Кого турбує доля комбайнового

На загальні збори акціонерів ВАТ «Тернопільський комбайновий завод», які мали відбутися 30 квітня 2007 року, окрім самих акціонерів прибули депутати Тернопільської обласної ради, обрані від Блоку Юлії Тимошенко Ігор Романків, Володимир Бойко, Петро Кульпа та Володимир Воронін, депутат Тернопільської міської ради Юрій Вересюк. Метою приїзду народних обранців була підтримка працівників заводу, які вже тривалий час прагнуть домогтися справедливості.

При вході на територію підприємства депутатів зупинили працівники охоронної структури ПП «Аутпост» (м. Львів), які категорично відмовились пропустити нас, незважаючи на те, що депутатами були пред’явлені посвідчення депутатів Тернопільської обласної ради.

Розлючені акціонери, почувши що депутатів не пропускають на територію комбайнового, самі вирішили зробити це. Минуло декілька хвилин, і ворота підприємства лежали на асфальті. Лише після цього акціонери, працівники ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» разом із представниками обласної ради зайняли місце в актовому залі, де планувалось провести загальні збори.

Після годинної затримки засідання розпочалось із звіту реєстраційної комісії, голова якої доповів, що загальні збори скликані із порушенням статті 43 Закону України «Про господарські товариства», яка регулює порядок висвітлення інформації про скликання загальних зборів акціонерного товариства.

Голова реєстраційної комісії також доповів, що провести загальні збори 30 квітня 2007 року не вдасться, оскільки для їх проведення потрібна участь 60 % акціонерів. Зареєструвалося ж лише 59,3 % власників акцій товариства.

В обурених акціонерів відразу ж виникла думка про те, що відомості про реєстрацію учасників загальних зборів сфальсифіковані. Це потягло за собою вимоги пред’явити журнал реєстрації акціонерів комбайнового.

Депутати повідомили акціонерам про численні порушення в діяльності заводу, які висвітленні у відповідях на депутатські звернення.

Так, у відповідь на звернення народного депутата України Василя Деревляного (фракція БЮТ) Фонд державного майна України заявив, що «Пакет акцій ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» у розмірі 50% плюс 1 акція, який відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.1998 року № 286 «Питання лізингової компанії «Украгромашінвест» входив до статутного фонду ВАТ «Лізингова компанія «Украгромашінвест», був відчужений попереднім керівництвом Компанії без згоди основного акціонера — Фонду державного майна України, на користь іноземної корпорації «Katredes».

З цього приводу Генеральна прокуратура України в інтересах держави подала позовну заяву до Господарського суду міста Києва. Позов було задовлено, тобто держава повернула собі у власність половину акцій ВАТ «Тернопільський комбайновий завод».

Про наступні події кардинально змінили своє русло і Київський апеляційний господарський суд України скасував постанову суду першої інстанції. А касаційну скаргу, можливо і навмисно, Генеральна прокуратура подала після сплину строку позовної давності.

Також, за інформацією Прокуратури м. Києва, порушена кримінальна справа за фактами службового підроблення, зловживанням владою і службовим становищем службовими особами Мінпромполітики України та ВАТ «Лізингова компанія «Украгромашінвест» за ознаками складів злочинів, передбачених ч.2 ст. 364, ч 2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Після вказаних дій тривожить бездіяльність місцевих органів виконавчої влади та прокуратури.

Заступник прокурора м.Тернополя Г.Василишин особисто обіцяла працівникам комбайнового бути присутньою на загальних зборах акціонерів, проте, мабуть, не розрахувала, що збори повинні відбутись у вихідний день і в результаті не з’явилась. Також не прибув і голова обласної ради профспілок А.Присяжний, який також неодноразово присягав на вірність працівникам заводу. Спрацювала істина: «Вірність закінчується тоді, коли пропонують солодкі цукерки»!

Прийшовши під стіни прокуратури Тернопільської області побачили комбайновики і справедливість цього правоохоронного органу, коли до них вийшов перший заступник прокурора М.Люшненко перебуваючи у дуже нетверезому стані (!). У людей склалося враження, що у таких працівників прокуратури неможливо дочекатися захисту. Тому виходячи із неспроможності заступника керівника обласної прокуратури сказати хоч декілька слів, працівники, які раптово стали пікетувальниками, вирушили до будинку обласної державної адміністрації.

А керівник обласної виконавчої структури І.Стойко вже декілька місяців ігнорує будь які звернення колективу ВАТ «Тернопільський комбайновий завод». Для його особистості це нормально, оскільки для посадової особи такого рівня чорна робота не підсилу.

Оперативно спрацювала лише міліція, яка не зволікаючи затримала 30 працівників ПП «Аутпост» вже за межами Тернополя та доставила до міського управління внутрішніх справ для встановлення правомірності їх дій.

Події, які відбувались 30 квітня навколо ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» вилились в звернення групи депутатів обласної ради, обраних від Блоку Юлії Тимошенко, до правоохоронних органів та в ініціативу депутатської фракції «Батьківщина» в Тернопільській обласній раді заслухати на черговому пленарному засіданні сесії звіти Начальника Управління МВС України в Тернопільській області, прокурора Тернопільської області та голови Тернопільської ОДА по роботі щодо врегулювання довгострокової проблеми комбайнового заводу.