Депутат Тернопільської міської ради Сергій Андрейчин знає, як позбутися хвороб

Сергій Андрейчин, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії, автор 170 наукових праць та 12 патентів, депутат Тернопільської міської ради від БЮТ ділиться способами лікування гастриту і хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Гастрит і виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки – поширені захворювання органів травлення. Протягом багатьох років їх виникнення пов’язували з тривалим порушенням харчування – вживанням гострої і грубої їжі, алкоголю, нестачею білка, вітамінів, слабкістю жувального апарату, харчовим отруєнням, нервово-психічним перенапруженням тощо. Безперечно, наведені чинники відіграють важливу роль у формуванні захворювання, проте вони не є основними.

У 1978 році вдалося встановити причину цих захворювань. Було відкрито збудника хвороби. Ним виявилась невідома досі бактерія хелікобактер пілорі. Це змінило старі уявлення про причину гастритів і виразкової хвороби. З’ясувалось, що хелікобактер пілорі спричиняє хронічні гастрити в 20 –30 % дорослого населення. У 95–100 % випадків саме він є причиною виразки дванадцятипалої кишки. Вчені припускають, що хелікобактер пілорі є рушійним чинником у 60–70 % захворювань на рак шлунка.

Цікаве відкриття цього мікроорганізму. Сталося це в маленькому австралійському містечку, у лабораторії периферійної лікарні із застосуванням простого методу. Патологоанатом Уоррен описав рідкісний випадок ураження шлунка, зв’язаного з бактеріями. Через деякий час він вирішив перевірити наявність цих бактерій у слизовій оболонці шлунка та дванадцятипалої кишки хворих на хронічний гастрит і виразкову хворобу. Дослідник був збентежений тим, що у 100 % випадків виявив цей збудник. Він дійшов висновку, що виявлена бактерія є причиною хронічного гастриту та виразки дванадцятипалої кишки. Проте вчені та лікарі відмовилися визнати очевидний факт. Так тривало п’ять років, доки в цій лікарні не з’явився 26-річний гастроентеролог Баррі Маршал, який побачив у мікроскопі ті самі бактерії. Щоб підтвердити їх причетність до гастритів і виразок, він здійснив науковий експеримент. Спочатку відділив їх, що було не легко. Далі, щоб підтвердити здатність знайденого мікроба викликати захворювання, випив суспензію з вирощених бактерій і через 5 днів у нього розвинувся спочатку гострий, а потім і хронічний гастрит, що було підтверджено ендоскопічно та морфологічно.

Для гастритів і виразок, викликаних хелікобактер пілорі, характерні скарги на біль і важкість у надчеревній ділянці живота, печія, кисла відрижка, закреп, здуття живота. Хворі на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки скаржаться на періодичний нічний біль у животі, що зменшується або минає після їди або вживання соди. Коли біль сильнішає, хворий може виблювати і настає одразу полегшення. Кислотність шлункового соку підвищена.

Виявити гастрит чи виразкову хворобу одразу можна за допомогою ендоскопа, який вводять у шлунок і дванадцятипалу кишку. За допомогою цього зонда оглядають внутрішню поверхню цих органів і запальні зміни слизової оболонки та виразки. Користуючись спеціальними кусачками, які вводять через ендоскоп, відщипують шматочки зміненої слизової оболонки, досліджують на наявність хелікобактер пілорі. У матеріалі, взятому від хворого, цей мікроб можна виявити за 30 хвилин.

Головним принципом лікування є звільнення шлунка і дванадцятипалої кишки від бактерій хелікобактер пілорі. З цією метою розроблено кілька схем лікування. Вони передбачають одночасне застосування препаратів, що знижують секрецію (омепразол, ланзопразол, пантопразол), антибіотики (кларитроміцин і амоксицилін) та метронідазол. Тривалість терапії 7 – 14 днів, її ефективність сягає 90 %.

Критеріями вилікування від хронічного гастриту та виразкової хвороби є відсутність клінічних ознак хвороби. Крім того, здійснюють ендоскопічне дослідження, результати якого мають свідчити про загоєння виразки. Оскільки хвороба може відновитись, обстеження і лікування доцільно повторити через певний відтинок часу.

Хворим на хронічний гастрит і виразкову хворобу радимо обов’язково обстежитись на наявність в організмі хелікобактер пілорі. У разі виявлення цих бактерій слід пройти повний курс лікування за схемою, яку призначив лікар. Бажаний результат не забариться.

Депутат Тернопільської міської ради

Зав. кафедри Тернопільського державного