Інформація про роботу фракції БЮТ у Верховній Раді України протягом пленарного тижня з 5 по 9 лютого 2007 року

Протягом пленарного тижня з 5 по 9 лютого Верховною Радою розглянуто 7 законопроектів, поданих народними депутатами фракції «Блок Юлії Тимошенко», (1 авторський та 6 – розроблених у співавторстві), ще 12 законопроектів членів фракції розглянуто на засіданнях головних парламентських комітетів. Також депутати фракції зареєстрували у Верховній Раді протягом тижня 11 законопроектів.

Члени фракції в ході обговорення законопроектів виступили з трибуни 18 разів, з місця – 32. Зроблено 6 заяв від фракції та народних депутатів (н.д. Юлія Тимошенко – 2 заяви, Микола Томенко, Олександр Турчинов, Віктор Таран – Терен, Євген Корнійчук).

Напередодні відкриття третьої сесії Верховної Ради України було зареєстровано законопроект народних депутатів Голови фракції Ю.Тимошенко та першого заступника О.Турчинова про заборону будь-яких маніпуляцій з газотранспортною системою України. Одначе погоджувальна рада не включила його до порядку денного, що і змусило фракцію БЮТ вдатися до блокування трибуни. Лідер фракції Юлія Тимошенко, пояснюючи ці кроки виборцям у спеціальній заяві фракції, наголосила на тому, що «в Україні розгортається повномасштабний проект по нищенню нашої політичної і енергетичної незалежності». Цей проект складається з трьох частин: встановлення для України надзвичайно високих цін на російський газ, багаторазово завищених тарифів для населення, що призведе до банкрутства житлово-комунального господарства. І останній ланцюжок – це банкрутство нашої газотранспортної мережі та позбавлення України головного стратегічного майна.

Законопроект щодо заборони маніпуляцій з ГТС підтримали всі фракції – 430 народних депутатів. Одначе цю першу серйозну перемогу опозиції проурядові ЗМІ характеризували як PR – акцію, посилаючись на те, що чинне законодавство і без того забороняло роздержавлення газотранспортної системи.

7 лютого перший заступник голови фракції Олександр Турчинов з трибуни Верховної Ради зробив заяву, у якій спростував спекулятивні закиди про те, що українській газотранспортній системі нічого не загрожувало. Він, зокрема, зауважив, що у законопроекті, ініційованому нашою фракцією, йшлося не тільки про вже підтверджену законодавчо заборону приватизації ГТС, але й про неможливість маніпулювати нею в інший спосіб – передати в оренду, підвести під банкрутство, передати в якісь напівкримінальні спільні підприємства чи управляти, як сьогодні це робить „РосУкрЕнерго”, використовуючи українські газосховища.

Юлія Тимошенко також поінформувала, як БЮТ отримала унікальну перемогу в Київраді, примусивши мера разом з Партією регіонів проголосувати за зниження тарифів на всі житлово-комунальні послуги вдвічі і повернути людям все, що вони переплатили з початку року. Фракція БЮТ зібрала статистику по регіонах. Вона свідчить, що криза неплатежів стає реальністю в нашій країні. Саме тому БЮТ наполягав на розгляді проекту Закону про житлово-комунальні послуги народних депутатів Юлії Тимошенко та Ольги Боднар, який міг би суттєвим чином допомогти населенню справитися з тарифною кризою, яку створила влада. Проте антикризова коаліція провалила даний законопроект, ще раз підтвердивши, що підвищення рівня життя народу для них – порожня передвиборна обіцянка.

Микола Томенко, інформуючи про результати діяльності депутатів від БЮТ у спеціальній комісії Київської міської ради по перевірці обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги, акцентував увагу на поверненні столичної влади до кучмівських методів боротьби з опозицією. «Люди, які довели незаконність і злочинність підвищення тарифів, перебувають під серйозним пресингом», – наголосив народний депутат. М.Томенко звернувся до правоохоронних органів з вимогою покласти край переслідуванням.

Народний депутат Євген Корнійчук привернув увагу до річниці краху будівельної афери сумнозвісної компанії «Еліта-центр», яка для влади не стала уроком. Досі залишаються нерозв’язаними не лише проблеми з відшкодуванням фінансових збитків тисячам потерпілих, але також не закриті проріхи у законодавстві, що регулює правовідносини у будівельній галузі між замовниками, інвесторами і підрядними організаціями.

У заяві народного депутата Віктора Тарана-Терена йшлося про нагальну необхідність внесення змін до Закону про жертви політичних репресій в Україні. Дію цього закону, на переконання народного депутата, слід поширити на осіб, яким виповнювалося тільки 12 років, коли вони були незаконно ув’язнені. Це була стаття за колоски. В Росії ці люди реабілітовані, в Білорусії – теж. «В Україні ці діти не реабілітовані, вони винні, мабуть, ще тому, що є українцями», – резюмував народний депутат, закликаючи опонентів коаліційної більшості до порозуміння у розв’язанні цієї проблеми.

Протягом тижня від депутатів фракції подано 4 депутатські запити:

Володимира КУРЕННОГО до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи відносно голови Комінтернівської райдержадміністрації Одеської області за невиконання судового рішення. Петра ГАСЮКА до Генерального прокурора України про вжиття заходів щодо знесення об’єктів самовільної забудови аквапарку і повернення в комунальну власність м. Севастополя самовільно зайнятої земельної ділянки.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Генерального прокурора України щодо незадоволення відповіддю на депутатське звернення та запит стосовно порушення вимог трудового законодавства відносно реєстрації профспілкової організації адміністрацією Харківського державного університету мистецтв ім.І.П.Котляревського.

Групи депутатів – КИРИЛЬЧУКА, КАРПУКА та інших до Прем\’єр-міністра про необґрунтовані, протиправні наміри Кабінету Міністрів України щодо передачі міжгосподарських комунальних лісів у підпорядкування Держкомлісгоспу України.

У розділі «Різне» порядку денного 9 лютого виступили 2 депутати від нашої фракції – Андрій Шкіль та Олег Ляшко. Андрій Шкіль привернув увагу суспільства до голосування представників Комуністичної і Соціалістичної партій по соціальних законопроектах. Ліві не підтримують їх, мотивуючи це то тим, що не вони автори, то тим, що Кабінет Міністрів просив так не голосувати, забуваючи про свою ідеологію та виборців. Також народний депутат наголосив, що «без армії, без служби безпеки, практично без зовнішньої розвідки» ми можемо говорити про нейтралітет нашої держави хіба що в межах тієї чи іншої федерації.

Олег Ляшко наголосив, що представники антикризової коаліції, вчергове починають говорити про кримінальні справи проти Юлії Тимошенко, які Верховний Суд України давно закрив за відсутністю складу злочину. Пояснюється це тим, що так званих антикризовиків «просто бісить від того, що фракція \”Блоку Юлії Тимошенко\” в парламенті реально захищає інтереси людей, а вони лише займаються розмовами. А коли доходить до реальних голосувань, то вся країна бачить, що вони не голосують за законопроекти, які полегшують життя людей».