Юлія Тимошенко звернулася до ОБСЄ з проханням провести міжнародну експертизу українського виборчого законодавства

У суботу відбулася зустріч лідера БЮТ Юлії Тимошенко з Генеральним секретарем ОБСЄ Марком Перріном де Брішамбо.

«Я мав привілей спілкуватися з прем’єр-міністром України пані Юлією Тимошенко і обговорити поточну політичну ситуацію в Україні», – сказав після зустрічі Генеральний секретар ОБСЄ.

За його словами, Україна поділяє цінності країн-члені ОБСЄ, такі як: верховенство права, повага до прав людини, і ОБСЄ бажає Україні вирішувати всі політичні негаразди, які зараз відбуваються, дуже демократичним шляхом.

Зі свого боку Юлія Тимошенко подякувала за можливість проведення такої зустрічі.

«Для нас напередодні виборів надзвичайно важливо мати конструктивну співпрацю, мати підтримку всіх демократичних процесів в Україні», – сказала лідер БЮТ.

Юлія Тимошенко повідомила, що вона, як керівник БЮТ, звернулася до ОБСЄ, до керівництва ОБСЄ з проханням провести міжнародну експертизу українського виборчого закону, «особливо тих змін, які були додані буквально напередодні виборчої кампанії».

«Ми звернулися з проханням дати своє заключення, чи відповідає цей закон та зміни до нього всім міжнародним вимогам щодо проведення чесних і прозорих виборів», – сказала Тимошенко.

Юлія Тимошенко висловила стурбованість деякими положеннями закону, зокрема можливістю без будь-яких обмежень голосувати на дому.

«Ми вважаємо, що це є серйозна небезпека для проведення чесних виборів, що голосування на дому може відбуватися тільки в тому випадку, якщо довідка від певної лікарської установи буде свідчити, що людина не може прийти на виборчу дільницю. Ми не хотіли б, щоб через це відбувалися фальсифікації», – наголосила вона.

«І друге, що ми б хотіли обговорити на міжнародному рівні і отримати певні заключення, це те, що стосується довідки прикордонних служб про те, хто покинув територію України до дня проведення виборів і не повернувся, щоб забороняти таким людям голосувати», – сказала Юлія Тимошенко.

«Ми вважаємо, що там також можуть бути зловживання, які будуть обмежувати через помилки, які можуть бути допущені свідомо або несвідомо прикордонною службою, обмеження в голосуванні тих людей, які проживають особливо в західній частині України», – наголосила вона.

Юлія Тимошенко також вважає, що ініціативи всіх керівників політичних сил повинні бути спрямовані на усунення з виборчого закону тих положень, які заважають проведенню чесних виборів.

Юлія Тимошенко подякувала Генеральному секретарю ОБСЄ «за підтримку демократії в Україні, за підтримку України у важкий момент».

Лідер БЮТ також повідомила, що на зустрічі обговорювались законність та легітимність проведення виборів в Україні.

«І те, що я почула, власне, мене повність задовольнило, тому що він сказав, що весь світ живе, керуючись головним принципом – принцип верховенства права», – сказала вона.

«І якщо на сьогоднішній день існує норма Конституції, яка передбачає присутність в парламенті двох третин депутатів для того, щоб Верховна Рада була повноважна, і якщо існує Указ Президента, який в Конституційному суді не визнаний неконституційним, він діє цей Указ, то дотримуватись виборчого законодавства всім без виключення безумовно потрібно», – сказала Тимошенко.

Юлія Тимошенко повідомила, що за словами Генерального секретаря ОБСЄ, «демократичний світ визнав дострокові вибори, і визнав у тому числі тому, що три лідери країни – Президент, прем’єр-міністр і голова ВР – також заявила про те, що вони всі мають згоду провести вибори 30 вересня».

Юлія Тимошенко наголосила, що сьогодні в світі є спокій відносно того, що вибори в Україні відбудуться, що вони відбудуться, «вірогідніше за все, чесно».

Також вона повідомила, що ОБСЄ «має намір, і вона вже почала працювати, для того, щоб вивчити ситуацію напередодні виборів, направити сюди своїх спостерігачів, і протягом усієї виборчої кампанії і в день виборів відслідковувати як чесно проводяться вибори в Україні, а також на скільки об‘єктивно і чесно ведеться передвиборча кампанія».

«Я думаю, те, що ОБСЄ вже долучилося до підготовки виборів в Україні, говорить про те, що вибори в Україні вже світом визнані», – наголосила Юлія Тимошенко.

У зустрічі також взяли участь Джеймс Ф. Шумейкер, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Олександр Павлюк, Керівник департаменту з зовнішніх відносин Секретаріату ОБСЄ, Франческо Пагані, співробітник Департаменту з запобігання конфліктів Секретаріату ОБСЄ, Родольфо Посада, спеціаліст зі зв\’язків Секретаріату ОБСЄ, заступник голови партії «ВО «Батьківщина» Йосип Вінський та народний депутат V скликання від БЮТ Олег Білорус.