Микола Томенко: Потрібна нова державна політика, яка б гарантувала максимально рівні соціальні стандарти для села і міста

Заступник Голови Верховної Ради V скликання Микола Томенко, перебуваючи сьогодні на Сумщині, зустрівся з представниками місцевого самоврядування, відвідав Путивльський історико-культурний заповідник та взяв участь у відкритті нового фельдшерсько-акушерського пункту у с. Журавка Середино-Будського району.

Під час зустрічі з вчителями Журавської загальноосвітньої школи Микола Томенко наголосив на необхідності вироблення нової державної політики стосовно села, яка повинна базуватися на забезпеченні єдиного соціального стандарту в галузях охорони здоров’я, освіти та культури.

На його думку, хибність теперішньої державної політики полягає в тому, що держава взяла на себе обов’язок централізованого дотування сільськогосподарського виробника і практично повністю переклала на систему місцевого самоврядування фінансування послуг у сфері освіти, охорони здоров’я, культури тощо. «Якщо і надалі держава левову частину бюджетних коштів спрямовуватиме на дотування сільськогосподарського виробника, то це призведе до суттєвого зменшення якості соціальних послуг на селі», – вважає Микола Томенко.

Тому, на його переконання, необхідно виробити нову стратегію державної політики, яка би передбачала і гарантувала гідне фінансування соціальної сфери села. Особливого значення ця проблема набуває для системи освіти, оскільки незабаром Україна переходитиме на єдину систему зовнішнього оцінювання знань (тестування), а за таких умов випускники сільських шкіл будуть поставлені в нерівні умови з місцевими абітурієнтами. «Тому, щоб уникнути цієї проблеми, державі варто гарантувати максимально