Інформація про роботу фракції «Блок Юлії Тимошенко» за період з 12 по 16 березня 2007 року

Впродовж пленарного тижня з 12 по 16 березня Верховна Рада розглянула 11 законопроектів, поданих народними депутатами фракції «Блок Юлії Тимошенко», (5 авторських та 6 – розроблених у співавторстві). 23 законопроекти членів фракції розглянуто на засіданнях головних парламентських комітетів. Окрім цього, депутати фракції зареєстрували на минулому тижні ще 2 законопроекти.

У ході обговорення законопроектів члени фракції 7 разів виступили з трибуни Зроблено 1 заяву від БЮТ, яку 13 березня оприлюднила Голова фракції, народний депутат України Юлія Тимошенко.

Виголошуючи заяву, лідер опозиції зауважила, що викладає узгоджену позицію БЮТ і «Нашої України», яку поділяє Президент України і яка є цілком закономірною реакцією політичних сил на ситуацію в Україні, на загрозу повернення «кучмівських часів» і порядків, на зростаючу загрозу втрати суверенітету держави.

Внаслідок управлінського хаосу, – говориться у заяві, – спричиненого конституційною реформою, розгортання потужних корупційних схем практично у всіх гілках влади, починаючи від судової, уряду і парламенту; загравання антикризової коаліції з країнами, які вважають Україну своєю вотчиною, «сьогодні повстала загроза незалежності України, загроза такого масштабу, якого ще не було за 15 років! – констатувала Ю. Тимошенко.

Цю загроза опозиція прямо пов’язує з намірами коаліційного уряду «найближчим часом підписувати протоколи щодо вступу до Єдиного економічного простору, які…. передбачають втрату частини державного суверенітету, передачу наших суверенних прав наддержавному органу в Єдиному економічному просторі, де Україна буде мати 11 відсотків голосів, тоді як Російська Федерація – більше 80 відсотків».

Серед інших, не менш важливих чинників появи ультиматуму опозиції, названі плани більшості переписати під себе Основний закон, позбавити народ права обирати Президента.

Фракція БЮТ привернула увагу суспільства до методів, якими правляча коаліція добивається створення конституційної більшості для реалізації своєї стратегії. Це хабарі у вигляді «управлінських посад», купівля готівкою, шантаж родин, залякування.

«Тому ми сьогодні антикризовій коаліції на чолі з їх бандою ставимо 17 умов. Це наведення порядку з тарифами, підвищення заробітних плат і пенсій, викорінення корупції у судах, в уряді, у Верховній Раді, припинення практики ухвалення лобістських законів, які поновлюють тіньову економіку».

«Якщо вони не зроблять те, що ми вимагаємо, починаючи від нової редакції Конституції і закінчуючи усуненням із силових структур корупціонерів, ми будемо діяти адекватно»- застерегла Ю.Тимошенко.

Цього ж дня по закінченню Погоджувальної ради, скликаної на вимогу опозиційних фракцій, Ю. Тимошенко констатувала з трибуни парламенту: «Голова Верховної Ради разом з лідерами антикризової коаліції чітко задекларували, що ці питання їх просто не цікавлять».

«Вони вважають, що отримання трьохсот голосів у парламенті на підкупі і корупції – це є вихід із нинішньої владної кризи, із протистояння у суспільстві. Така логіка засвідчує, що крім узурпації влади і ломки всього суспільства через коліно ця антикризова коаліція нічого більше не бачить».

«Тому наші дві політичні сили зрозуміли, що без серйозної консолідації демократичних сил на чолі з Президентом, без ультимативних вимог цій антикризовій команді, на жаль, жодного питання зрушити не доведеться»,- заявила Ю.Тимошенко.

За минулий тиждень члени фракції «БЮТ» подали 3 депутатські запити:

Віталій Корж та Микола Сивульський до Першого віце-прем’єр-міністра України, Міністра фінансів України щодо відшкодування втрат бюджету міста Трускавець на виконання власних повноважень у зв’язку з наданням державою пільг по оплаті за землю.

Роман Забзалюк до голови Державної податкової адміністрації України щодо невиконання законних вимог народного депутата та ненадання необхідної інформації головою Державної податкової адміністрації Миколаївської області Анатолієм Страшним.

Віктор Швець до голови Державного комітету лісового господарства України щодо незаконних дій місцевої влади з надання земельної лісової ділянки під забудову у селі Віта-Поштова Києво-Святошинського району Київської області.

16 березня у розділі «Різне» порядку денного виступили 3 народні депутати – Віктор Таран-Терен, Володимир Яворівський та Олег Ляшко.

Зокрема, Віктор Таран-Терен у своєму виступі зауважив, що ухваленням урядового варіанту змін до Державного бюджету «людям було кинуто кістку у вигляді кількох гривень надбавок до зарплат і пенсій, які з’їсть інфляція. Уряд говорить, що інфляції немає і все добре. Та як же не буде інфляції, якщо тарифи на житлово-комунальні послуги зросли вдвічі – втричі ?!»

Депутат нагадав, що «під тиском Блоку Юлії Тимошенко, всієї об’єднаної опозиції, парламентська більшість все-таки внесла зміни до Закону про житлово-комунальні послуги. Проте, «ми, підкреслював В.Таран-Терен, пропонували продавати газ вітчизняного видобутку населенню по собівартості, що дозволило б суттєво знизити тарифи. На це влада не пішла, тому що на спекуляції газом наживаються шалені гроші,… тому, що уряд наскрізь корупційний.

На підтвердження своїх висновків народний депутат процитував звіт Моніторингового комітету Ради Європи у частині оцінки нинішньої уряду: „Новий Кабінет Міністрів переповнений чиновниками, як уособлюють корупційне злиття бізнес-інтересів з урядом”.

Народний депутат Володимир Яворівський зупинився на аргументах: чому БЮТ не голосував за подолання президентського вето на закон щодо повернення громадянам знецінених заощаджень. Він нагадав більшості, що 14 грудня минулого року за цей законопроект БЮТ голосував у повному складі.

Одначе Закон розглядався тоді, коли бюджет ще не був прийнятий і цей Закон передбачав виділення у бюджеті 2007 року на погашення боргу за вкладами 10,8 мільярда гривень. Натомість уряд передбачив всього 600 мільйонів.

«Цей фарс треба закінчувати. Ми не голосували за подолання вето, бо закон порожній, як барабан».

Народний депутат Олег Ляшко у своєму виступі говорив про те, що «Соцпартія після зради її лідера Мороза і стрімкої втрати підтримки виборців стала на шлях політичного екстремізму». Свідченням цього, на думку депутата, є «публікація у газеті „День” від 2 березня інтерв’ю члена політради СПУ Василя Волги, в якому той погрожує у випадку підписання Президентом України Указу про розпуск Верховної Ради взяти під жорстку охорону військ МВС центральні органи виконавчої влади».

О. Ляшко звернув увагу і на посібник „Державний переворот”, написаний Волгою, де автор послідовно стверджує, що «в умовах несформованого громадянського суспільства в Україні досить встановити контроль над МВС і можна сміливо брати владу.»

Олег Ляшко попросив вважати свій виступ депутатським запитом до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом підготовки організації державного перевороту в Україні.