Звернення Юлії Тимошенко з нагоди Дня пам\’яті Героїв Крут

Дорогі співвітчизники!

Сьогодні славна і водночас скорботна дата в історії України.

29 січня 1918 року близько трьох сотень українських юнаків віддали свої життя під Крутами, захищаючи незалежність і свободу України.

Три сотні життів, три сотні прикладів героїчного подвигу, який нагадує нинішньому поколінню, що воля не дається слабкодухим, що Українська незалежність – не збіг обставин і не випадковість, яка ні до чого не зобов’язує і не накладає відповідальності. За неї заплачено велику і гірку ціну жертовної боротьби багатьох героїв і багатьох поколінь, серед яких навічно вписано в історію імена загиблих під Крутами юнаків.

Це пам‘ять, яка не має права затертися у політичній вовтузні і буденних проблемах.

Єдиною святою даниною нинішнього покоління загиблим юнакам має стати відданість ідеалам державності і формування справді патріотичної влади.

Ми маємо завжди пам‘ятати слова Тараса Шевченка: „Свою Україну любіть, в останню, тяжкую минуту за неї Господа моліть”.

Приклад Героїв Крут показує – навіть у найтрагічніших умовах, у нашій країні були і, вірю, завжди будуть люди, готові захистити свою Вітчизну. І – перемогти.

Ми сьогодні, з віддалі 89 років низько вклоняємося і дякуємо героям Крут. Ми пам’ятаємо, що навіть у ті часи, коли влада неспроможна відстояти честь Вітчизни, країна народжує великих синів, що не задумуючись віддадуть своє життя не за посади й регалії, а за рідну Україну.

Вічна пам‘ять і слава загиблим! Слава Україні!

Юлія Тимошенко