Підволочиський БЮТ дбає про інтереси мешканців

Про роботу партійної організації Всеукраїнського об’єднання „Батьківщина” в Підволочиському районі розповідає голова фракції Ігор Смеречинський.

На сьогодні вже сформовано 75 відсотків списку кандидатів до районної, Скалатської міської, Підволочиської селищної рад. Формуючи виборчі списки, ми принципово оцінюємо роботу кожного партійця, особливо депутатів, які пройшли до місцевих органів влади за поданням блоку БЮТ. Вважаю, що більшість з них виправдали високе довір\’я. Чітко дотримуються фракційної дисципліни, гідно обстоюють інтереси наших виборців обранці до районної ради Петро Зіновійович Ваcько, Сергій Йосипович Сарабун, Арсен Васильович Глинський, Павло Густавович Вольтер, Наталія Степанівна Ляхович, Олександр Юрійович Мінченко, Зіновій Зіновійович Добенька, Галина Петрівна Поліщук, Ганна Петрівна Гаврилюк, Віктор Степанович Качмарик і багато інших, яких я за браком відведеної нам газетної площі не можу назвати. Багато спілкується з людьми, знає їх потреби і проблеми зав. сектором партійного блоку, керівник громадської приймальні Оксана Романівна Допіра. (Для тих, хто не знає ще про роботу нашої приймальні нагадаю, що вона діє в райцентрі у приміщенні музичної школи). Крім того, депутати фракції приймають людей за місцем проживання. Активно працюють на благо своїх територіальних громад наші висуванці в місцевих радах — депутати Скалатської міської ради: голова осередку ветеранів Афганістану Дмитро Романович Пашкевич, Віктор Михайлович Феськів, Володимир Мар\’янович Музичка, Ліля Супінська, місцеві голови Степан Кривошия з Дорофіївки, Ярослав Максимович з Галущинець, Тарас Степанюк з Хмелиськ, Зіновій Гуменюк з Новосілки, Анатолій Паляниця з Нового Села.

Зі свого боку я намагаюсь проводити в життя політику розбудови соціальної та духовної сфери на теренах району. Як заступникові голови райдержадміністрації саме з цих питань мені добре знайомі всі її проблеми. Разом з заснованою в районі молодіжною радою, при підтримці громадської організації \”Оберіг\” працюємо над створенням духовного центру \”Родинний дім\”. Розпочато реалізацію програми \”Шкільний автобус\”, введено в дію котельню центральної лікарні без залучення бюджетних коштів, яка дає їх економію в сумі 150 тисяч гривень на рік.

Наприкінці січня депутати нашої фракції в Підволочиській районній раді мали честь брати участь у Всеукраїнському форумі депутатів місцевих рад блоку \”Блок Юлії Тимошенко\”. Подія, без сумніву, значна в контексті суспільно-політичного життя України. Досить сказати, що в цьому зібранні, яке проходило в столичному палаці \”Україна\”, взяло участь близько чотирьох тисяч делегатів зі всіх регіонів, у тому числі й наша обласна делегація на чолі з народним депутатом України Василем Деревляним. Я очолював групу депутатів нашої районної ради і приємно, що вона була найчисельнішою серед районів — 11 чоловік. В залі палацу не було жодного вільного місця. Тут працювало понад півсотні тележурналістів, не кажучи вже про інші засоби масової інформації. За роботою форуму мали можливість спостерігати навіть наші співвітчизники за кордоном.

Це, так би мовити, поверхові враження. Що ж до духу і змісту, то, я б сказав, це була чесна, відверта розмова, яка зміцнила ряди однодумців, утвердила нас у правильності нашої політичної стратегії і тактики, дала відповідь на болючі для України питання.

Лідер об\’єднання Юлія Володимирівна Тимошенко в своїй промові підбила підсумки діяльності блоку за дев\’ять місяців, що минули після виборів, дала характеристику суспільно-політичної ситуації і в державі і у Верховній раді, чітко й аргументовано виклала позицію БЮТу у законотворчій діяльності парламенту.

Зокрема  в  питанні  про  Закон  про  кабінет  Міністрів,  за  який проголосувала фракція БЮТу, депутати блоку виходили з того, що такий закон потрібен,  як і закони, що регламентували б діяльність також Президента і Верховної Ради. Зрештою, ним же керуватиметься і уряд, який, без сумніву, незабаром буде сформований нашою політичною силою. Всі депутати місцевих рад — учасники форуму — підтримали таку позицію блоку БЮТ.

Не менш одностайними були делегати в питанні про необхідність прийняття Закону про опозицію. Те, що роль і місце опозиції в нас до цього часу не введено в законодавчі рамки, є великий політичний нонсенс. Контролюючи такі важливі для рядових українців сфери як соціально-економічна і гуманітарна, опозиція в той же час не має жодних юридичних прав.

Дуже своєчасно порушено питання про імперативний мандат. Безперечно, прийняття відповідного закону дасть можливість нам зміцнити внутріпартійну, внутріфракційну дисципліну. Але головне навіть не це. Головне — що він захистить передусім інтереси виборців, котрі часто, віддавши голоси за політичну програму одної партії, одержують зовсім інший розклад сил у виборчих органах влади. За прикладом не треба далеко ходити. Кандидати від нашого блоку набрали більшість голосів у Підволочиській районній раді, що в принципі відкривало всі можливості для реалізації своєї передвиборної програми. Проте під час голосування з принципово важливих питань частина депутатів не підтримала позицію фракції. Підтримуючи запровадження  імперативного мандату, ми маємо  на меті покласти край корупції в представницьких органах місцевого рівня, розкраданню земель, шахрайству з комунальним майном та іншою власністю місцевих громад, торгівлею посадами.

Форум також заявив про жорстку опозицію Блоку Юлії Тимошенко до антикризової коаліції і до уряду Януковича, задекларувавши розділення влади і бізнесу, котрі є по своїй суті об\’єднанням влади і капіталу; депутати місцевих рад підтримали позицію фракції БЮТ за розпуск Верховної Ради України і проведення дострокових виборів.

Відбулися певні зміни в структурі блоку. Зараз до БЮТу входять такі політичні сили: Всеукраїнське об\’єднання \”Батьківщина\”, Українська соціал-демократична партія та партія \”Реформи і порядок\”. Мені, до речі, сподобався виступ лідера ПРП Віктора Пинзеника, який дав глибокий аналіз економічній ситуації в Україні. Не можна не погодитися з тим, що після припинення прем\’єрства Юлії Володимирівни Тимошенко на фоні росту виробництва валового продукту в Україні відбувається різке падіння рівня життя, бюджет нинішнього року не є соціальне спрямований а розроблений і прийнятий в інтересах великих бізнесових структур. Пора вже комусь взяти на себе відповідальність за те, що діється в державі і в сьогоднішніх умовах БЮТ готова взяти на себе таку відповідальність і діяти самостійно. Мушу сказати, що мені дуже імпонувала ділова і в той же час невимушена атмосфера зборів, виступи були виваженими й коректними. І головне — вся увага була спрямована саме на проблеми місцевих рад. Ми дістали відповіді на ті питання, з якими їхали на форум, ще раз переконалися, що ведемо правильну лінію в обстоюванні інтересів простих людей.

Дозволю собі нагадати, що після виборів ситуація в районній раді склалася не на користь БЮТ. Створена з нашої ініціативи коаліція демократичних сил, в районній раді, яка об\’єднала депутатів блоку \”Блок Юлії Тимошенко\” і більшість від партії \”Народний Союз \”Наша Україна\”, не змогла привести до керівництва районною радою своїх кандидатів. Однак ми не виказали жодних політичних амбіцій і намагаємося максимально реалізувати програму, з якою йшли на вибори. Суть цієї програми — захист інтересів мешканців нашого району незважаючи на те, збігаються вони чи ні з партійними інтересами. Коли, скажімо, на сесії районної ради стало питання про єдиний податок, наша фракція заявила, що депутатська комісія формально підійшла до підготовки рішення і настояла на його перегляді. Інакше більш як півтори тисячі підприємців понесли би збитки. В результаті було прийнято компромісне рішення, яке задовольнило більшість платників податків. Принциповою була позиція фракції в процесі прийняття районного бюджету. Із 39 голосів депутатів, якими було затверджено бюджет, 18 належало нашій фракції, яка доклала всіх зусиль, щоб спрямувати процес прийняття в конструктивне русло. Ми також були першими, хто виступив проти встановлення високих ставок доплат до заробітної плати керівникам районної ради, оскільки це планувалося здійснити за рахунок платників податків. Готуючись до наступних дострокових виборів, ми принципово і вимогливо аналізуємо свою роботу в нинішньому скликанні. Думаю, нашим виборцям цікаво буде знати, що на районному рівні блок буде представлений одною політичною силою: районною організацією, Всеукраїнського об\’єднання \”Батьківщина\”, яку я очолюю.

На закінчення хотів би наголосити: якою б твердою не була наша позиція в органах влади, а також і на майбутніх виборах, об\’єднання \”Батьківщина\”, \”Блок Юлії Тимошенко\” не налаштовані на конфронтацію. Політкоректність, здорове сприйняття критики — це риси, притаманні впевненим у собі політикам. Такою є наш лідер Юля Тимошенко, такою ми кожен бачимо лінію своєї поведінки. Люди, які вийшли на майдан в 2004 році, дали нам кредит довіри. Сьогодні нам пора питати з себе, брати відповідальність на себе.