Виявляємо порушення минулої влади

Аби виправити помилки та порушення у роботі попередньої влади тимчасова контрольна комісія Тернопільської обласної ради з вивчення діяльності об’єктів, які перебувають у спільній власності територіальної громади сіл, селищ та міст Тернопільської області і роботи відділу з питань комунального майна обласної ради працює на повну силу.

За час роботи контрольної комісії, повідомив її голова, депутат Тернопільської обласної ради від партії ВО „Батьківщина” Богдан Голик, були проведені перевірки комунальної власності Тернопільської області. Єдиними об’єктами, які за цей час встигла перевірити комісія є гуртожитки  на вулиці Дорошенка, 1, 11, 9, де балансоутримувачем визнано дочірне підприємство „Тернопільрембудінвест”, і там вже виявлено ряд порушень.

Найбільше скарг до Тернопільської обласної ради, щодо гуртожитку по вулиці Дорошенка, 1 надійшло від його мешканців. Як виявилося, жителями було сплачено за комунальні послуги на 100%, а от борги самих балансоутримувачів перед комунальним підприємством області склав близько 300 тисяч гривень. У зв’язку з такою ситуацією, на сесії обласної ради була запрошена ініціативна група, яка складалася з жителів гуртожитку, яка вказала на ті проблеми, що склалися з балансоутримувачами.

—   Хочу сказати про те, що відбулося виїзне засідання мною очолюваної постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань житлово-комунального господарства транспорту, зв’язку та дорожнього господарства. Комісія прийняла рішення про передачу на баланс даного об’єкта новоствореному, з числа жителів будинкового комітету „Перспектива”, — каже Богдан Голик. — Проект рішення був прийнятий на комісії одноголосно.

На думку пана Голика, депутати Тернопільської обласної ради також одноголосно підтримають даний проект рішення комісії на сесії обласної ради.

Що стосується гуртожитку по вулиці Дорошенка, 11, ситуація ще складніша. Вона склалася тому, що несправедливим листом-розпорядженням голова обласної ради у 2000 році був наданий дозвіл на реконструкцію гуртожитку дочірньому підприємству „Тернопільрембудінвест”. Таке питання повинно було розглядатися сесійно і дії колишнього голови — перевищення його повноважень. Контрольна комісія проводила виїзне засідання по даному об’єкту і виявила досить абсурдну ситуацію. Всі мешканці передали власні кошти балансоутримувачу для реконструкції під індивідуальне житло. Попередні жителі гуртожитку були виселені, а їх житло зайняли люди, що оплатили кошти для реконструкції.

—   Абсурд ситуації в тому, що люди, які здали гроші не можуть приватизувати своє житло, бо власником його є Тернопільська обласна рада, а балансоутримувач не отримав дозволу на проведення реконструкції, — відзначив Богдан Голик. — Тому працівники відділу комунального майна обласної ради неодноразово зверталися до прокуратури області та міста, проте прокуратура злочину по даній справі не вбачає.

Тернопільська обласна рада надіслала застереження в обласний та міський відділи бюро технічної інвентаризації не реєструвати гуртожиток, доки не буде висновків суду по даній справі.