Уряд обіцяє підвищення зарплат, але не знає, звідки взяти на це гроші, – Михайло Волинець

Обіцяючи напередодні парламентських виборів вищу заробітню платню, уряду не слід забувати ще й розраховуватися перед людьми за вже існуючі борги. Таку думку висловив голова Конфедерації Вільних профспілок України, народний депутат V скликання, член фракції БЮТ Михайло Волинець.

Голова КВПУ наголосив, що заяви про підвищення зарплат і пенсій лунають на фоні зростання заборгованості по заробітній платі, що вже давно перевищила 1 млрд грн, а кількість працівників, які несвоєчасно отримують зарплату, неупинно зростає.

Заборгованість лише у Києві за останній місяць зросла на 1,1 млн. грн. Лідерство по заборгованості утримують Донецька, Луганська, Харківська та Дніпропетровська області. Наприклад, за словами Волинця, у вугільній галузі зарплату не отримують навіть земляки міністра Сергія Тулуба. За повідомленням голови первинної організації Незалежної профспілки гірників України шахтоуправління «Постниківське» Володимира Штульмана, працівники двох шахт – «Постниківська» та «Двадцята» – за квітень отримали лише третину місячної платні. Заборгованість лише на одному шахтоуправлінні склала 700 000 грн. і заторкнула 460 трудівників.

4 травня Верховна Рада прийняла зміни до бюджету на 2007 рік, згідно з якими видатки для реалізації соціальних програм збільшені ще на 4,8 млрд. грн. 29 травня цей закон підписав Президент України, затвердивши підвищення з 1 червня зарплат для працівників навчальних закладів, охорони здоров’я і культури.

Михайло Волинець наголосив, що за інформацією з Секретаріату глави держави, там ще й досі не одержали від Міністерства фінансів підтвердження про надходження до бюджету цих додаткових 4,8 млрд. грн. Перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак звернувся до міністра фінансів Миколи Азарова з проханням пояснити, звідки уряд взяв додаткові кошти. Адже за словами Шлапака, податкова адміністрація України одночасно вже звернулася до Мінфіну з проханням скоротити план надходжень у травні майже на мільярд. Мінфін так і не дав згоди, а Секретаріат Президента так і не отримав точного підтвердження розрахунків доходної частини бюджету. Шлапак зауважує, що в цьому документі немає макропрогнозів, які би показали наслідки вливання такої великої суми в економіку.

«Уряд не може показати, завдяки якому існуючому ресурсу будуть збільшені заробітні плати. Та й що тут скажеш, коли й за попередні зарплати, які були нижчого рівня, уряд не зміг розрахуватися з працівниками. Поза сумнівом, фінансування соціальних витрат буде відбуватися за рахунок дефіциту бюджету і накопиченні чергових боргів. Ціна передвиборчого популізму виявиться надто дорогою для народу – інфляція повністю з’їсть це підвищення зарплат ще до того, як воно фактично відбудеться», – вважає Волинець.