Микола Сивульський: Провина за погіршення життєвих стандартів повністю лягає на уряд Януковича

Микола Сивульський взяв участь у вчорашньому розширеному засіданні Кабінету Міністрів України, на якому розглядалось одне питання – «Про підсумки соціально-економічного розвитку України у 2006 році та основні завдання на 2007 рік».

У дружному хорі «одобрямсу» та самолюбування «успіхами» у економічному зростанні дисонансом прозвучав виступ члена фракції БЮТ.

Виступ депутата від об’єднаної опозиції був відверто критичним щодо результатів діяльності уряду Віктора Януковича.

Пригадавши, що 2006 рік відображає результати діяльності двох урядів, які проходили у непростих умовах, породжених підвищенням з 4 січня 2006 року цін на імпортований природний газ з 50 до 95 долів США за 1000 м. куб., депутат звернув увагу на істотні негаразди у діяльності уряду Януковича, які не відображені у запропонованому проекті рішення:

• починаючи з серпня 2006 року і по листопад включно відбувалось падіння реальної заробітної плати, а за період жовтня-листопада – зниження реальних грошових доходів населення;

• грошові виплати за підсумками року ситуацію не виправили – за 2006 рік приріст реальної заробітної плати (18%) виявився нижчим її приросту за підсумками 2005 року – більше 20%;

• «провина» за відносне погіршення життєвих стандартів повністю лягає на уряд В. Януковича: якщо за період січня-липня інфляція склала 3,8%, то за серпень-грудень вона потроїлась (до 11,6%); за означений період вдвічі зросли ціни виробників (7,3% проти 14,1%); та головне – за період серпня-грудня мало місце падіння щомісячного приросту заробітної плати аж до зниження її номінальної виплати у порівнянні з липнем 2006 року, причому в окремих сферах ситуацію так і вдалось виправити – приріст зарплати освітян знизився двічі, а працівників сільського господарства – вшестеро.

Микола Сивульський спрогнозував подальше загострення зазначених проблем у 2007 році, враховуючи істотний приріст інфляції у виробничому секторі (тільки за січень-лютий ціни у сфері виробництва та розподілення електроенергії, газу та води зросли на третину), яке неминуче виллється у підвищення цін на споживчому ринку.

Сивульський вступив у полеміку з Першим віце-прем\’єр-міністром України, міністром фінансів Миколою Азаров, який проінформував про зниження частки квартплати та комунальних платежів у споживчому кошику, що використовується для визначення рівня інфляції, з 10% до 7,3%. На думку Сивульського, слід вчинити навпаки – підвищити її до 15%, адже саме така частка сукупного доходу сім’ї є межею, за якою настає право на отримання житлових субсидій.

На завершення виступу, Микола Сивульський передав персональне прохання до прем’єр-міністра від представників газотранспортних і газорозподільчих підприємств скасувати постанову Кабінету Міністрів № 31 від 16 січня 2007 року, якою проведено перерозподіл фінансових потоків: кошти за транспортування природного газу внутрішні споживачі перераховують уже не безпосередньо газотранспортним і газорозподільчим підприємствам, що надають такі послуги, а посереднику, який поставляє імпортований газ. На думку депутата це погрожує зазначеним підприємствам – банкрутством, а державі – втратою розподільчих газових мереж.