Якщо болить серце

Сергій Андрейчин, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії, автор 170 наукових праць та 12 патентів, депутат Тернопільської міської ради від БЮТ знає, як позбутися хвороб.

Біль у ділянці серця може бути ознакою серйозної недуги, що потребує лікування. Найчастіше він пов’язаний із захворюванням серцевого м’яза, рідше має інше походження. Найпоширеніші захворювання серця, що супроводжуються больовими відчуттями – стенокардія, інфаркт міокарда, міокардит та нейроциркуляторна дистонія.

Стенокардія – ураження судин серця, яке призводить до зменшення його кровопостачання. Головним клінічним симптомом стенокардії є загрудинний біль, що часто виникає після фізичного чи психоемоційного навантаження. Переважно він починається у верхній чи середній ділянці грудини і поширюється в боки. За проявом може бути різноманітним – стискаючим, пекучим, ріжучим. Одним із симптомів стенокардичного болю – так званий “стиснутий кулак”, коли хворий, пояснюючи, як йому болить, кладе свій кулак або долоню на грудину. Сильний біль може супроводжуватись відчуттям страху смерті. Характерним є лівобічне поширення болю – в ліве плече, лопатку, міжлопатковий простір, шию, щелепу. Тривалість серцевого болю не перевищує 15 хвилин, минає після прийому нітрогліцерину (через 1-2 хв).

Інфаркт міокарда – змертвіння серцевого м’яза внаслідок гострого порушення його кровопостачання. Людина скаржиться на сильний і довготривалий (понад 30 хв.) напад нестерпного стискаючого чи розпираючого болю за грудиною. На відміну від стенокардії, біль не припиняється після прийому нітрогліцерину.

Міокардит – запалення серцевого м’яза, яке найчастіше розвивається внаслідок впливу інфекційного збудника. Хворобі, зазвичай, передує (за 1 –3 тижні до появи серцевих симптомів) гостра респіраторна інфекція або ангіна. Серцевий біль не постійний, буває різної інтенсивності та характеру – від неприємних відчуттів у серцевій ділянці до сильного болю, не пов’язаного з фізичним чи психоемоційним навантаженням, без чіткої локалізації і закономірності. Він зменшується або минає після прийому аналгетиків (анальгін, баралгін, темпалгін, пенталгін), не піддається дії нітрогліцерину.

В основі нейроциркуляторної дистонії лежать розлади регуляції діяльності серця. Біль – ниючий, колючий, стискаючий; інтенсивність різна – від несильного до нестерпного. Ділянка відчуття болю – основа серця; рідко може віддавати в ліву руку, лопатку, шию; триває від декількох секунд і аж до декількох днів. Але, на відміну від стенокардії, біль виникає не під час, а після фізичного навантаження; супроводжується відчуттям неспокою, нестачі повітря, поганим настроєм; він зменшується або минає після прийому валідолу, корвалолу, настоянки валеріани, інших рослинних заспокійливих засобів, а також при відволіканні уваги хворого на виконання якої-небудь важливої справи, приємного дозвілля, спілкування з цікавими людьми і знову виникає після повернення хворого у звичне середовище, коли він залишається на самоті і розпочинає аналізувати свої відчуття.

Серцеві болі слід відрізняти від несерцевих, зокрема запалення міжреберних нервів, що виникає після переохолодження або травми. При цьому характерним є постійний біль в одному або декількох міжребер’ях, що підсилюється при рухах, поворотах тулуба, глибокому диханні. При спробі тиснути пальцем на вразливу ділянку больові відчуття посилюються.

Іншою причиною несерцевого болю є травма грудної клітки, іноді з переломом ребер. Такий біль з’являється після травми, посилюється при натисканні на уражену ділянку.

Лікування стенокардії варто розпочинати з усунення факторів ризику – відмови від куріння, алкоголю, не допускати значних фізичних і психоемоційних перевантажень, нормалізувати масу тіла, розпочати раціонально харчуватися. Слід перейти на низькоенергетичну гіпохолестеринову дієту з малим вмістом солі, тваринних жирів. У щоденному раціоні мають бути овочі, фрукти, рослинна олія, риба.

Метою лікування є: своєчасне припинення больового нападу (найефективніший засіб – нітрогліцерин); попередження нападів стенокардії (з цією метою застосовують ліки тривалої дії – кардікет, нітросорбід, метопролол, коринфар, адалат тощо); попередження тромбоутворення (аспірин). Лікування здійснюють під наглядом лікаря.

При підозрі на інфаркт міокарда необхідно лягти у ліжко і терміново викликати “швидку допомогу”. До її прибуття спробувати зменшити біль за допомогою ніртогліцерину, знеболювальних засобів – анальгіну, баралгіну тощо. Для пригнічення процесу тромбоутворення слід прийняти таблетку аспірину.

При розвитку міокардиту потрібно дотримуватись ліжкового режиму, обмежити фізичні навантаження до нормалізації електрокардіограми та показників крові. У разі виникнення будь-яких з вище згаданих симптомів необхідно звернутися до лікаря, який встановить діагноз і призначить лікування. Аби послабити симптоми захворювання, до приїзду медиків можна прийняти такі ліки: нестероїдні протизапальні засоби – індометацин, вольтарен, ібупрофен, а також аспірин; засоби, що покращують енергетичний баланс міокарда – предуктал, рибоксин.

У лікуванні нейроциркуляторної дистонії ефективними є препарати, які діють заспокійливо, зменшують частоту серцевих скорочень – валокордин, настоянка валеріани, пустирника, беладонни. Хворі повинні кинути курити й вживати алкоголь. Необхідно навчитися контролювати свої емоції, настроїтися на оптимістичний емоційний стан.

Міжреберну невралгію лікують змащуванням ураженої поверхні засобами, що містять бджолиний або зміїний яд – апізатрон, віпросал.

У разі травми грудної клітки необхідно звернутися до травматолога.

Пам’ятайте, біль у ділянці серця потребує великої уваги та своєчасного обстеження.

Депутат Тернопільської міської ради

Зав. кафедри Тернопільського державного