Фінансова анархія у Верховній Раді

Антикризова коаліція вирішила покращити свій матеріальний стан за рахунок приписок робочого часу. Це певним чином дає відповідь на питання: чому коаліціанти так тримаються за свої місця в сесійній залі?

Відповідно до частини першої статті 19 Регламенту Верховної Ради України за звичайних обставин перший і третій тиждень календарного місяця впродовж сесії відводиться для пленарних засідань Верховної Ради України., другий – для роботи в комітетах, тимчасових спеціальних комісіях, тимчасових слідчих комісіях, депутатських фракціях, четвертий – для роботи народних депутатів України з виборцями. Це відповідає календарному плану роботи третьої сесії Верховної Ради України V скликання, зокрема у квітні – 3 – 6 квітня та 17 – 24 квітня перший і третій тижні мали бути пленарними, з 10 по 13 квітня – роботи в комітетах і фракціях та четвертий тиждень – з 23 до 27 квітня – роботи у виборчих округах.

Згідно з частиною третьою цієї статті протягом дня проводиться два засідання: ранкове (з 10 до 14 години з перервою з 12 години до 12години 30 хвилин) та вечірнє (з 16 до 18 години). Антикризова коаліція, не вносячи змін до календарного плану, прийняла так звану Постанову Верховної Ради України “Про особливості організації роботи Верховної Ради України в період до розв’язання політичного конфлікту в Україні”, згідно з якою може збиратися на засідання, коли заманеться.

У зв’язку з цим виникли труднощі із нараховуванням заробітної плати, оскільки відповідно до частини четвертої статті 26 Регламенту дані письмової реєстрації народних депутатів України у відомостях для реєстрації, де проставляються їх особисті підписи перед початком пленарного засідання, є підставою для нарахування виплат народному депутату за час участі у пленарних засіданнях Верховної Ради України.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, в засіданні якого брали участь виключно представники коаліції, вирішив допомогти своїм колегам із коаліції і прийняв 24 квітня 2007 року рішення, згідно з яким вважається, що антикризова коаліція працювала “цілодобово” у пленарному режимі з 2 квітня по 28 квітня цього року. При цьому Комітет дає доручення Управлінню справами апарату Верховної Ради України здійснювати нарахування заробітної плати народним депутатам України за відпрацьований час у квітні 2007 року відповідно до вимог частини четвертої статті 26 Регламенту Верховної Ради України, тобто за час участі в засіданнях на підставі даних письмової реєстрації народних депутатів України перед початком кожного пленарного засідання.

Аналіз даних письмової реєстрації та стенограм засідань коаліції свідчать про те, що за період з 2 квітня по 24 квітня 2007 року в режимі засідань відпрацьовано 41 годину 30 хвилин. Час засідань за один календарний день тривав від однієї години до трьох годин 50 хвилин. Слід зазначити, що жодного з вищезазначених днів у відомостях письмової реєстрації, де депутати підтверджують присутність на засіданнях своїм підписом, не було 226 підписів, тобто такої кількості народних депутатів, яка відповідно до Конституції України необхідна для прийняття рішень Верховною Радою України. Кількість підписів у відомостях за весь період коливається від 137 до 204.

За період з 2 квітня по 25 квітня 2007 року засідання проводилися лише 2 (з 20 години у вечірній час), 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25 квітня (всього 16 днів). При цьому варто зазначити, що 2 квітня і 9 квітня письмова реєстрація, яка має бути підставою для нарахування заробітної плати, відсутня.

Водночас у табелях обліку відпрацьованого робочого часу за квітень місяць показано, що народні депутати України, що входять до складу коаліції і ті, що до неї фактично приєдналися, відпрацювали дехто 20 робочих днів, відповідно – 158 годин 45 хвилин, дехто 21 робочий день – 167 годин робочого часу. Це в той час, коли аналіз стенограм засідань у квітні місяці свідчить, що сумарний час пленарних засідань за період з 2 квітня по 25 квітня включно складає 41 годину 30 хвилин. Якщо в такому режимі коаліціанти будуть працювати до кінця місяця, то фактично вийде не більше 48 годин робочого часу в режимі засідань. Таким чином, майже кожному депутату від коаліції приписано по 110-120 годин відпрацьованого часу, за який нараховується заробітна плата.

Красномовним прикладом є Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, який 24 квітня 2007 року прийняв рішення, що заробітна плата народним депутатам України повинна нараховуватися за відпрацьований час на підставі даних письмової реєстрації, а у табелі обліку робочого часу народних депутатів України – членів Комітету, складеному і поданому до бухгалтерії Управління справами Верховної Ради України 24.04.2007р. за підписом Голови Комітету та Завідуючого секретаріатом Комітету, проставлено відпрацьований час за 20 днів у дні, коли на цей час відсутні дані письмової реєстрації (2, 16, 23 квітня) та коли ще відсутні дані письмової реєстрації (тобто у дні, коли вони ще не працювали – 25, 26, 27, 28, 30 квітня), і не відомо, хто з депутатів письмово засвідчить свою присутність підписом, а хто ні.

Зокрема, Заступник Голови Комітету з питань Регламенту, перший заступник керівника депутатської фракції Партії Регіонів України Кисельов В.О. 5 і 6 квітня цього року не засвідчив підписом свою присутність на пленарному засіданні, тоді як у табелі обліку робочого часу відмічено, що у ці дні він відпрацював по 8 годин 15 хвилин.

Відповідно до результатів вибіркового аналізу відповідності даних табелів обліку робочого часу, поданих комітетами Верховної Ради України до відділу бухгалтерського обліку Управління справами апарату Верховної Ради України, та відомостей реєстрації присутності народних депутатів України на пленарних засіданнях 2 квітня по 25 квітня включно, окремим народним депутатам України від коаліції в порушення вимог частини четвертої статті 26 Регламенту та рішення Комітету з питань Регламенту від 24.04.2007р. “Про нарахування заробітної плати народним депутатам України за квітень 2007 року” не обґрунтовано в табелях відпрацьованого часу деяким народним депутатам приписано робочий час тоді, коли вони були відсутні, і у відомостях письмової реєстрації їх підписи відсутні.

Зокрема, таким народним депутатам:

Андросу С.О. – 6 днів.
Симоненку П.М. – 4 дні.
Головатому С.П. – 4 дні.
Забарському В.В. – 11 днів.
Ківалову С.В. – 12 днів.
Колесніченку В.В. – 4 дні.
Матюсі В.В. – 5 днів.
Мендусю Я.П. – 7 днів.
Мірошниченку Ю.Р. – 8 днів.
Фесенку Л.І. – 8 днів.
Бульбі С.С. – 4 дні.
Баранівському О.П. – 5 днів.
Мельничуку М.В. – 5 днів.
Засусі Т.В. – 4 дні.
Болдерєву Ю. О. – 3 дні.
Стояну О.М. – 4 дні.

Крім того рішенням Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України від 27 квітня 2007 року “Про розгляд звернень народного депутата України, заступника голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Чечетова М.В. від 25 квітня ц.р. №06-33/4-415, народного депутата України, заступника голови депутатської фракції Соціалістичної партії України Матвієнкова С.А. від 26 квітня ц.р. №06-32/7-137, народного депутата України Бурлакова П.М. від 5 квітня ц.р. №016/07, від 10 квітня ц.р. №017/07 та листа Керуючого справами апарату Верховної Ради України Рудковського Д.О. від 25 квітня ц.р. №15/12-1050 (87247)” задоволено клопотання заступників голів депутатських фракцій, зокрема – Партії регіонів – Чечетова М.В. та Соціалістичної партії – Матвієнкова С.А. щодо нарахування та виплати у повному обсязі заробітної плати окремим народним депутатам – членам коаліції, які “виконували за рішенням депутатської фракції та Верховної Ради України завдання поза межами приміщення Верховної Ради України” (від фракції Партії Регіонів таких народних депутатів нараховується 38, від фракції Соціалістичної партії України – 19 народних депутатів). Цим же рішенням Комітету народному депутату України – члену коаліції Бурлакову П.М. за особистим зверненням погоджено нарахування йому заробітної плати у квітні місяці цього року за дні його відсутності у Верховній Раді України в зв’язку з “виконанням доручень голови фракції Партії регіонів”. Зміст і характер вказаного рішення комітету не викликають сумніву в абсурдності і правовій безграмотності цього документу та свідчать про перевищення комітетом своїх повноважень, оскільки не існує жодних правових підстав, які б надавали комітету право вирішувати питання повноти нарахування витрат з оплати праці народних обранців.

Таким чином, діяльність представників коаліції є яскравим прикладом марнотратства і розбазарювання бюджетних коштів для задоволення власних меркантильних інтересів та подвійних підходів до дотримання вимог Конституції та законів України.

Народний депутат України,
Перший заступник Голови Комітету
Верховної Ради України (V скликання)
з питань Регламенту, депутатської етики