальних закладів, зокрема Тернопільський міський пологовий будинок №1, в зв’язку з тим, що не має коштів на утримання сфери охорони здоров’я. — розповів Андрій Артимович. — Пропозиції внесені депутатською комісією з охорони здоров’я, щодо розгляду можливостей зміни форми господарської діяльності цих об’єктів, з метою створення умов для їх „виживання” хоча б на мінімальному рівні, чомусь не вивчаються?! Проте активно в екстреному режимі мусується питання про терміновий продаж пологового будинку!

На думку пана Артимовича, з продажем поспішають тому, що з 2008 року почнеться реформа медичної галузі на рівні держави, коли певна частина охорони здоров’я залишиться на державному утримання, а інша – стане страховою, її утримання ляже не на плечі простих громадян, яких і так уже обдерли до нитки, а буде забезпечуватися через діяльність страхових компаній, як це прийнято в усьому світі. Звичайно, за таких умов уже не буде можливості продати комунальне медичне майно. За словами пана Андрія,  коштів на будівництво і утримання сучасного медзакладу в бюджеті міста не має і не буде в найближчому часі, тому обіцянки мера про новий пологовий звичайні казки.

—    Мабуть головне – це зберегти через різні заходи хоча б ту медичну допомогу тернополянам, яка ще надається сьогодні, — вважаю Андрій Артимович. — Притому слід розробити дієві заходи, направлені на доступність медичної допомоги для широких верств населення, адже всі знають, що охорона здоров’я далеко не є безкоштовною. Це складне завдання, але його слід вирішувати, це – обов’язок держави перед її громадянами.

Втішає те, продовжив пан Артимович, що депутати Тернопільської обласної ради на чолі з Головою обласної ради Михайлом Миколенком розуміють суть цієї проблеми і борються за те, щоб цей заклад перейшов під обласне підпорядкування і тим самим хочуть зберегти для всіх жителів Тернопільської області можливість отримувати кваліфіковану медичну допомогу.

— Слід зазначити, що дане питання взяв під особистий контроль депутат Верховної Ради Василь Деревляний, який запевнив, що представники політичної сили „Блок Юлії Тимошенко” як в обласній, так і в міській радах не дозволять розкрадати будь яке майно і нищити українську державу, — розповів пан Андрій. — В українців завжди була надія на краще. Будемо сподіватися, що проукраїнські сили таки візьмуть верх в боротьбі за розбудову національної держави і до керівництва України народ обере справжніх патріотів, які дійсно на ділі показують турботу про тих , хто їх обрав.