Микола Томенко: Місцева влада повинна виконувати законодавство, захищаючи більшість громадян, які не палять

«Місцева влада повинна виконувати чинне законодавство, захищаючи більшість громадян, які не палять», – на цьому наголосив Заступник Голови Верховної Ради України V скликання, член фракції БЮТ Микола Томенко в інтерв’ю «Українському радіо» з нагоди відзначення Всесвітнього дня без тютюну. Він нагадав, що згідно з соціологічними дослідженнями, в нашій країні палить більше 40% населення.

Микола Томенко як один з ініціаторів Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення» наголосив на важливості прийнятого в 2005 році Закону. «Водночас, на місцевому рівні часто не виконуються ключові вимоги чинного законодавства», – зауважив він.

Зокрема, йдеться про заборону продажу та вживання тютюнових виробів особам, що не досягли 18-річного віку, заборону куріння на робочих та громадських місцях, крім спеціально відведених для цього місць. «На жаль, не виконують власники відповідних споруд і зобов’язання відвести спеціальні місця для паління, обладнані витяжною вентиляцією. Часто порушується норма законодавства про відведення у громадських місцях для осіб, що не курять, не менше ніж 50% площі, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію»,- зазначив віце-спікер парламенту.

Він також звернув увагу на невиконання просвітницької роботи, що, згідно з чинним законодавством, має проводитися центральними органами виконавчої влади у сфері охорони здоров’я, освіти і науки, молоді та спорту, культури і туризму, які зобов’язані не рідше одного разу в квартал забезпечувати розміщення у друкованих ЗМІ, на телебаченні і радіо соціальної реклами, інших інформаційних матеріалів про шкоду від тютюнопаління.

«Надзвичайно важливо, щоб про шкоду від куріння тютюнових виробів ми згадували не лише 31 травня, а щоденно дотримувалися норм чинного законодавства у цій сфері та власним прикладом привчали молодь до здорового способу життя», – вважає Микола Томенко.

Він також згадав і про важливість прийняття законопроекту \”Про рекламу\”, що стосується реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв, авторами якого є народні депутати Микола Томенко та Борис Беспалий. «На жаль, проект закону прийнято у другому читанні, проте досі не ухвалено в цілому. Сподіваюся, найближчим часом парламенту вдасться знайти можливість ухвалити цей законопроект, щоб вже з 1 січня наступного року почала діяти запропонована у ньому норма щодо заборони реклами алкоголю і тютюну на носіях зовнішньої реклами у межах населених пунктів України», – зазначив Микола Томенко.