Не допустимо порушень у використанні бюджетних коштів

Задекларовані цифри до проекту обласного бюджету на 2007 рік далеко не в повній мірі задовольняють потреби області у фінансових ресурсах, запевнив голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, член партії „ВО „Батьківщина” Михайло Шкільний. Тернопільська область була і при сьогоднішній законодавчій базі залишається територією, де власні доходи мають низьку питому вагу, лише 24,8% від загального обсягу (416 млн.гривень із 1 млрд. 675 млн.грн.). Фактично власні доходи — це податок з доходів фізичних осіб і плата за землю.

— Як свідчать розрахунки, закладені в базу доходів місцевих бюджетів, області обсяг податку з доходів місцевих бюджетів, обсяг податку з доходів фізичних осіб вимагає збільшення фонду оплати праці, — переконаний пан Шкільний. — Варто підняти зар-плати хоча б на 20% і відповідно середньомісячну оплату одного працівника до 930-950 гривень. Відповідно створення додаткових робочих місць, легалізація заробітньої плати — одне з джерел збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Безперечно, запропонований проект обласного бюджету не вирішує повного переліку проблем щодо фінансування всіх заходів та потреб з утримання бюджетних установ. Тому в першу чергу необхідно вжити заходів до оптимізації наявної бюджетної мережі, забезпечити належний контроль за використанням бюджетних коштів. Це стосується в першу чергу головних розпорядників коштів — управліннь культури, освіти, охорони здоров’я.

— Контроль є необхідним, адже в минулому році були виявленні порушення на 525 об’єктах, що становить 70% від перевірених, — продовжив Михайло Шкільний. — Незаконні, нецільові витрати та недостачі виявлені на 386 підприємствах, в установих і організаціях або в половині від загальної кількості перевірених на загальну суму 5,5 млн. гривень.

Попереду відповідальна робота щодо організації роботи господарського комплексу, де є чимало проблем, які зокрема стосуються питань наповнення дохідної частини місцевих бюджетів.

Щоб уникнути ряду проблем в області, пан Шкільний вважає, що варто змінити недосконалу нормативно-правову базу в частині фінансування існуючої мережі бюджетних установ і внести кардинальні зміни в бюджетне та податкове законодавство, які тісно переплітаються між собою.