Микола Томенко, Андрій Шевченко та Віктор Павлюк засудили відновлення цензури на УТ-1

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко і перший віце-президент Національної телекомпанії України Віктор Павлюк засудили відновлення цензури на УТ-1. Про це вони заявили на спільній прес-конференції в УНІАН, присвяченій закриттю програми «Толока».

Як повідомлялося, інтерактивне опитування, що проводиться в рамках програми «Толока», було знято під час прямого ефіру. Питання, що пропонувалося глядачам, звучало так: «Чи довіряєте ви нинішній опозиції?» Понад 75% глядачів висловили свою довіру опозиції.

«Коли з екрану зникли дані інтерактивного опитування, я звернувся з питанням до служби технічної підтримки. Мені це пояснили технічними причинами. Я не повірив. Після ефіру розповіли, що президент НТКУ особисто дав доручення зняти інтерактив», – розповів автор і ведучий програми «Толока» Віктор Павлюк. Він пояснив цю ситуацію тим, що президент НТКУ зазнав тиску з боку чиновника.

У свою чергу Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко сказав наступне: «Це системний наступ на свободу слова. Йдеться про появу нової-старої моделі втручання в діяльність ЗМІ. На жаль, під час аналогічних подій на НТН не було резонансу серед ЗМІ. Тепер НТН перетворився на канал однієї партії. Коли я був віце-прем’єром, ми підписали договір про те, що уряд не втручається в творчу і програмну діяльність НТКУ. Наскільки я зрозумів, першою дією нового керівництва Першого національного було те, що цю угоду скасували. Тепер на Першому національному за немалі кошти громадян (а це 250 мільйонів гривень) крутять російський серіал „Дурдом” та програму „Шарманка”. Але приємно відзначити, що дана програма „Толока” обійшла за рейтингом і „Дурдом”, і „Шарманку”.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко сказав, що «ситуація, що склалася на Першому національному – це цензура і тиск на журналістів, і це є сигналом для всієї країни, це сигнал для того, щоб якомога швидше створити суспільне телебачення».

Шевченко пообіцяв звернутись до правозахисних організацій – як українських, так і міжнародних.

Томенко і Шевченко наполягають на поновленні програми, вимагають у президента НТКУ сформулювати претензії до програми, через які її закрили, а також врегулювати правові аспекти діяльності державного радіо та телебачення.

Микола Томенко також закликав журналістів тримати руку на пульсі подій. «Позиція Президента була б також доречна у цьому випадку, безумовно, позиція прем’єра – теж», – сказав він.