Інформація про роботу фракції «Блок Юлії Тимошенко» протягом пленарного тижня з 20 по 23 лютого 2007 року

Протягом пленарного тижня з 20 по 23 лютого Верховною Радою розглянуто 9 законопроектів, поданих народними депутатами фракції «Блок Юлії Тимошенко», ще 17 законопроектів членів фракції розглянуто на засіданнях парламентських комітетів. Також депутати фракції зареєстрували у Верховній Раді протягом тижня 12 законопроектів.

Члени фракції в ході обговорення законопроектів виступили з трибуни 36 разів, з місця – 53. Зроблено 3 заяви від фракції та народних депутатів (н.д. Олександр Турчинов – 2 заяви та Володимир Яворівський).

Домінантою минулого пленарного тижня була наступальна позиція «Блоку Юлії Тимошенко» з приводу невідкладного розгляду поданих фракцією двох законопроектів. Перший – має покласти край тарифній вакханалії. Механізм «приборкання» тарифів, пропонований БЮТ, простий і дієвий. Ріст цін на тепло, газ, водопостачання і водовідведення для населення повинен чітко корелюватися з рівнем зростання реальних доходів громадян. Другий законопроект передбачає зміни у бюджеті 2007 року, «достроковий» перегляд розмірів мінімальної заробітної плати та пенсій у бік суттєвого збільшення.

У заяві, виголошеній 20 лютого з трибуни Верховної Ради України, перший заступник голови фракції, народний депутат Олександром Турчинов підкреслював, що законодавча ініціатива БЮТ щодо перегляду закладених у Державному бюджеті розмірів мінімальних зарплат і пенсій, базується на серйозній ревізії головного економічного закону. «Наші експерти підрахували, що в бюджеті 2007 року, який протягнула антикризова коаліція разом з урядом, є 15 мільярдів гривень прихованих доходів! Чіткі розрахунки ми надаємо у законопроекті, який внесли до Верховної Ради. Саме ці гроші ми пропонуємо використати для підвищення мінімальної зарплати і відповідно мінімальної пенсії. Це робити треба негайно!…Верховна Рада не буде нормально працювати, поки не прийме ці законодавчі акти», – заявив О.Турчинов.

Фракція піддала жорсткій критиці уряд В.Януковича за намагання перевести стрілки відповідальності за тарифну політику у комунальній сфері на місцеві ради. У заяві були спростовані безпідставні твердження віце-прем’єр-міністра Д.Табачника про те, що найвищі тарифи на житлово-комунальні послуги встановлені у підконтрольних БЮТ регіонах.

Наступний розвиток подій у сесійній залі, відмова антикризової коаліції підтримати згадані законопроекти, змусила опозицію вдатися до радикальних кроків, які заблокували роботу парламенту.

Пояснюючи виборцям свої дії, як адекватну реакцію на небажання правлячої більшості розв’язувати нагальні проблеми народу, фракція БЮТ у заяві 21 лютого підкреслила, що «місцеві ради стали заручниками злочинної політики уряду». Олександр Турчинов нагадав антикризовій коаліції, що стаття 116 Конституції України передбачає відповідальність Уряду за цінову і тарифну політику. «Це є пряма конституційна відповідальність Уряду. І нехтування Конституцією, нехтування законом призведе до посилення соціально-економічної кризи», сказано у заяві.

На парадоксальність ситуації, коли «щоденно чуємо реляції від уряду про нестримний ріст ВВП і невстигаючий за ним ріст рівня життя українського народу” звернув увагу співвітчизників народний депутат Володимир Яворівський: «Якщо це справді так, то проста людина собі ставить елементарне запитання: куди ж підуть ці гроші від росту економіки, які ви не хочете віддати людям?!». Народний депутат закликав антикризову більшість віддати приховані у бюджеті мільярди найбіднішим – низькооплачуваним категоріям населення і пенсіонерам.

Протягом тижня від депутатів фракції подано 5 депутатських запитів: групи депутатів (КАРПУК, КИРИЛЬЧУК та інші, всього п’ять депутатів) до Прем’єр-міністра України про необхідність відновлення унікального, міжнародного значення грязеводолікувального курорту в селі Журавичі Ківерцівського району Волинської області та недопустимості будівництва там пункту тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України; Миколи СИВУЛЬСЬКОГО до віце-прем’єр-міністра України Андрія КЛЮЄВА про незадоволення відповіддю виконуючого обов’язки голови Національної комісії регулювання електроенергетики України Віктора Меркушова на депутатське звернення щодо часткового скасування наказу Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» від 29 грудня 2006 року № 608 «Про затвердження прейскуранта на природний газ»; Романа ЗАБЗАЛЮКА до Генерального прокурора щодо незадоволення перевіркою, проведеною прокуратурою Миколаївської області, з приводу порушень законодавства при відчуженні майна відкритого акціонерного товариства «Нектар»; Руслана ЛУК’ЯНЧУКА до Генерального прокурора про загрозу протиправної ліквідації хлібозаводу у селищі міського типу Попільня Житомирської області; Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до прокурора міста Севастополя з приводу формальної відписки прокуратури міста Севастополя на депутатське звернення щодо розслідування факту побиття працівниками міліції члена Національної спілки письменників України, лауреата премії імені Льва Толстого, лауреата літературного фестивалю „Кримська Альгамбра”, лікаря Олександра Волкова.

У розділі «Різне» порядку денного виступили 2 народні депутати від БЮТ – Микола Сивульський та Віктор Терен. Микола Сивульський ще раз наголосив на тому, що центральні органи влади повністю втратили контроль над ситуацією з тарифами, скинувши проблему вниз, але забувши сказати про те, що все вирішується у центрі. А саме – методика визначення розміру платежів встановлена постановою Кабінету Міністрів. Але ця методика дозволяє включати туди такі абсурдні речі, як, зокрема, позови до всіх громадян, незалежно від того, платять вони чи ні. Також в тарифи включаються інвестиційні складові, тобто за рахунок громадян збираються оновлювати комунальні системи. Також депутат звернув увагу на те, що всупереч Конституції України, постанови Кабміну призводять до дискримінації за рівнем споживання газу: якщо громадянин споживає більше 12 тисяч кубометрів, то він буде платити ціну вищу, ніж платить Франція або Німеччина – 232 долари.

Народний депутат Віктор Терен запевнив громадян України, що сьогодні від свавілля уряду і особливо місцевих чиновників народ захищають лише депутати Блоку Юлії Тимошенко. Зокрема, депутати фракції розробили закон, згідно з яким відповідальність за тарифи має нести уряд. І якщо підвищуються тарифи, відповідно має зростати заробітна плата. Але ж у Верховній Раді такі закони не проходять. Тому члени фракції – доктори наук, академіки, письменники, інтелігентні освічені люди, яким дуже не хотілося б зривати роботу Верховної Ради, штовхатися біля трибуни, просто змушені застосовувати ці методи, щоб обмежити зростання тарифів до безкінечності. « І коли нам кажуть, що захищати людей – це популізм, то нехай таким популізмом займуться Регіони, хай займуться комуністи. Але комуністи не захищатимуть вас, бо вони вже давно обміняли „Капітал” Маркса на капітал Ахметова», – наголосив Віктор Терен.