За сприяння міського голови Заставного продажу земельних ділянок через аукціони найближчим часом не буде

23 січня пройшла чергова сесія Тернопільської міської ради, на якій розглянуто питання «Про врегулювання окремих питань земельних відносин і забезпечення сталого розвитку ринку землі». Свій проект рішення подавали бютівці міської ради. голосування з цього приводу прокоментував керівник фракції «ВО «Батьківщина» – БЮТ» в Тернопільській міській раді Сергій Кирик/

В Тернопільській міській раді фракцією „Блок Юлії Тимошенко” був запропонований проект про врегулювання окремих питань земельних відносин і забезпечення сталого розвитку ринку землі. Суть проекту проведення аукціонів на землю, що суттєво дасть змогу наповнення міського бюджету.  Даний проект пройшов дві профільні комісії з питань архітектури та міста будування, та з питань земельних відносин та екології, та прийняті позитивні висновки, в якому чітко сказано, що земельні ділянки повинні продаватися на аукціонах на конкурентних засадах. Також конкретизується доручення виконавчому комітету розроблення генерального плану з вказаним терміном, встановлення меж міста, розмежування земель державної та комунальної власності проведення корегування нормативної грошової оцінки земель завершення інвентаризації землі, формування переліку інвестиційно-привабливих земельних ділянок та фінансування робіт, щодо розробки проектів землеустрою по відведенню земельних ділянок іншої документації необхідної для прийняття рішень ради про продаж земельних ділянок або права їх оренди.

Не зважаючи на те, що проект пройшов дві профільні комісії та був внесений в порядок денний на сесію міської ради, але міським головою Р.Заставним, який завжди декларував, що він бачить продаж землі на аукціонах розпочав блокування даного проекту та всупереч бачень двох профільних комісій виключив його з порядку денного. Натомість вніс проект про безальтернативне надання земельних ділянок для розміщення нових об’єктів містобудування. Даний проект не має чіткої конкретизації що таке безальтернативне надання. Відсутня прозора схема механізму конкурсів земельних ділянок, проект спрямований на те, щоб продовжувати керувати в ручному режимі та унеможливити контроль депутатським корпусом та профільними комісіями, а значить далі вершити свої темні справи з вигодою для власної кишені. Однозначно, що наша політична сила не могла підтримати такий не прозорий документ, зважаючи на те що профільні комісії дали негативні висновки.

На відміну проект який, був внесений фракцією „Блоку Юлії Тимошенко”, про аукціони є  чітким та конкретизованим. Окрім того, сам механізм проведення аукціону, в даному випадку земельних ділянок, є прозорою схемою та всім зрозуміло скільки коштів від проведеного аукціону поступить в бюджет міста, адже суму з проведених торгів не приховаєш, але як ми бачимо міський голова та його команда зовсім не зацікавлена в проведенні аукціонів не зважаючи на всі популістські заяви, очевидно тому, що гроші мають йти в бюджет, а не в чиїсь кишені. Цю команду більше цікавить проведення конкурсів, а не аукціонів де є реальна можливість поповнити не тільки міський, а і власний бюджет.

З огляду на постійні виступи міського голови, який з його слів піклується дише інтересами громади, то вданому випадку прослідкуються меркантильні інтереси та інтереси „власної кишені”, і голосування в сесійному залі чітко про це показало.