Юлія Тимошенко: Ми не визнаємо рішення Конституційного Суду. Інтерв\’ю \”Газеті 24\”

Лідерка БЮТ заперечує право КС бути арбітром у конфлікті між президентом і коаліцією. Юлія Тимошенко упевнена: все вирішать дострокові парламентські вибори, під час яких союзників немає.

\”24\”: Якими будуть дії опозиції, якщо Конституційний Суд визнає указ Ющенка таким, що не відповідає Основному Закону? Чи визнаєте ви рішення в принципі?

Юлія Тимошенко: Сьогодні сам Конституційний Суд істотно дискредитований тим, що силові структури України оприлюднили безліч прикладів корупції конституційних суддів. Безумовно, є частина суддів, які не заплямували себе ухваленням неправомірних рішень, а також підозрою в участі у корупційних діях. Але, на жаль, до суду в такому складі довіри немає ні в суспільстві, ні в політикумі.

Тому ми не визнаємо рішення Конституційного Суду. Я вважаю, що політики із владного табору зіпсували КС настільки, що він уже є непридатним для суспільства.

Але як ви конкретно будете діяти?

По-перше, через свою якість КС не може бути арбітром у такій справі. Навіть якщо він ухвалить рішення на користь хоч однієї, хоч іншої сторони, це, на жаль, у нашому неправосудному середовищі нічого не змінить в розстановці і політичних сил, і в їхній конфронтації. Вийти з цієї ситуації можна, якщо після такої кількості заяв арбітром виступить народ. Іншого арбітра в країні, щоб поставити політичні сили на місце, просто не існує.

Ви готові будете вивести людей на Майдан?

Ми будемо використовувати всі можливі демократичні заходи, щоб мафія Януковича не пройшла в Україні.

Чому мегаблок помаранчевих не відбувся?

Участь у виборчій кампанії двох блоків – \”Нашої України\” і БЮТ – дасть набагато вищі результати. Саме тому я наполягала, щоб ми йшли двома мегаблоками. Ми одержимо результат як мінімум на 7-10 відсотків вищий, ніж якби ми йшли спільно.

Чи не розтягнуть ці голоси менші блоки – \”Українська правица\” й \”Народна самооборона Юрія Луценка\”?

Мені шкода, що у цих партій дуже мало шансів потрапити в парламент. Мені здавалося, що вже з попередніх поразок, коли мільйон голосів \”пішло\” на маленькі патріотичні партії, зробили висновки. Адже потім ці голоси частково перейшли Партії регіонів. Причому це були голоси справжніх патріотів, демократичних людей. На жаль, історія нічому не вчить. Знову амбіції перемогли здоровий глузд, і кілька партій пішли самостійно. Вважаю, що демократична частина суспільства зробить висновки і не віддасть свої голоси тим партіям, які, очевидно, не подолають 3-відсотковий бар\’єр.

Чому ви не змогли домовитися?

Перешкодою стали винятково амбіції маленьких партій. І наші двері були відкриті для переговорів, і двері \”НУ\”. Ми запрошували, до останньої хвилини не формували список, поки вони не визначаться.

Тобто вони хотіли більше місць у прохідній частині списку, ніж ви могли запропонувати?

Вони для себе поставили завдання подолати 3-відсотковий бар\’єр і взяти значно більше представництво в парламенті. Але мені здається, що це – чергова утопія.

Ви бачите з ними якийсь формат співробітництва?

Якщо вони опиняться в парламенті, ми з ними будемо співробітничати.

А під час передвиборчої кампанії?

Під час кампанії ми всі – конкуренти.

Наскільки будуть нелегітимними вибори, якщо в них не візьме участь Партія регіонів?

Взяття участі у виборах кожною партією – це виключне право самої партії. 2б партій сьогодні зареєструвалися на вибори, у тому числі половина тих, які працюють на сході й користуються підтримкою. Я хочу попередити Партію регіонів, що, коли вони й надалі будуть діяти антизаконно й не виконувати діючий указ президента, вони можуть втратитися не тільки владу, вони можуть втратити й тих людей, які їм вірили й хотіли за них голосувати. І можуть позбутися своєї присутності в парламенті. Цей поїзд – дострокових парламентських виборів – вже ніхто не зупинить. І мені б хотілося, щоб вони встигли хоча б в останній вагон застрибнути.

Ви не боїтеся, що при цьому в східних регіонах відбудеться те, що сьогодні ми бачимо на Майдані?

Не думаю. Хочу, щоб ми всі згадали утричі збільшені тарифи й абсолютно девальвовані заробітні плати й пенсії. Думаю, якщо люди мудрі, вони повинні зробити висновки з того, що \”покращення їхнього життя вже сьогодні\” з боку Партії регіонів було великомасштабним обманом, за який було непогано заплачено. Тому я вірю в мудрість людей і на сході, і на півдні, і на заході, і в центрі, що вони будуть не традиційно діяти, не догматично, а все-таки будуть аналізувати діяльність політиків й адекватно приймати рішення.

Зараз часто згадують про фальсифікації на попередніх виборах. Як ви зараз плануєте з ними боротися?

Дійсно, світ поспішив визнати парламентські вибори демократичними й без фальсифікату. Це не відповідає дійсності. Ми вважаємо, що як мінімум у чотирьох регіонах була наймасштабніша фальсифікація за весь час виборів в Україні. І я переконана, що знову планують цю фальсифікацію повторити. Ми виробимо ефективний механізм, як цьому запобігти. Не хочу розголошувати цей механізм. Краще ми його використаємо, ніж розголосимо.

Які регіони ви маєте на увазі?

Фальсифікація була в Донецьку, у Луганську, в Донецькій, Луганській областях, масштабна фальсифікація була в Криму. Істотна фальсифікація була в Харківській області. Мені б хотілося, щоб ми раз і назавжди з фальсифікацією покінчили. Ми будемо намагатися це зробити.

Михайлина Скорик, \”24\”