Тернопільська обласна державна адміністрація виконує обов’язки управління статистики

В п’ятницю, 23 лютого пройшла п’ята сесія Тернопільської обласної ради. Під час розгляду питання порядку денного «Про критичну ситуацію, що склалася в агропромисловому комплексі області у зв’язку з незадовільною ціновою, кредитною та податковою політикою стосовно галузі» депутатська фракція «Батьківщина» внесла пропозицію визнати роботу голови ОДА незадовільною.

— Ми почули крик душі господарників, в той же час ми прослухали дуже холодну, зовсім не аргументовану доповідь нашої облдержадміністрації, яка нагадує управління статистики, а не апарат виконавчої влади, — сказав керівник фракції «Батьківщина» Ігор Романків. — Адміністрація не може назвати нам точні суми, які не виплачені виробникам сільгосппродукції. Залишилось дуже мало часу до початку польових робіт, і адміністрація повинна була говорити про це 2-3 місяці тому.

З боку нашої партійної організація продовжив пан Ігор, підтримка була б однозначною, в тому числі і через наших народних депутатів. Виглядає так, що в нас в області немає керівника виконавчої гілки влади. До проекту рішення від фракції вносимо пропозицію, у зв’язку із кризою, що склалася в агропромисловому комплексі Тернопільської області визнати роботу Тернопільської обласної державної адміністрації незадовільною.

— Мені дивно, що виконавча влада так байдуже відноситься до проблем селян, — прокоментував ситуацію депутат облради, заступник голови ТОО ВО «Батьківщина» Володимир Бойко. — Під час сесії в залі обласної ради присутніми були всі без винятку голови райдержадміністрацій, але виступити не захотів жоден. Виходить так, що ситуація, яка склалася, задовольняє виконавчу гілку влади, адже, за рахунок виробників сільгосппродукції підвищились мало не всі економічні показники. Керівники адміністрацій справно приписали здобутки собі та отримали премії за підсумки року. Хочу зазначити, що фракцію «Батьківщина» така ситуація не задовольняє, — продовжив депутат. — Після виборів ми взяли на себе відповідальність за ситуацію в області. Саме тому отримавши 16 лютого звернення від Ради сільськогосподарських підприємств Тернопільського району вже 17 лютого було проведено спільне засідання профільних постійних комісій облради, 19 лютого пройшла президія, а 23 – сама сесія. Окрім того, з метою врегулювання ситуації, народний депутат України, голова ТОО ВО «Батьківщина» вже провів ряд зустрічей в Кабінеті Міністрів України. Чомусь голова ОДА не скористався своїм правом, наданим йому законом зініціювати таку сесію раніше, адже, обласна адміністрація стверджує, що знала про проблему і раніше, проте вирішувалось питання мовчазною перепискою. Особливо не розумію позицію Тернопільської РДА. Звернення, яке стало причиною скликання сесії прийшло із Тернопільського району, а троє представників галузі про не вирішення проблеми говорили із трибуни обласної ради. Враховуючи те, що голова Тернопільської РДА та його заступник є депутатами облради, можна було б сподіватись хоча б на підтримку господарників із боку керівництва району, але і цього не відбулося. Саме тому, в разі неналежної роботи облдержадміністрації в майбутньому, 49 попереджувальних голосів сьогодні можуть перерости 61 голос і більше на одній із найближчих сесій.