Микола Томенко: Парламент повинен невідкладно повернути права місцевому самоврядуванню

Парламент має повернути законні права органів місцевого самоврядування, які стосуються організації роботи місцевих рад, їх виконавчих комітетів та апаратів. Про це Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко сказав журналістам сьогодні після завершення засідання погоджувальної ради парламенту.

Не дивлячись на критику опозиції, нагадав віце-спікер, до Закону про державний бюджет було включено ряд положень, які на 2007 рік призупиняють дію ряду норм чинного законодавства у сфері діяльності місцевих рад, обмежуючи повноваження останніх. Так, за ініціативою Уряду Законом про державний бюджет на 2007 рік передбачено призупинення у цьому році дії ряду норм Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині визначення чисельності структури виконавчих комітетів та апаратів органів місцевого самоврядування.

На підставі цих норм Постановою Кабінету Міністрів № 174 від 7 лютого 2007 р. уже були затверджені штатні розписи місцевих рад – від обласних до сільських і селищних. Уряд, фактично, позбачив обласні, районні, міські, сільські та селищні ради права самостійно визначати кількісний та персональний склад виконавчого комітету відповідної ради, затверджувати структуру та чисельність її апарату, зазначив Томенко. І це відбувається, незважаючи на неодноразові заяви усіх провідних вітчизняних політичних сил про необхідність посилення ролі місцевого саморядування, відзначив він.

Можна погоджуватися з необхідністю впорядкування чисельності апаратів місцевих рад, однак це повинен робити не Кабінет Міністрів, а безпосередньо органи самоврядування на місцях, наголосив Заступник Голови Верховної Ради. На його думку, Верховній Раді слід якнайшвидше розглянути до Закону про Державний бюджет України і повернути місцевим радам їх невід’ємні повноваження.