Олексій Сандій, голова комісії з питань архітектури, будівництва та розвитку міста, член фракції Блоку Юлії Тимошенко

-Проект, який я вніс, регламентує прозорий механізм продажу земельних ділянок через аукціони. Крім того, він ставить чіткі завдання перед виконавчими структурами щодо створення до 31.12.2007 року генерального плану міста Тернополя, детальних планів забудови мікрорайонів. Встановлення меж міста, складання планів його земельно-господарського устрою та проекту розмежування земель державної і комунальної форми власності.

Проведення корегування нормативної грошової оцінки земель міста, завершення інвентаризації земель, на яких розміщені об’єкти нерухомості комунальної форми власності, та вільних ділянок, які в подальшому можуть передаватися у власність в порядку, визначеному даним рішенням. Формування переліку інвестиційно-привабливих земельних ділянок, призначених для реалізації їх на аукціонах. Надання земельних ділянок в оренду для обслуговування малих архітектурних форм терміном від трьох до п’яти років, для будівництва та обслуговування об’єктів, передбачених затвердженою містобудівною документацією, і об’єктів, збудованих відповідно до розробленої проектно-кошторисної документації терміном до десяти років. Забезпечення публікування в місцевих засобах масової інформації відомостей про земельні ділянки, які підлягають продажу або наданню в оренду, за один місяць до проведення аукціону з зазначенням первинної ціни лоту, яка повинна відповідати ринкової вартості земельної ділянки. Також проект передбачає в бюджеті міста забезпечення фінансування робіт щодо підготовки проектів землеустрою з відведення земельних ділянок, технічних документацій з перенесення меж земельних ділянок, іншої документації, необхідної для прийняття рішень ради про продаж земельних ділянок або права їх оренди. Управлінню фінансів рекомендовано щонайменше 30% коштів, що надходять від сплати за землю до місцевого бюджету та 15% коштів, що надходять від продажу земельних ділянок із земель державної і комунальної форми власності, направляти на фінансування вищевказаних робіт

На черговій сесії  міської ради ми повинні затвердити перелік вільних земельних ділянок, які підлягають продажу через аукціон в 2007 році.

Щодо проекту, який був запропонований виконавчим комітетом, то наша фракція – за надання в оренду земельних ділянок на конкурсних і конкурентних засадах, але насамперед для цього має бути прийнятий чіткий і прозорий механізм. Ми його, на жаль, не бачимо.