\”Жінка і політика — сумісні, як іменники жіночого роду\”

Інтерв\’ю із Русланою Кушнір, заступником голови Лановецької районної ради

Довідка: Руслана  Кушнір народилася 13 грудня 1971 року в с.Ванжулів Лановецького району Тернопільської області. Закінчила Кременецьке педагогічне училище, Прикарпатський унівеститет ім.В.Стефаника, магістратуру державної служби при Тернопільській академії народного господарства.З 1995 року працювала директором Лановецького районного центру соціальних служб для молоді, з 2005- заступник голови районної державної адміністрації, з 2006 – депутат Лановецької районної ради від БЮТ, заступник голови районної ради. У ВО”Батьківщина” з 2000 року, голова Лановецької РО.

Розкажіть про таємниці свого успіху.

Однією з основних таємниць успіху, і впевнена, що не тільки мого є постійне самовдосконалення, творчий пошук, професійний ріст,  розуміння зі сторони рідних, що я роблю важливу справу не тільки для себе і своєї родини, а для громади, членом якої я є.

Чи важко бути жінкою-політиком ?

На рівні району вважаю себе початківцем у політиці. Жінка і політика сумісні як іменники жіночого роду, але не сумісні в свідомості громадськості. Хоча я вдячна колегам по партії, які розуміють і підтримують. Вперше це відчула, коли почала активно працювати в політиці в 2004 році,у  2006 – коли  збиралися в основному чоловіки і обговорювали стратегію виборчої кампанії, то тільки робота „на рівних”, рівний розподіл обов’язків і відповідальності, коли чоловіки – політики бачать в тобі колегу , а не жінку із слабкими сторонами, тільки сприяє вирішенню справ. Основне, спочатку розставити акценти, визначити для себе: ким ти хочеш в першу чергу бути – жінкою чи політиком? Мені надзвичайно пощастило, тому, що у мене є чудовий приклад для наслідування – Юлія  Володимирівна Тимошенко – Жінка, Політик, яка зуміла довести чоловікам через свою професійність, компетентність, наполегливість, що жінка може навести лад в державі.

Серед чоловіків існує застарілий стереотип, що місце жінки на кухні біля плити, що б ви сказали на це твердження?

Чоловіки бояться здорової конкуренції, тому і використовують цей стереотип. Це якщо жартома, бо є загальновизнана світова практика, що найкращі кухарі – це чоловіки. А якщо серйозно, то розвиток суспільства спонукає нас до зміни уявлень і стереотипів і стосовно жінки, як берегині сімейного затишку, і стосовно виховання, та і врешті щодо питань будівництва держави та розвитку демократії. Тому я вдячна , перш за все своєму чоловікові Ігорю, який 10 років тому погодився на те, щоб я почала активно займатися громадською діяльністю. Завдяки його розумінню я стала тим, ким є сьогодні.

Чи вистачає вам часу для рідних, для сімї і як полюбляєте проводити свій вільний від роботи час?

Вільного від роботи часу практично не буває.Але велика завантаженість сприяє раціональному його розподілу. Намагаюся планувати робочий день, тиждень. Ввечері перевіряю уроки молодшого сина, який навчається  в другому класі, розмовляємо із старшим сином, восьмикласником про вибір майбутньо професіїї, становлення особистості підлітка і, як не дивно, люблю куховарити, особливо у вихідні. Влітку часто відвідуємо маму, яка живе в селі, неподалік від Лановець. Люблю слухати тишу, літній дощ і … писати вірші, але це буває так рідко …

Пригадайте свої дитячі мрії, чи здійснилися вони і що саме здійснилося ?

Дитячі мрії на те вони і дитячі, щоб залишатися мріями. Але я пам’ятаю ще із шкільних років, що завжди прагнула здобувати знання.Мене цікавило все. В школі була активна і наполеглива, можливо це і не скромно говорити, але школу закінчила з відзнако, педучилище і університет, магістратуру також з червоними дипломами. Мета була – стати особистістю і допомагати людям. Можна сказати, що мрії здійснюються.

Які курйози траплялися з вами на роботі , розкажіть коротко.

Такого чогось екстраординарного не пригадую. На кожну ситуацію намагаюся реагувати миттєво. Коли все сплановано, підготовлено, то курйозів не може бути, особливо на теперішній посаді. Життя і особливо люди ставлять дуже високі вимоги до влади, тому потрібно бути завжди на рівні цих вимог і навіть на крок попереду.

Яких принципів ви дотримуєтесь у житті і до чого прагнете надалі?

В житті дотримуюся принципів християнської моралі.Навчаю їх своїх дітей.Вірю в добро і справедливість , в те, що роблю свою справу для людей, а вже як вони це оцінюють – це вже їх  цінності і їх мораль. Під час виборів йшли з однодумцями з добром до людей, люди нам довірилися. Маємо цю довіру виправдати і довести конкретними справами.