Тарифи зменшуються, але не у Львові…

Київ, Вінниця, Черкаси, Хмельницький, Луцьк, Біла Церква – двотижневий рейд Юлії Тимошенко помітили усі – і друзі і вороги. Тарифи зменшувались щоразу, як тільки лідер БЮТ приїздила до чергового міста.

Все почалося в столиці, де за підтримки Нашої України, Блоку Віталія Кличка та фракції БЮТ вдалося провести рішення про зменшення тарифів майже удвічі. У Вінниці створили комісію, де розрахують на скільки впадуть ціни, у Черкасах проголосували за зменшення вартості у півтора рази, у Хмельницькому, Луцьку і Білій Церкві – також. Виключенням став лише Львів, який тепер до титулу П‘ємонту української свободи може додати й сумнівний титул міста, де комунальники з депутатами перемогли звичайних людей.

Мер і депутатська більшість не погодилися зменшувати вартість опалення навіть на 15%, як за це проголосував на день пізніше Луцьк. По приїзді, у кабінеті мера лідера БЮТ вже чекали Олег Тягнибок і Володимир Золотарьов, – лідери „Свободи” і жовтої  „Пори”. Напевне, як група підтримки у боротьбі проти інтересів львів‘ян.

За результатами всеукраїнського моніторингу громадської думки “Рейтинг мерів міст та рівень довіри до політичних партій”, – повідомив напередодні львівських подій УНІАН, – підтримка пана Садового, як мера, є одною із найнижчих в цілій країні. Зокрема кандидат соціологічних наук Катерина Настояща інформувала, що список мерів, яких підтримують найменше, пан Садовий очолює саме з кінця: мер Запоріжжя  –  6,3 бали, мер Донецька – 4,8, мер Дніпропетровська – 4,8, мер Харкова – 4, мер Києва – 3,5, мер Сум – 3,2, мер Львова – 2,4 бали. http://www.unian.net/ukr/news/news-185216.html

Тож позиція львівського мера не дивує, лишається дивуватись з учинку депутатів міськради, які наважилися підтримувати разом з ним здирницькі ціни. Серед аргументів Садового, які той мав нагоду з насолодою виголосити під схвалені репліки депутатів з Партії регіонів у ток-шоу Савіка Шустера на ICTV, рясно-густо лунали слова про багатомільйонну заборгованість комунальних служб міста. Втім, про причини такого жалюгідного фінансового стану тих підприємств, які вочевидь роками недофінансовувались з боку міської влади, мер не сказав ані слова.

Досить дивно було чути і про необґрунтованість та популістичність вимоги зменшувати вартість тепла. Не треба бути спеціалістом, щоб зауважити, що зима цього року була більш помірною, а середня температура грудня та січня була аж ніяк не 8 градусів морозу. Тим часом у розрахунки і нових, і старих тарифів на опалення входить саме така середня температура зими.

Поінформовані депутати стверджують, що справжні причини бажання за будь-яку ціну протидіяти об‘єднаній опозиції БЮТ та Нашої України слід шукати у небажанні йти на поступки Тимошенко, яка вимагала запровадити продаж комунальної власності та землі виключно через відкритий аукціон.

У Хмельницькому, де міська влада послухалася лідера БЮТ, 14-соткову ділянку на околиці обласного центру віддали в оренду за 500 000 грн., замість 20 000 стартової ціни. Принагідно варто згадати санаторії та інші об‘єкти, що знаходяться у комунальній власності Львова і можуть бути приватизовані підкилимово, а не через аукціон. Певно не менш цікавою може виявитись і львівська земля, де плануються чималі торгівельні комплекси та нові елітні житлові райони.

Зв‘язок із тарифами тут простий. Якщо мер бідкається, що комунальники мають 80 мільйонів боргу, то варто порахувати, що при набагато вищій вартості львівських земель, ніж у Хмельницькому, неоціненна допомога громаді міста обійшлася б у кілька гектарів землі або один санаторій. Таким чином опір мера і частини депутатів з партії „Свобода” виглядає не комунально, а політично умотивованим.

Втім, лідер БЮТ пообіцяла повернутись до Львова та не одна, а на чолі серйозних аудиторських фірм щоб довести почату справу до кінця і таки добитись зменшення цін. „Ті, хто голосував проти ще не знають характеру нашої політичної сили”, – з усмішкою відповіла Юлія Тимошенко, розповідаючи про свої плани.

Тим часом віце-прем‘єр Володимир Рибак, однопартійці якого так захоплено аплодували львівському меру на ICTV, днями заявив, що уряд нарешті створив систему контролю формування тарифів. Однак, мовляв, діяти вона почне виключно з 2 кварталу, тобто з 1 квітня.  Натомість БЮТ вимагає від уряду компенсувати підвищення тарифів значним збільшенням пенсій, стипендій та соціальних виплат, але не з 1 квітня, а з початку 2007 року.

„Опозиція виконає роботу уряду по зменшенню тарифів до кінця, – заявляє народний депутат від БЮТ Олександр Турчинов, – На жаль ми не можемо зменшити ціни усюди, але ми знаємо, що уряд має гроші, а тому примусимо його компенсувати тарифи для найменш незахищених верств населення.” Останнє прозвучало досить погрозливо, враховуючи створення об‘єднаної опозиції БЮТ та Нашою Україною. В одному з пунктів Угоди, є звернення до Президента, якого закликають накладати вето на всі закони, які не підтримала опозиція.

Віктор Уколов