Микола Томенко: Необхідно наповнити реальним змістом реформу місцевого самоврядування

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відвідав з робочою поїздкою Вінниччину, де привітав її мешканців від імені Верховної Ради з 75-ю річницею утворення області.

Під час виступу на урочистому зібранні Микола Томенко висловив своє бачення реформування системи місцевого самоврядування в Україні. Зокрема, на його думку, перш за все необхідно законодавчо передбачити фінансову й організаційну самостійність місцевої влади, без чого неможливо буде забезпечити її відповідальність та дієвість. «Натомість сьогодні, – сказав Томенко, – відбувається не реформа, а наступ на місцеве самоврядування. Наприклад, у цьому році відповідно до Закону «Про державний бюджет на 2007 рік» місцеві ради позбавлені права визначати структуру їх виконавчих комітетів та апаратів».

«Ефективність діяльності системи місцевого самоврядування сьогодні знаходиться під загрозою і через високий ступінь недовіри населення до депутатського корпусу центральної та місцевої влади загалом», – відзначив заступник Голови ВР. Щоби цього уникнути, на його переконання, варто повернутися до проблеми зняття депутатської недоторканності, позбавлення низки пільг депутатів Верховної Ради, а також вибудувати зрозумілу логіку формування списків як до парламенту, так і до місцевих рад.

Микола Томенко висловив думку, що місцеві вибори варто проводити за мажоритарними округами не лише на рівні сільських і селищних, а й міських рад, залишивши партійні списки лише для обласних і районних рад. А для підвищення контролю виборців за формуванням списків до органів місцевого самоврядування було би доцільно запровадити на місцевому рівні систему списків з преференціями, аби виборці могли віддати голоси не лише за партію, а й за певного кандидата з її списку.

Також, на його думку, доцільно було б скоротити загальну кількість депутатів усіх рівнів. Микола Томенко зауважив, що ідея скорочення складу депутатського корпусу має значну підтримку у суспільстві, і нагадав, що на референдумі 2000 року 89,9% виборців висловилися за скорочення кількості депутатів Верховної Ради України з 450 до 300.

«За таких умов стане реальною можливість вибудувати чітку, дієву та відповідальну систему місцевого самоврядування в Україні», – вважає заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.