Працюємо із зверненнями громадян

До народного депутата України Василя Деревляного звернулися працівники Тернопільського міського комунального пологового будинку (всього 327 чоловік) з приводу можливого продажу пологового будинку та земельної ділянки, на якій він розташований.

Тернопільський міський комунальний пологовий будинок обслуговує не лише обласний центр, а й значну частину населення Тернопільської області, серед них вагітні жінки з важкою супутньою патологією зі всієї області.

На базі пологового будинку діють: виїзна бригада обласної екстреної медичної допомоги по акушерству та гінекології, обласний інформаційно-методичний центр по наданню акушерської допомоги населенню області, єдиний в області центр планування сім’ї.

Рішенням Тернопільської обласної ради від 28 листопада цього року запропоновано Тернопільській міській раді передати до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області Тернопільський міський комунальний пологовий будинок для створення на його базі обласного перинатального центру. Для виконання вказаних цілей в бюджеті Тернопільської області на 2007 рік пропонується передбачити відповідні кошти.

Розглянувши звернення Василь Деревляний звернувся до Міністра охорони здоров’я, голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, голови Тернопільської обласної ради, Тернопільського міського голови із проханням розглянути можливість передачі Тернопільського міського комунального пологового будинку на баланс Тернопільської обласної ради з подальшим його фінансуванням та утворенням обласного перинатального центру.

Усі адресати депутатського звернення погодились із пропозицією народного депутата. Тернопільські обласна та міська ради утворюють спільну комісію з метою вивчення даного питання.

Міністерство охорони здоров’я у своїй відповідь зазначило, що питання, порушені у зверненні мають важливе значення для поліпшення здоров’я матерів і дітей.

Створення перинатальних центрів є приоритетним питанням організації акушерсько-гінекологічної допомоги, а також є окремим завданням рішень колегій та апаратних нарад МОЗ України.

Відсутність акушерсько-гінекологічного закладу охорони здоров\’я III рівня в Тернопільській області ставить під сумнів виконання завдань з питань удосконалення медичної допомоги матерям і дітям, спрямованих на запобігання доступної та якісної допомоги сільському населенню та тим хворим, що мають тяжкі ускладнення перебігу вагітності та пологів.

Саме створення перинатальних центрів обласного рівня зі всіма структурними підрозділами у відповідності Положення про перинатальний центр, затверджено основним наказом МОЗ України від 29.12.2003 № 620 \”Про організацію надання стаціонарної акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги в Україні\” дає можливість забезпечення високоякісною допомогою тяжких хворих жінок та дітей і, таким чином, впливати на ті показники, які зареєстровані в області.

Показник перинатальної смертності за 5 місяців 2006 року становить 8,7 % та малюкової – 9,4 % (за цей же період 2005 року – відповідно 9,3 %; 8,0 %), у порівнянні з Україною – 8,6% за 9 місяців 2006 року та 9,99 % за 6 місяців 2006 року відповідно.

Здебільшого діти народжені від передчасних пологів, а також діти внутрішньоутробно інфіковані потребують покращених умов перебування у відділеннях інтенсивної терапії новонароджених.

Аналіз роботи акушерсько-гінекологічної служби Тернопільської області за 2004-2005 роки показав, що міські пологові стаціонари надають медичну допомогу 40,9 % жінкам із сільської місцевості районів області при відсутності пологового будинку обласного рівня.

Це питання набуває ще більшого значення у зв\’язку з введенням нових критеріїв життєздатності, затверджених наказом МОЗ України від 29.03.2006 № 179 \”Про затвердження Інструкції з визначення критеріїв перинатального періоду, живонародженості та мертвонародженості, Порядку реєстрації живонароджених і мертвонароджених\”, який регламентує реєстрацію дітей, народжених від 22 тижнів або від 500 г ваги. З 01.01.2007 року постане питання забезпечення умов виходжування недоношених дітей, що не можуть забезпечити заклади II рівня, яким є міський пологовий будинок

Міністерство охорони здоров’я вважає, що надання медичної допомоги жінкам та дітям в Тернопільській області потребує удосконалення в частині створення акушерсько-гінекологічного закладу охорони здоров\’я III рівня, а поставлені питання про його заснування є правильним та своєчасним.