Формуємо прозорий бюджет

Комісія Тернопільської міської ради з питань планування бюджету та фінансів, яку очолює член партії ВО «Батьківщина» Оксана Купер, зараз активно займається проведенням моніторингу використання бюджетних коштів за 2005-2006 роки, аби при формуванні бюджету на 2007 рік можна було чітко побачити доцільність використання тих чи інших коштів.

—     Ми працюємо з усіма управліннями, які є розпорядниками коштів і які потребують фінансування з бюджету, — розповіла пані Оксана. — Наша комісія приймає до розгляду матеріали, що стосуються формування дохідної і видаткової частини бюджету.

На думку Оксани Купер, бюджет на 2006 рік був сформований ще за попередньої каденції, тому оцінювати його немає потреби. Застереження  при формуванні змін до бюджету у членів комісії викликав той факт, що всі матеріали, які подавалися на розгляд комісії, підготовлені в авральному порядку – за день або два до нього. Відповідно часу, аби зорієнтуватися в необхідності використання бюджетних коштів на ті чи інші потреби, було дуже мало.

— У зв\’язку з цим ми прийняли зміни до положення про постійну комісію з питань бюджету, де йдеться про те, що всі управління та відділи повинні подавати на розгляд матеріали лише економічно обґрунтовані, аби кожен член комісії міг оцінити, наскільки є реальною потреба в грошових коштах та доцільність їх використання, — продовжила пані Купер. — Нам же в основному надають матеріали, де чітко сформована тільки витратна частина, в якій вказано, на які управління чи відділи і в якій кількості виділено кошти.

Як розповіла Оксана Купер, наразі складається враження, що немає цілісної стратегії у формуванні бюджету. Зараз виконавчі органи роблять запити, на що їм будуть потрібні гроші в наступному році, в бюджетній комісії величезна кількість клопотань щодо фінансування окремих програм, капітальних та поточних ремонтів, яких вистачає на декілька бюджетів. Тому в будь-якому випадку, запевнила пані Оксана, потрібно дійти до системного планування бюджету, а не займатися латанням дірок.

— Бюджетна комісія, яку я очолюю та наша фракція у міській раді доб’ємося , щоб бюджет  на 2007 рік приймався прозоро, без ручного управління, нашіптувань на вухо та термінового голосування з окремих питань, які виявляються щойнорозданими (підозрілими), — повідомила пані Купер.