Микола Томенко: Сьогодні у влади є вибір: або навчитися поважати опозицію, або взагалі заборонити її діяльність

«Я гордий з такої високої оцінки моєї діяльності на посаді заступника Голови Верховної Ради України, яку надав представник фракції Партії регіонів. Подібна пропозиція пролунала, незважаючи на те, що останній пленарний тиждень я хворів і у сесійній залі не працював, а розпорядження Голови Верховної Ради щодо розподілу обов’язків між керівництвом парламенту, яким би окреслювалося коло моїх повноважень на посаді віце-спікера, досі не підписане». Так Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко прокоментував сьогоднішню заяву одного з депутатів від Партії регіонів, яка стосувалася можливого відкликання представника БЮТ з посади віце-спікера.

«Очевидно, ця оцінка, стосується, моєї можливої активної діяльності на цій посаді в майбутньому», припустив він. Водночас, Томенко нагадав, що Регламент Верховної Ради надає кожному народному депутатові право підготувати проект постанови про звільнення Заступника Голови парламенту, зібрати 150 підписів на його підтримку та здійснити голосування стосовно цієї пропозиції. Тому, сказав Томенко, я спокійно ставлюся до можливих ініціатив з цього приводу. На майбутнє можна взагалі заборонити представникам опозиції обіймати будь-які посади в країні, або й піти шляхом деяких держав, ухваливши закон про заборону опозиції, додав він.

При цьому, зазначив Томенко, у парламентської більшості є два шляхи: або визнати, що опозиція є впливовою політичною силою, думку якої необхідно брати до уваги, або взагалі ігнорувати наявність опозиційної точки зору в парламенті й суспільстві, діючи так, ніби її не існує. Я переконаний, що Україна піде демократичним шляхом, коли влада зважатиме на думку опозиції і ухвалюватиме рішення в інтересах всього суспільства, сказав віце-спікер.