Чергова байдужість Тернопільської ОДА

На численні звернення працівників та акціонерів ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» фракція «Батьківщина» в Тернопільській обласній раді п’ятого скликання за допомоги народного депутата України Василя Деревляного вивчила ситуацію, що склалася навколо цього підприємства. За короткий час ми отримали достатньо інформації від Фонду державного майна України, Генеральної прокуратури України, Спеціальної комісії Верховної Ради України з питань приватизації (голова комісії – член фракції БЮТ А.Кожем’якін), прокуратури Тернопільської області та міста Тернополя.

Зробивши аналіз отриманих відповідей на депутатські звернення можна констатувати, що проблема Тернопільського комбайнового заводу виникла не сьогодні, а тому і вирішувати її потрібно було давно. Тому, фракція «Батьківщина» запропонувала заслухати про роботу по врегулюванню ситуації, що склалася навколо ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» голову Тернопільської обласної державної адміністрації І.Стойка, прокурора Тернопільської області Ю.Голуба на сесії Тернопільської обласної ради.

Проте на сесію, яка відбулась 25 травня, не прибув жоден керівник зазначених установ. Більше того, обласна державна адміністрація не спромоглась делегувати хоча б одного заступника для інформування про виконану роботу.

Коли ж подивитись на реальні результати роботи з порушених питань представників правоохоронних органів, які звітували на сесії та голови Тернопільської ОДА І.Стойка, який в черговий раз проігнорував волю депутатів, то можна впевнено сказати, що не зроблено майже нічого.

Сьогодні важливими питаннями подальшої діяльності комбайнового заводу є: виведення гуртожитків із статутного фонду товариства, збереження робочих місць на підприємстві, забезпечення його подальшого стабільного функціонування.

В цьому зацікавлені і працівники, і керівництво підприємства, і наша місцева влада.

Проте чомусь будь-які дії вчиняються лише після того, як наші місцеві журналісти наголосять на бездарності виконавчої гілки влади та правоохоронних органів.

Хочу звернути Вашу увагу на те, що згідно статуту ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» в редакції, яка була чинна станом на 09 серпня 2005 року, статутний фонд підприємства становив 977 209,8 гривень. При цьому в статутний фонд входить 7 гуртожитків, майновий комплекс товариства, можливо і ще інше майно, і все разом вартує менше 1 мільйона гривень.

Ідемо далі. Із самого початку всі знали про те, що гуртожитки внесено в статутний фонд. Знали, але не хотіли прибавляти собі роботи. Доки людей не виселяли, це питання не тривожило ані виконавчу владу, ані правоохоронні органи. Тепер ми бачимо, що прокуратура м.Тернополя в інтересах мешканців гуртожитку комбайнового заводу по вул. К.Савури 7 звернулась до суду і суд своїм рішенням позовні вимоги задовільнив. Але коли це відбулось? В лютому цього року. Щодо інших шести гуртожитків, то прокуратура міста Тернополя звернулась в суд аж 10 травня, тобто 2 тижні тому. А де цей правоохоронний орган, метою якого є захист прав громадян, був всі ці роки. Сидів поруч і все бачив. Таку тривалу бездіяльність не зміг на сесії пояснити і виконуючий обов’язки прокурора Тернопільської області М.Яценко. А в цей час гуртожитки віддавались під заставу, пропадали інвентарні справи.

За ці роки робилось ще багато чого. Всі прекрасно знають, що металобрухт у вигляді верстатів, запчастин із підприємства вивозився не просто ЗІЛами чи Камазами, а вантажними вагонами. Тут вже ніхто не скаже, так як говорилось раніше, що все винесли в кишенях, тобто вкрали самі працівники. І за цими діями спокійно спостерігали і обласна адміністрація (в тому числі і за правління попередніх керівників), і прокуратура та управління МВС.

Як проводяться збори акціонерів. Пункт 9.3.4 Статуту ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» передбачає, що загальні збори акціонерів проводяться не рідше одного разу на рік. Коли проводились останні збори? За твердженнями акціонерів — не менше трьох років тому.

А підприємства працює, керівництво керує. І знову прокуратуру все задовольняє.

Що є сьогодні.

Всім відомо, що пакет акцій ВАТ «Тернопільський комбайновий завод у розмірі 50% плюс одна акція, був відчужений без згоди основного акціонера — Фонду державного майна України. Саме з цього приводу Фонд державного майна неодноразово звертався до суду, але то строки позовної давності пропускав, то суд знаходив ще якісь незначні недоліки типу невірно оформленої позовної заяви. Через такі активні псевдо дії в мене особисто є всі підстави вважати, що ці речі відбувались не випадково.

Але нарешті є порушена кримінальна справа. Зараз прокуратура м.Києва, яка однозначно не зацікавлена в приховуванні численних злочинів керівництва ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» проводить досудове слідство у кримінальній справі, порушеної за фактами службового підроблення, зловживання владою і службовим становищем службовими особами Міністерства промислової політики та ВАТ «Лізингова компанія «Украгромашінвест» за ознаками складів злочинів, передбачених частиною 2 статті 364 та частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу України. Нарешті хтось понесе відповідальність, якщо знову не будуть пропущені строки позовної давності.

Ще одне питання, яке цікавить працівників та акціонерів комбайнового заводу — хто сьогодні керує підприємством? Виконуючий обов’язки голови правління товариства Ткачук не може пред’явити працівникам та профспілці документів, які офіційно підтверджують правомірність його перебування на цій посаді.

Заступник прокурора м. Тернополя Г.Василишин заявляє, що такі документи вона бачила, і вони підтверджують законність дій Ткачука. То чому ж він не може показати ці документи працівникам.

Невідомі відомості і про основного акціонера. Прокуратура Тернопільської області в своєму листі від 24 травня 2007 року «Інформація про результати перевірок додержання ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» вимог законодавства» пише, що «Прокуратурою м. Тернополя надіслано запит до реєстроутримувача (ТОВ «Українська юридична компанія «Принцип») про надання інформації щодо реєстру власників акцій із зазначенням їх кількості у відсотках, однак відповідь не надійшла». На цьому зупинились.

Вірний висновок зробило управління МВС України в Тернопільській області. Тут пахне рейдерським захопленням підприємства. І абсолютно нікого не цікавлять працівники, яким потрібно годувати свої сім’ї, ні виробництво, ні навіть гуртожитки. Основних акціонерів комбайнового може цікавити лише земля під заводом на території міста Тернополя. В разі початку забудови на такій території вони зможуть стати мільярдерами.

За останні 3-4 місяці підприємство охороняло як мінімум 3 різні структури. Ми, як депутати обласної ради на численні звернення працівників комбайнового, звертаємось в прокуратуру міста Тернополя з проханням перевірити правомірність роботи охорони, яка не пропускає працівників на робоче місце, грубо поводиться з ними, носить незрозумілі нашивки, погони, інші ознаки воєнізованого формування. Та ще й вони всім розповідають, що в нікого із них немає трудових книжок. Але прокуратура не вбачає підстав для втручання і подає необґрунтовані відповіді. В цьому випадку спрацювала міліція, яка затримала горе-охоронців, а охоронну фірму, яку вони представляли зараз позбавляють ліцензії.

Що ж робиться на підприємстві за час правління так-званого нового керівництва.

В квітні місяці керівництво так і не спромоглось провести загальні збори акціонерів. Для кворуму на зборах не вистачило аж 0,7 % зареєстрованих акціонерів. Причиною так-зване керівництво заводу називає те, що акціонери відволіклись на заворушення поблизу входу на територію підприємства і не встигли зареєструватись. Насправді ж це така спрямованість основних власників підприємства. День, обраний для проведення загальних зборів припадав саме на проміжок вихідних та святкових днів. Тому значна частина акціонерів не прибула. Але серед самих акціонерів ходить і ще одна версія. За їх словами декілька акціонерів знялись із реєстрації навмисно, щоб збори не відбулись. Саме тому, кажуть, і не бажали голова зборів та голова реєстраційної комісії показувати відомості реєстрації. А на мою думку, їх повинні були б перевірити правоохоронні органи.

А крім того, з лютого місця до сьогоднішнього дня вже звільнено більше як 150 працівників. До декого навіть застосовували силові методи, виводили із території заводу в наручниках. В даному випадку своє слово повинна була б сказати обласна рада профспілок. Керівництво цієї організації обіцяло допомогти працівникам заводу, а реальних кроків немає.

Так-звані керівники кажуть, що звільнення може продовжуватись, оскільки немає замовлень на продукцію, що виготовляє завод. А в профільному міністерстві заявляють, що керівництво комбайнового відмовляється від запропонованих замовлень.

І тут мовчить наша обласна адміністрація. Мабуть її керівник не вбачає потреби в тому, щоб завод продовжив випуск комбайнів, які були якісними. Немає і пропозицій по виробництву продукції і при цьому сприяння виконавчої влади. А це ж надходження в бюджет, і збереження робочих місць.

Через це, фракція «Батьківщина» в Тернопільській обласній раді вважає, що робота голови Тернопільської обласної державної адміністрації Івана Стойка та прокуратури Тернопільської області в частині врегулювання ситуації, що склалась на Відкритому акціонерному товаристві «Тернопільський комбайновий завод» є незадовільною.

А тому ми, депутати Тернопільської обласної ради, обрані від Блоку Юлії Тимошенко будемо відстоювати права громадян. Своїми депутатськими зверненнями, запитами та розглядом подібних питань на сесії обласної ради ми будемо заставляти облдержадміністрацію та правоохоронні органи належним чином виконувати свої обов’язки і працювати заради громади.

Депутат Тернопільської обласної ради

Володимир Бойко