Тарифи зменшуються під тиском опозиції

23 лютого дотепники з інтернет-сайту „Цензор” (www.censor.net.ua) запропонували перейменувати День захисника Вітчизни в День захисниці Вітчизни. Зрозуміло, мова йде про лідера демократичної опозиції Юлію Тимошенко та її програму „Велике прибирання”. Суть цієї програми зводиться до наведення ладу в органах місцевого самоврядування по всій країні та встановленні справедливості у стосунках між владою і людьми.

Позаминулого тижня Юлія Тимошенко розпочала серію регіональних поїздок, щоб взяти участь у роботі місцевих рад. Результат очевидний – у столиці та 4 обласних центрах, де вона побувала, знижено тарифи на житлово-комунальне обслуговування для населення. Схоже, особиста участь Юлії Тимошенко в роботі місцевих рад справляє надзвичайний ефект на депутатів. Адже за зниження тарифів голосували майже одностайно і дуже швидко.

Скажімо у Вінниці вистачило 20 хвилин, щоб прийняти позитивне рішенням по тарифам, яке до цього чомусь не приймалося впродовж півроку. Інтернет-видання „Українська правда” порівняла Юлію Тимошенко з Юлієм Цезарем, який найбільше в житті любив гасло „Veni! Vidi! Vici” – Прийшов! Побачив! Переміг!

Окрім тарифів, БЮТ поставив за мету ліквідувати корупцію в галузі землекористування. Тіньова торгівля землею сьогодні – це основа основ корупційної політики в регіонах. Землю віддають за безцінь, а кошти, які мали піти на потреби місцевих бюджетів, осідають в кишенях різноманітних „черновецьких” і “добкіних”.

Красномовний приклад: під час участі Юлії Тимошенко в роботі Хмельницької міської ради на орендному аукціоні було виставлено 14 соток землі на околиці міста. В результаті при стартовій ціні 20 тисяч гривень, цю землю було віддано в оренду за понад 500 000 грн. Але того ж дня у Києві, клан мера Черновецького влаштував черговий дерибан ще дорожчих столичних земель, що вже вкотре за копійки були передані у користування його політичнім сателітам. Уявляєте, скільки „Криворіжсталей” зарито в українських землях?

За весь час поїздок регіонами програма „Велике прибирання” спіткнулася тільки одного разу – у Львові. Не вистачило кількох голосів для того, щоб прийняти рішення зі зниження тарифів. Але, як сказала сама Юлія Тимошенко, – це не поразка опозиції. Це – поразка львів’ян, яких зрадили власні депутати. Втім, лідер БЮТ запевнила, що це не останній її візит до українського П’ємонту і вона обов’язково приїде ще і ще раз, щоб переконати Ратушу у доцільності розумного і виваженого зниження тарифів на житлово-комунальне обслуговування.

А що ж центральна влада? Де Кабінет міністрів? Чим переймається антикризова коаліція?… – „А мишка слушает, да ест”, як висловився відомий поціновувач творчості байкаря Глібова (і Анни Ахматової) прем’єр Янукович. Вся робота чинного уряду сьогодні зводиться до інформаційної війни з БЮТом. Замість того, щоб наводити порядок в галузі житлово-комунальних тарифів і взяти на себе відповідальність за тарифну кризу, потуги уряду спрямовані на те, щоб звинуватити у всіх бідах демократичну опозицію.

Вони прийшли до влади, але так і не навчилися відповідати за свої дії та бездіяльність. І, судячи з усього, не збираються вчитися. В Донецьку, Харкові, Луганську, тобто там, де Партія регіонів має неподільну владу, тарифи на опалення зросли у найбільшу кількість разів. Доходить до того, що, скажімо, в містечку Красний Луч на Луганщині понад 75% населення звернулося з проханням відрізати їхні квартири від опалення, оскільки у людей все одно немає чим сплачувати послуги за тепло.

Дані Міністерства статистики

Міста Заходу та Центру

Зростання тарифів

Міста Сходу та Півдня

Зростання тарифів

Рівне

2,45 рази

Донецьк

4,02 рази

Хмельницький

2,37 рази (після зменшення)

Харків

4,20 рази

Кіровоград

1,76 рази

Луганськ

3,12 рази

Черкаси

1,7 рази (після зменшення)

Миколаїв

4,40 рази

Ще гірша ситуація на селі, де згідно рішення уряду, селяни змушені платити за газ дорожче, ніж меншканці міст. Справа в тому, що з цього року за рішенням уряду ціна газу вища для тих, хто споживає його більше. Відтак, ті, хто мешкає у великій сільській садибі платять більше від мешканців міських квартир, де газ використовується тільки для кухні. Тобто знову уряд ділить людей на „чорних” і „білих”.

Тим часом віце-прем‘єр Володимир Рибак днями заявив, що уряд нарешті створив систему контролю формування тарифів. Однак, мовляв, діяти вона почне виключно з 2 кварталу, тобто з 1 квітня.  Натомість БЮТ вимагає від уряду компенсувати підвищення тарифів значним збільшенням пенсій, стипендій та соціальних виплат, але не з 1 квітня, а з початку 2007 року.

„Опозиція виконає роботу уряду по зменшенню тарифів до кінця, – заявляє народний депутат від БЮТ Олександр Турчинов, – На жаль ми не можемо зменшити ціни усюди, але ми знаємо, що уряд має гроші, а тому примусимо його компенсувати тарифи для найменш незахищених верств населення.” Останнє прозвучало досить погрозливо, враховуючи створення об‘єднаної опозиції БЮТ та Нашою Україною. В одному з пунктів Угоди, є звернення до Президента, якого закликають накладати вето на всі закони, які не пов‘язані з вирішенням проблем власного народу.

Микола Столиченко