Вільна медична профспілка діє!

У суботу, 21 квітня 2007 року, в Тернополі відбувся семінар, присвячений діяльності вільних медичних профспілок. У його роботі також взяли участь представники з Києва та Запоріжжя.

Слід зауважити, що в листопаді 2006 року в Києві відбувся з’їзд вільних медичних профспілок України, на якому створили Вільну медичну профспілку України, до складу керівних органів якої ввійшли два представники з Тернополя: Артимович Андрій Іванович (голова Тернопільської вільної профспілки трудівників) і Махновська Галина Петрівна (голова Вільної профспілки санаторію «Збруч»).

Семінар, який відбувся в суботу, 21 квітня, дав можливість переконатися, що процес активізації профспілкового руху в медицині набирає серйозної ваги. Це і не дивно! Адже медична галузь на сьогодні є однією з найбільш проблематичних у нашій державі. З одного боку – якість медичної допомоги населенню є недостатньою, а з іншого – оплата і умови праці тих, хто надає цю допомогу, теж далекі від елементарних норм.

Комплексний вихід із цієї проблеми було запропоновано Юлією Володимирівною Тимошенко на з’їзді медиків у 2005 році в Запоріжжі: «…потрібно паралельно вирішувати два наступні питання: збільшити фінансування цієї галузі, чітко вказавши його джерела, і обов’язкове поетапне підвищення заробітної платні медиків у 15-16 разів(!)». Цю тезу сьогодні вже визнають і президент України, і Кабінет Міністрів України, адже йдеться про мінімальний рівень оплати праці в медичній галузі, який має місце в Європі.

Інструментом, який може втілити ці проекти в життя, є не тільки здорове патріотичне керівництво у державі, але і можливість вирішувати внутрішні проблеми в медицині на рівні роботодавець-працівник. Не секрет, що медики є одними із найбільш безправних на ринку праці України. Їм законом заборонено страйкувати (хоч вони не є державними службовцями), робочих місць для них не вистачає, а це породжує дешеву робочу силу.

Ось тут і мають відіграти свою ключову роль Вільні профспілки. Адже на рівні українського законодавства всі спірні питання між роботодавцем і працівником ефективно вирішуються лише через діяльність профспілки. Чим відрізняються Вільні профспілки від старих «державних» профспілок (Федерація Профспілок України)?! Тим, що «державна» профспілка змушена виконувати те, що їй наказує вище керівництво (це закріплено в їх статуті) через можливість розпуску профспілки «зверху» і через визнання її роботи незадовільною! Тобто є можливість для «тиску» і для контролю за «державними» профспілками! Вільну профспілку може розпустити лише колектив, який її створив, більше ніхто (це також закріплено в її статуті)! Ніхто не може визнати роботу Вільної профспілки незадовільною, адже це не передбачено в її статуті! Отже, і можливості керувати цією структурою «зверху» немає!

Діяльність Вільних профспілок на Тернопільщині показала, що це – дійсно так. Діяльність жодної з них не було призупинено ні адміністративними, ні силовими, ні правоохоронними органами, хоча позицію Вільні профспілки займають жорстку.

На семінарі обговорили ряд питань щодо подальшою розбудови вільних медичних профспілок на Тернопільщині, про підтримку цього процесу на загальнодержавному рівні через солідарність інших Вільних профспілок по всій Україні, причому не тільки медичної галузі.

Ми не є самотніми у нашій боротьбі за справедливі умови і оплату праці!

Сьогодні процесом створення профспілок цікавляться працівники приватного сектору економіки. І це – закономірно! Адже «соціальний пакет» у приватній сфері для простих працівників є, м’яко кажучи, відсутнім!

Безправ’я, яке існує в Україні на ринку праці, може бути усунуте лише через активну роботу Вільних профспілок! До речі, одна з умов вступу України до Євросоюзу – активна діяльність профспілок! Чому! Тому, що це – єдиний цивілізований важіль впливу на ціну «робочої сили», причому в усіх економічно розвинених країнах.

Що ж, перші кроки на шляху встановлення цивілізованого ринку праці у медичній галузі вже зроблені! Далі потрібне розуміння простих медпрацівників, що їхні проблеми на робочому місці, як і саме збереження робочих місць, залежить лише від них самих.

Власне, одна із речей, які можуть бути стовідсотково гарантовані Вільною профспілкою – це те, що людина не буде звільнена з роботи незалежно в державній чи підприємницькій сфері економіки вона працює!

А це на сьогодні – дуже багато і дуже важливо!

Депутат Тернопільської міської ради Андрій АРТИМОВИЧ