Микола Томенко: Студенти повинні впливати на ухвалення рішень та нести відповідальність за ситуацію у навчальному закладі

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відвідав Ніжинський державний педагогічний університет імені Гоголя, де відбулася його зустріч із викладачами та студентами цього вузу. Під час зустрічі віце-спікер парламенту звернув увагу на дві найголовніші проблеми у системі вищої освіти в Україні. На його думку, сьогодні це – проблеми якості та доступності навчання.

Питання доступності навчання є непростим для багатьох молодих громадян, але вже зроблені перші кроки до її вирішення, сказав Томенко. Він нагадав, що під час його роботи на посаді Віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань, уряд зміг довести показники державного замовлення у навчальних закладах до 50 відсотків. Цю цифру, на переконання Томенка, треба збільшувати і надалі, для того щоби надавати якомога більшій кількості молодих людей отримувати вищу освіту. Окрім того, саме в період діяльності уряду Тимошенко була ініційована програма соціальної підтримки випускників педагогічних вузів, які їдуть працювати у сільську місцевість, нагадав Томенко.

Говорячи про проблему якості навчання, він відзначив, що надзвичайно важливою є підтримка навчальних закладів, які мають свої традиції та історію у вітчизняній освіті. Таким навчальним закладом є і Ніжинський університет, заснований у 1805 році і вихованцями якого були Микола Гоголь, Євген Гребінка, Віктор Забіла, Леонід Глібов, Юрій Збанацький, Євген Гуцало та інші відомі діячі української культури та науковці. «Саме не штучно створені вузи, а навчальні заклади, які історично, інтелектуально і фахово є осередками освіти і науки в Україні, повинні утверджувати високий рівень академічної освіти в нашій державі», вважає Микола Томенко.

Водночас він зауважив, що за якість і престиж вузу повинні боротися і відповідати не лише викладачі, а й студенти. З цією метою, проінформував Заступник Голови Верховної Ради, він разом із групою своїх колег – народних депутатів із різних фракцій внесли до парламенту законопроект зі змінами до Закону про вищу освіту, де пропонується закріпити за студентами і аспірантами право на представництво у складі Вченої Ради вузу на рівні не менше 15 відсотків її складу. Також пропонується створити єдиний орган студентського самоврядування, який би обирали всі студенти вузу і для фінансової підтримки якого планується 0,5% бюджету навчального закладу. Це дасть можливість зробити студентів повноправними учасниками ухвалення рішень у вищих навчальних закладах, і водночас зробить студентів відповідальними за прийняття рішень у вузах, вважає Микола Томенко.