Обласна рада довела свою дієздатність, кадрові зміни не передбачаються

В п’ятницю 25 травня відбулося пленарне засідання сесії Тернопільської обласної ради. Порядок денний був сформований з питань, в актуальності вирішення яких не було сумніву у жодної політичної сили представленої в обласній раді. На перший погляд дуже важко було б навіть виділити, яке питання найважливіше?

Проблеми працівників та дрібних акціонерів ВАТ Тернопільський комбайновий завод, звільнення від сплати земельного податку жителів багатоквартирних будинків, прийняття програми енергозбереження, передача на баланс будинковому комітету «Перспектива» гуртожитку по вулиці Дорошенка 1, ці та довгий перелік інших наболілих питань було винесено на розгляд депутатів. Всі дуже добре розуміли, що розгляд цих питань та позитивне голосування, дозволить хоча б частково відновити довіру громадян до влади.

Керівництво обласної ради черговий раз довело свій професіоналізм і ефективність, досконало підготувавши, організувавши та забезпечивши роботу сесії.

На жаль частина депутатів, представників «Нашої України» та «Української Народної Партії», прибули на сесію лише для того, щоб отримати кошти за відрядження, а щодо виконання ними своїх депутатських обов’язків виникає дуже великий сумнів.

Дії та поведінка керівників фракцій «НУ» – Шевчука та «УНП» – Болєщука (гідного послідовника депутата Джоджика, відомого «діяча» на Тернопільщині), виглядали, як примітивний шантаж та неповага навіть до своїх однопартійців. Ці пани спробували чинити тиск та шантажувати керівництво обласної ради, депутатів інших фракцій, які прийшли до сесійної зали працювати. Вимоги озвучені ними на сесії, можна сформулювати дуже просто, цим панам набридло працювати, виконуючи депутатські обов’язки, вони хочуть зайняти посади в обласній раді, для того, щоб захищати корпоративні та свої особисті інтереси.

А також, я хочу знати, якими методами: тиску, переслідувань чи адмінресурсу, «демократ» Шевчук, пропонує змусити депутатів усунути з посад своїх колег та встановити на їхні місця, підіпханих ним претендентів.

Вважаю, що вимоги, які стосуються кадрових змін – є неактуальними і несвоєчасними. Зараз, як ніколи, потрібно підкотити рукави і працювати. Тернопільська громада чекає від депутатів підтримки, впевнених, чітких, а деколи і радикальних дій, спрямованих на допомогу у вирішенні кожної, навіть самої дрібної проблеми.

Більшість депутатів Тернопільської обласної ради – виконують свої депутатські обов’язки, підтвердженням цьому і стало останнє пленарне засідання, всі питання порядку денного були розглянуті, обговорені та проголосовані. Жителі області змогли переконатися, що свідомі та відповідальні депутати є майже в усіх фракціях обласної ради. Звичайно мені, як керівнику фракції «Батьківщина», дуже приємно те, що більшість сформована саме навколо нашої фракції. Також я розумію, яку величезну відповідальність ми маємо перед громадою, але можу впевнено заявити, ми твердо будемо відстоювати наші позиції, а довіра людей додасть нам сили та впевненості.

На засіданні також виявився депутат, який на мою думку, взагалі не знайомий з повноваженнями депутатів місцевих рад, або забув, що депутат місцевої ради є повноважним, виборним представником територіальної громади. Депутат обласної ради Качмарський І.В.(НУ), як і більшість його колег по партії, жодного разу не був на комбайновому заводі не зустрічався з людьми, але спокійно вдався до образливих коментарів. Він звертаючись до жителів нашої області, працівників та дрібних акціонерів ВАТ Тернопільський КЗ, заявив, що депутати обласної ради обдурюють людей і допомогти їм не можуть, вважаю неприпустимою, та такою, що принижує, як депутатів так і всіх присутніх на пленарному засіданні. Хочу наголосити, що якраз завдяки депутатським запитам народного депутата України Деревляного В.Т. (БЮТ), та звернень депутатів місцевих рад від БЮТ, темна, засекречена сторона питання ВАТ Тернопільський КЗ відкривається громацькості. А у забутих всіма людей – жителів гуртожитків від Тернопільского КЗ є до кого звернутися за захистом своїх законних прав. Думаю постійна комісія з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи обласної ради розгляне та дасть належну оцінку заяві депутата Качмарського.

Я, як депутат обласної ради, працюю перше скликання і мене деколи навіть шокує зверхня поведінка досвідчених колег-депутатів, які представляють такі загальновідомі партії, як Народний Рух України, Нашу Україну, Українську Народну Партію, тим більше, виконавча влада Тернопільської області сформована, виключно з представників цих трьох політичних сил. Думаю жителі області повинні звернутися до авторитетного керівництва цих загальноукраїнських партій із закликом вгамувати кадрові апетити своїх Тернопільських підлеглих, які в першу чергу повинні виправдати довіру виборців, а крісла і кабінети повинні бути другорядними речами.

З метою роз’яснення, хотів би процитувати, виписані в Угоді про співпрацю між фракціями Блоку Юлії Тимошенко та Блоку “Наша Україна” в Тернопільській обласній раді, пункт 3. Зобов’язання сторін:

– сторони беруть на себе зобов’язання ініціювати підготовку та проведення сесій Тернопільської обласної ради задля прийняття наступних рішень у режимі поіменного голосування;

– про зниження економічно необґрунтованих тарифів на житлово–комунальні послуги;

– про набуття права власності та права оренди на землю виключно на конкурентних умовах шляхом проведенням відкритих аукціонів;

– про набуття права власності та права оренди всіх об’єктів комунального майна виключно на конкурентних умовах шляхом проведенням відкритих аукціонів;

– про скасування попередніх рішень з питань набуття права власності або оренди на земельні ділянки та об’єкти комунальної власності по заниженим цінам (після вивчення питання тимчасовими контрольними комісіями ради);

– про негайне визначення вільних земельних ділянок та об’єктів комунальної власності, що реалізуються на аукціонах протягом першого півріччя 2007 року;

– про збільшення видаткової частини бюджету за рахунок коштів отриманих від проведення аукціонів та направлення їх на конкретні соціальні програми громади.

Отож всі можуть переконатися в тому, що жодних умов, щодо кадрових питань угодою не передбачено. Тому будь які спекуляції, натяки на те, що співпраця можлива тільки після перерозподілу посад в обласній раді, це лише ілюзія, яка розвивається депутатом Шевчуком, та привід для того, щоб нічого не робити в інтересах Тернопільської області.

Ігор Романків

Керівник фракції „Батьківщина”