Інформація про роботу фракції «Блок Юлії Тимошенко» протягом пленарного тижня з 20 по 23 березня 2007 року

Протягом пленарного тижня з 20 по 23 березня Верховною Радою розглянуто 11 законопроектів, поданих народними депутатами фракції «Блок Юлії Тимошенко», ще 21 законопроект членів фракції розглянуто на засіданнях парламентських комітетів. Також депутати фракції зареєстрували у Верховній Раді протягом тижня 8 законопроектів.

Члени фракції в ході обговорення законопроектів виступили з трибуни 7 разів, з місця – 6. Зроблено 3 заяви від фракції та народних депутатів (н.д. Олександр Турчинов, Володимир Яворівський та Микола Сивульський). Заява фракції «БЮТ», виголошена 20 березня першим заступником Голови фракції, народним депутатом Олександром Турчиновим, стосувалася головних чинників подальшої ескалації кризи влади в Україні. Зокрема, переговорний процес зі стабілізації ситуації у парламенті та в українському політикумі в ній названий таким, що «не дав жодного конкретного результату».

Олександр Турчинов підкреслив, що влада не насмілюється публічно заперечувати зрозумілі і конкретні вимоги опозиції. «Ми говоримо про те, що треба приймати конкретні закони, внести зміни до ухваленого у першому читанні законопроекту щодо тарифів на житлово-комунальні послуги. З нами погоджуються. Погоджуються, коли ми говоримо про те, що не можна спекулювати газом і наживатися на власному населенні, що населенню слід постачати газ виключно власного видобутку… Ми говоримо про необхідність прийняття закону, який заборонить рейдерство, який буде передбачати кримінальну відповідальність за незаконне захоплення підприємств тощо. Цьому також нема заперечень по суті».

«Ми говоримо, що треба припинити корупцію, яка проводиться з землею на місцевому рівні,…треба припинити корупцію щодо адміністрування податку на додану вартість – не заперечують. Але нас не цікавить сам процес – нас цікавить результат! Нас цікавить прийняття ініційованих фракцією законопроектів саме в редакції, яка захистить наших громадян!», – наголосив О.Турчинов. Комуно-олігархічна більшість не хоче підтримувати ці законопроекти, її мета – «цинічно і демонстративно їх провалити».

Фракція Блоку Юлії Тимошенко у цій заяві також висловила обурення з приводу цинізму, з яким Голова Верховної Ради України О.Мороз порушує Регламент, посилаючись на ситуацію з призначенням міністра закордонних справ та ухвалення без обговорення у профільних комітетах, як того вимагає Регламент, постанови про звільнення від обов’язків голови слідчої комісії представника фракції БЮТ народного депутата Андрія Сенченка.

Такі речі «штовхають опозицію до дій, які дають їй можливість хоч якось захистити свої права». «Схема стабілізації, яку правляча більшість нав’язує суспільству, призведе тільки до посилення кризи», – підкреслюється у заяві.

21 березня часом, відведеним для виступів і заяв народних депутатів, скористався член фракції БЮТ Володимир Яворівський.

«Українська політика, на превеликий жаль, можливо, є навіть еталоном безсовісності, і це правда, – зауважив він, реагуючи на перехід Анатолія Кінаха під прапори правлячої коаліції. – Ми забули давно про те, які викиди йдуть у наше суспільство, коли люди розчарувалися абсолютно в усьому».

«Мені здається, що учора ми отримали ще одне підтвердження зрадництва і відступництва. Через те, я вважаю, у 2007 році мірилом зради має бути один Кінах», – наголосив Володимир Яворівський.

Протягом тижня від депутатів фракції подано 8 депутатських запитів: Юрія СЕРБІНА до Прем’єр-міністра України щодо необхідності припинення вибухових робіт на території Кролевецького району Сумської області Шосткінським державним науково-дослідним інститутом хімічних продуктів; Петра ГАСЮКА до Генерального прокурора України щодо ситуації, яка склалася в результаті санації чернівецького аеропорту та незаконної реалізації третім особам виділеного колишнім працівникам та їх родинам житла в будинку 135-А по вулиці Кармелюка у місті Чернівцях; Олександра КЕМЕНЯША до Міністра юстиції України щодо визначення позиції міністерства юстиції України стосовно необхідності внесення змін до порядку забезпечення осіб, які проживають у гірських населених пунктах; Олександра КЕМЕНЯША до голови правління Пенсійного фонду України щодо пенсійного забезпечення осіб, які проживають у гірських населених пунктах; Сергія ОСИКИ до начальника головного управління міністерства внутрішніх справ України в місті Києві щодо перевірки факту халатного відношення до службових обов’язків працівників міліції Печерського районного управління головного управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві; Сергія ОСИКИ до начальника Печерського районного управління головного управління міністерства внутрішніх справ України в місті Києві щодо перевірки факту халатного відношення до службових обов’язків підпорядкованих йому працівників; Олени БОНДАРЕНКО та Катерини ЛЕВЧЕНКО до Київського міського голови щодо значного погіршення умов функціонування центру роботи з жінками по вулиці Мельникова, 20 у місті Києві; Віктора ШВЕЦЯ до голови Київської обласної державної адміністрації щодо законності дій місцевої влади з надання земельної лісової ділянки під забудову у селі Віта-Поштова Києво-Святошинського району Київської області.