Погляд у перспективу

2006 рік, на думку голови Монастириської районної ради Володимира Данилюка, для всієї України та для району зокрема був досить важким.

— Маю на увазі фінансування місцевого самоврядування, оплату енергоносіїв, збільшення витрат, не передбачено бюджетом. — Тому більше як 800 тис. гривень довелося зняти з розвитку, щоб закрити оплату праці та енергоносіїв.

Найбільше проблем — з сільським бездоріжжям та пасажирськими перевезеннями. Що стосується доріг, продовжив голова Монастирської районної ради, то в селах їх уже не можна назвати дорогами, навіть ті які знаходяться на державному обслуговуванні. Тому була розроблена та затверджена на сесії програма „Сільські дороги”, де передбачено фінансування в сумі 500 тисяч гривень протягом 5 років.

— Звичайно, це гроші невеликі і не багато за них зробимо, але треба з чогось починати. А коли буде можливість збільшити фінансування, ми це зробимо, — розповів пан Данилюк. — Що стосується пасажирських перевезень, то ми залучили багато приватних перевізників. Придбали новий автобус. Так що з нового року не закритих маршрутів в районі не буде.

Пригадав районний голова і приємні моменти з життя району за 2006 рік. Перш за все — це відновлення роботи після ремонту родильного відділення лікарні. Здавалось би, нічого визначного, але дуже важливо для молодих мам, яким уже не потрібно поневірятись по других районах та сусідній області.

— Приємно, що вдалося відшукати кошти та провести ремонт харчоблоку, санвузлів та зовнішньої системи водовідведення в Монастириській загальноосвітній школі, де навчається більше 1000 дітей, — продовжив пан Володимир. — Хочеться подякувати за значну підтримку голови обласної ради  Михайлу Миколенку.

Приємно сьогодні пройтися центром міста Монастириська. І це завдяки тому, що при допомозі голови обласної ради вдалося покрити дорогу  бруківкою на вулиці Степана Бандери.

Торік приступили в районі і до вирішення такої занедбаної проблеми, як водопостачання. Для цього голова районної ради використав кошти з державних субвенцій в сумі 440 тис. гривень.

Сьогодні в районі споруджують водозабірники місткістю 250 м. куб. виробництва Львівської корпорації „Енергоресурс — інвест”, в які вода буде закачуватись вночі по дешевих тарифах на електроенергію, а вдень буде постачатись самопливом, що значно здешевить затрати на водопостачання.

— Серед проблем, які залишилися — добудова районного лікарняного комплексу, будівництво систем водовідведення та водопостачання в райцентрі, бо без них місто не має жодної перспективи, — розповів пан Данилюк. — Я розумію, що будівництво цих об\’єктів коштує недешево, але потрібно врешті-решт і змінити ставлення області до нашого району, як комусь в області здається, дрібного і мало — значущого. Адже відколи Україна стала незалежною, наш район обходять стороною всякі державні інвестиції.

Наступною важливою проблемою є добудова Гориглядівської школи. Стара школа давно визнана аварійною.

Актуальним питанням залишається газифікація району.

— У новорому 2007 році плануємо розпочати будівництво підводящого газопроводу до села Криниці, звідки має розгалужуватись ще на сім сіл, —продовжив голова монастериської районної ради. — В перспективі будівництво газопроводів на Висоцькому та на Устя — Зеленському напряму.

І чи не найпершою проблемою на 2007 рік буде енергозбереження. Старі котельні Монастириського району, які переведені на газ, мають дуже низький ККД, на теплотрасах зимою зеленіє трава. Тому, провівши біглий аналіз, показує, що перехід на власні сучасні котельні окупиться за 1—2 роки.

— З приємністю хочу відмітити, що в нашому районі сформувалася команда однодумців і я переконаний, що спільно ми впораємося з тими проблемами, які стоять перед нами, — запевнив Володимир Данилюк.