\”Ми виправляємо помилки президента\”. Інтерв\’ю Юлії Тимошенко інтернет-виданню \”RUpor\”

2007 рік Блок Юлії Тимошенко планує провести в такій же безкомпромісній і жаркій боротьбі, як і попередній. Про нові методи й поставлені завдання на 2007 рік кореспондентові RUpor\’у в ексклюзивному інтерв\’ю розповіла лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

Юліє Володимирівно, минулий рік запам\’ятався Україні безліччю баталій і двобоїв на політичній арені різних рівнів. Найбільш масштабні з них, цілком очевидно, знайдуть своє продовження в новому році. Імовірно, активну боротьбу вашої фракції на столичному рингу з паном Черновецьким, перші раунди якої з чималим шумом пройшли в попередні місяці, також буде продовжено.

Ви знаєте, чесно кажучи, Черновецький і його команда ні як політики, ні як громадяни України мені не цікаві. І ми ведемо боротьбу не проти них. Ми ведемо боротьбу за те, щоб врешті-решт усі процедури відносин із землею й з тарифами в місті Києві були прозорими, зрозумілими й ринковими. А не стали б просто ще однією моделлю зняття останньої шкіри з киян і зі столиці.

Який результат ставить завданням перед собою ваша політична сила у цій боротьбі?

Ми робитимемо все, щоб відбулися дострокові вибори мера й дострокові вибори до Київради.

В середині грудня минулого року ви сказали, що БЮТ ініціюватиме створення спеціальної тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді для вивчення подій, які відбуваються в КМДА, і згадали про право парламенту 226 голосами оголошувати дострокові вибори в будь-якому місті України. Хіба у вас сьогодні достатньо важелів впливу на ситуацію, і яким способом ви маєте намір \”вирішити проблему\”?

Ми будемо робити це й через парламент, і через суд, і через референдум. Всіма можливими способами. Тримати при владі злодіїву місті Києві ми не плануємо.

Ви ставите перед собою які-небудь строки?

Властиво, ми працюватимемо. А як це може бути – все залежить від політичної обстановки.

Юліє Володимирівно, у грудні ви також висловили надію, що фракції \”Нашої України\” у парламенті й Київраді підтримуватимуть БЮТ, щоб спільно прибрати Черновецького як з посади мера, так і з Київради. Сьогодні ви все ще розраховуєте на їхню підтримку?

Я думаю, що ми розраховуємо винятково на підтримку людей у місті Києві. І якщо сьогодні майже 80% громадян не хочуть бачити мера Черновецького і його команду, то ми будемо на боці киян. Значить – це буде референдум, значить – це буде залежати тільки від настрою самих мешканців столиці.

Але все-таки, повертаючись до \”Нашої України\” і вчорашніх подій у Верховній Раді: хіба після того як ваша фракція вирішила голосувати за подолання президентського вето на закон про мораторій на продаж земель сільгосппризначення й ваші дороги розійшлися у зв\’язку з таким, думаю, неприємним для команди Ющенка рішенням, у вас залишається надія на підтримку з їхнього боку?

Я не вважаю, що наші дороги розійшлися. Я вважаю, що президент просто припустився чергової великої помилки тим, що він наклав вето на найважливіший сьогодні для України закон по землі. Це була помилка. Але помилки президента ми виправляємо, долаючи вето.

Я поставив запитання в контексті відносин двох політичних сил, які перебувають в опозиції.

По-перше, в опозиції немає двох політичних сил. В опозиції є одна політична сила – це наш блок, і фактично це так. Не може президент разом зі своєю політичною силою перебувати в опозиції, маючи в той же час частину своїх міністрів в уряді Януковича й всіх губернаторів в областях, а також маючи в середній ланці незліченну кількість керівників виконавчої влади. Розумієте, так не можна. \”Наша Україна\” разом із президентом впровадила в політичне життя незліченну кількість цікавих ноу-хау: універсали, меморандуми і т.д. Таке ноу-хау, як одночасно бути при владі й в опозиції, такий політичний \”гермоцид\”, чи як він там називається – так бути не може, так не буває в житті. Тому наша політична сила є чіткою, зрозумілою й послідовною опозицією, і ми будемо в опозиції до тих пір, поки не зміниться ситуація в країні.

У той же час, основною метою двох політичних сил – \”Нашої України\” і БЮТ – сьогодні є не дати парламентській коаліції конституційну більшість голосів, 300 депутатів. Це можливо, лише тримаючись за руку з політичною партією президента. Але в той же час, учора так звана \”антикризова коаліція\” одержала необхідний кворум у сесійній залі й з легкістю виграла боротьбу в дуже важливому для України питанні.

Ми будемо в опозиції, я ще раз підкреслюю. А \”Наша Україна\” сьогодні при владі. А додавати необхідну кількість до 300 голосів Партії регіонів ми не будемо.

Цією зимою жителі країни мають можливість спостерігати на вулицях цікаві рекламні щити з вашим \”вітаннями\” у контексті \”Весна незабаром прийде…\”.

Ви можете сказати, що весна не прийде? Весна точно прийде!

Але я мав на увазі не пору року в даному випадку, а асоціацію з вашими заявами про те, що уряд Віктора Януковича \”протримається\” до весни.

Ми маємо на увазі не політичну весну, а просто нормальну весну. Із квітами й сонцем!

// RUpor

Розмовляв Данило Сумський