Бережанців травлять … хлібом

На звернення народного депутата України п’ятого скликання Деревляного В.Т. про незадовільну якість хліба виробництва ВАТ «Бережанський хлібзавод» Державна інспекція з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку своїм листом від 20 червня 2007 року № 33-3/424 повідомила наступне:

«За дорученням Держконтрольсільгосппроду обласна інспекція якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції разом з державною хлібною інспекцією Тернопільської області 15 червня 2007 року провели перевірку зазначеного підприємства на предмет відповідності сировини (борошна) вимогам нормативне-технічної документації, яка регламентує її якість.

На день перевірки на складі підприємства зберігалось 3000 кг борошна першого ґатунку та 450 кг – вищого ґатунку.

Випробування на відповідність якісних показників борошна вимогам діючих стандартів проводились в лабораторії обласної держхлібінспекції в присутності членів комісії. В результаті проведених досліджень встановлено, що партія борошна першого ґатунку відповідає вимогам стандарту по всіх показниках якості.

Щодо якості борошна вищого ґатунку – виявлена невідповідність вимогам діючого стандарту за вмістом клейковини, оскільки встановлено, що при нормі не менше 24,0 відсотків фактичний вміст клейковини в борошні становив 23,0 відсотки.

З метою покращення якості сировини, необхідної для випічки хліба та хлібобулочних виробів, комісією рекомендовано керівництву ВАТ \”Бережанський хлібзавод\” використовувати обстежене борошно вищого ґатунку лише після підсортування його борошном з вищим вмістом клейковини. Це надасть можливість суттєво підвищити якість готових виробів з борошна вищого ґатунку.

Щодо визначення якості самого хліба та хлібобулочних виробів, то згідно з положенням про Держконтрольсільгосппрод, ці функції не входять до його компетенції.

Проте, за повідомленням інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції Тернопільської облдержадміністрації представниками ДП \”Тернопільський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації\” були відібрані зразки хлібобулочних виробів для проведення лабораторних досліджень.

Так, з перевірених 67 кг готової продукції – 57 кг або 85 відсотків були заборонені до реалізацій через порушення вимог стандартів, зокрема, знижену масу продукції, незадовільний стан м\’якушки, знижений вміст цукру, відсутність маркування і т. і.

На підприємстві відсутні санітарно-гігієнічні висновки на весь асортимент продукції, не дотримується періодичність контролю за показниками безпеки, лабораторний контроль за якістю сировини і готової продукції незадовільний.

Крім того, всі засоби вимірювань, що застосовуються для контролю ведення технологічних процесів, є непридатними для проведення вимірювань.

За результатами проведеної перевірки і виявленими порушеннями у процесі виготовлення хліба і хлібобулочних виробів на ВАТ \”Бережанський хлібзавод\” Тернопільським регіональним центром стандартизації, метрології та сертифікації на керівництво підприємства та інших відповідальних осіб були накладені адміністративні стягнення.»

Таким чином великий захисник прав громадян, депутат Бережанської міської ради, керівник депутатської групи Української народної партії Раївський Іван Володимирович, який є директором ВАТ «Бережанський хлібзавод» вирішив обманювати людей на святому — хлібові насушному.

В цей же час Раївський І.В. є самим активним противником відкриття в Бережанах заводу по виробництву пластмасових виробів.