Голова обласної ради Михайло Миколенко про зрив сесії обласної ради

27 квітня відбулося друге пленарне засідання шостої сесії Тернопільської обласної ради. Загалом під час сесії було розглянуто 26 питань. Заплановано – згідно з порядком денним – 47. Питання, подані на сесію були актуальні, важливі і обов’язкові до вирішення. „При розгляді проекту № 45 „Про утворення комунального підприємства Тернопільської обласної ради „Тернопільський обласний інформаційно-туристичний центр”, депутати проголосували за створення підприємства, проте не дійшли згоди щодо призначення кандидатури керівника новоствореного підприємства. При розгляді кадрових питань робота сесії була заблокована. Депутати від фракцій „Наша Україна”, крім Петра Вовчука та „Українська народна партія”, витягли депутатські картки, що унеможливило подальше проведення засідання”. Ця надзвичайна подія викликала великий резонанс серед громадськості краю. Своїм баченням ситуації поділився голова обласної ради Михайло Миколенко.

–Як голова обласної ради я маю право призначити особу виконуючим обов’язки директора новоствореного „Тернопільського обласного інформаційно-туристичного центру”. І тому через цю кадрову проблему не потрібно було ламати списи на сесії. Тобто, коли депутати не проголосували, то необхідно було працювати далі й обговорювати наступні питання порядку денного. Після завершення пленарного засідання, наприклад наступного дня, я призначив би  виконуючим обов’язки керівника того, кандидатуру якого подало б профільне управління – тобто обласне управління туризму. Проблема була створена на голому місці.

– Які важливі питання не розглянули депутати?

– Не вирішеними залишилось цілий ряд важливих соціально-економічних питань, наприклад – призначення керівників шкіл-інтернатів. Це й показало: хто про що переживає. Кого турбують проблеми  дітей-сиріт, а кого – зовсім інше. Я ні в якому разі не применшую значення розвитку туристичної галузі для нашого краю, проте  дане підприємство, із-за призначення керівника якого й розпочалася „сесійна суперечка”, все одно працюватиме. Адже ми його затвердили. Натомість  не прийнято рішення по Борщівському району, а туди прийшли 50 мільйонів інвестицій. Це питання було заблоковано. Також не прийнято рішення передачі майна нашої колишньої друкарні, що в Козові,  відділу соціального захисту. А там „горять” кошти на ремонт та розміщення відділу. Як на мене, це необхідно терміново зробити, щоб людям, особливо старшого віку, зручніше було звертатися до влади вирішувати свої проблеми. Окрім того, на першому поверсі цього приміщення має бути створений музей визвольних змагань. Колись давно тут була катівня, а нині мав би бути створений музей. Проте, на жаль, і це питання було заблоковано.  Про що це говорить?! Я вважаю про те, що депутати з „Нашої України” та УНП побачили, що більшість не назбирує 61 голос, щоб можна було проголосувати, і вирішили: „Ми вам покажемо”. У мене виникає питання: „Кому покажуть? Людям, громаді!?”.  Я не знаю для чого сесію було „зірвано”. Мабуть, ті, хто це зробили, мають  пояснити.

-У ході сесії депутати оперували поняттям „договір”…

– Договір має бути для користі громади краю. І ніде не написано, що треба виймати депутатські картки, коли необхідно приймати важливі рішення. От і на останньому пленарному засіданні все йшло нормально, обговорювались питання в робочому порядку, а потім учасники засідання спіткнулися об несуттєве. Інша сторона, як виявилось, не була націлена на співпрацю.

Нагадаю, що на попередньому пленарному засіданні ми прийняли зміни до програми соціально-економічного розвитку, оскільки йдемо назустріч там, де бачимо, що це потрібно для наших краян. Адже БЮТ також міг би у певний час не проголосувати й тим самим поставити виконавчу гілку влади, яка підпорядкована уряду, в дуже незручне становище. Та ми усвідомлюємо, що є питання, вирішення яких життєво необхідні, що це економіка. Попри це ми бачимо демонстративне небажання обласної державної адміністрації працювати. Саме з цих кабінетів був тиск на депутатів-бютівців облради, котрі займають посади у виконавчій гілці влади. Ми мали серйозну розмову на цю тему із заступником голови облдержадміністрації, депутатом-нашоукраїнцем Василем Жовтюком.  Це яскраво видно й від голови адміністрації, і від його команди. Якщо Іван Михайлович Стойко і надалі займатиме таку позицію, то восени, коли звітуватиме про виконання делегованих повноважень, йому буде дуже складно це зробити. Скажу відверто, що на мою думку– це позиція голови облдержадміністрації, який сіє розбрат в сесійному залі обласної ради. Я сьогодні вперше про це говорю, щоб засоби масової інформації  донесли до людей  наше бачення цієї ситуації. Іван Михайлович завжди зникає з сесійної зали, коли заплановано заколот. Складається враження, що у цьому й полягає його позиція. Івана Стойка  як депутата немає на більшості сесій обласної ради, він не відвідав жодного засідання постійних депутатських комісій! За невиконання своїх повноважень його як депутата уже можна було б відкликати. Спостерігається дивна закономірність:  як тільки Іван Михайлович Стойко відсутній на сесії – завжди виникають заколоти. А це вже говорить про безвідповідальність. Нехай громада Тернопільщини про це знає, як вони вболівають за інтереси області.

Ми ж надалі  будемо прагнути, щоб депутати більшості були всі присутні на пленарних засіданнях. Нехай усі відповідають за свої  вчинки. А вибори покажуть.

— Як реагує на позицію Івана Стойка Секретаріат Президента?

–Секретаріат стривожений ситуацією. У нас є відповідь на відповідні запити обласної ради. Аналогічні запити до Секретаріату робили депутати з „Нашої України”. Там стривожені, що виконавча гілка влади Тернопілля не використовує мільйонні субвенції.

— Скільки разів вже зривалися сесії облради?

–Це вже втретє фракції „Наша Україна” та „Українська народна партія” таке чинять. Минулого року двічі, у червні,  вони у повному складі не з’явились на сесію, коли потрібно було підтримати  утворення помаранчевої коаліції у Верховній Раді.

–Михайле Архиповичу, який бачите вихід із ситуації, що склалася?

— Мобілізація всіх здорово мислячих депутатів, які вболівають за область.

Прес-служба обласної ради