Виступ

голови Тернопільської обласної ради Миколенка М.А. на громадських консультаціях з питання „Про проект обласної програми „Онкологія” на 2007-2011 роки” 11 липня 2007 р.

Вельмишановні колеги, представники громадськості, учасники громадських консультацій!

Насамперед мені приємно відзначити той факт, що у нас вже стає доброю нормою – з усіх  життєво важливих питань радитись із широкою громадськістю – найперше – із спеціалістами, вченими, практиками, духівниками.

Обласна рада п’ятого скликання особливу увагу в цьому плані приділяє саме сфері охорони здоров’я. Фактично, першими громадськими консультаціями , які проводились найвищим представницьким органом області в цій каденції, були слухання з питання  „Про стан охорони материнства та дитинства в області” 6 жовтня 2006 року. Підсумком громадського обговорення стала одностайна підтримка проекту Програми „Охорона здоров’я матерів та дітей Тернопілля на 2007-2011 роки” на сесії обласної ради, перші кроки на шляху її реалізації.

Нинішні громадські консультації з проблем онкології мають особливу суспільну значимість. Адже йдеться про майбутнє. Про генофонд нації, як найважливіший чинник подальшого розвитку України.

Проект обласної Програми „Онкологія” попередньо розглянутий на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства. Депутати внесли ряд суттєвих пропозицій щодо вдосконалення проекту. Зокрема, саме постійна комісія звернула увагу на потребу доповнення проекту розділом „Дитяча онкологія”.

Слід наголосити, що проект обласної програми „Онкологія” винесено на громадські консультації також з ініціативи Тернопільської обласної ради. Ми принципово відійшли від формального підходу щодо прийняття цієї Програми , повернувши її на доопрацювання, в тому числі і на громадських консультаціях. Важливо, що проект Програми було обговорено на колегії управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації. Щоправда, колегія обласної державної адміністрації не внесла це питання до порядку денного своїх засідань. А проблема вимагає найширшого обговорення, пошуку шляхів вирішення.

На жаль, ми підійшли до межі: злоякісні захворювання стали однією з найобтяжливіших медичних і соціально-економічних проблем в Україні. У загальній структурі смертності злоякісні хвороби займають друге місце (13-15 %) , поступаючись лише серцево-судинній патології (45%).

Населення України прогресивно зменшується, у 1991 році нас було 52 мільйони, у 2000 році – 48 млн., тепер – трохи більше 46 млн. А захворюваність на рак зростає: у 2000 році в країні було зареєстровано 160 тис. нових випадків раку, що на 30% більше, ніж було у 1980 році. Згідно з прогнозними  розрахунками у 2020 році хворих на рак буде 200 тисяч, тобто захворюваність зросте ще на 25% порівняно з 2000 роком. Отже, проблеми пов’язані із наступом  злоякісних захворювань очевидні.

На жаль, з різних причин, і найперше через  недолугість в управлінні соціально-економічними процесами у країні – в нашому суспільстві  спричинено появу цілого ряду нових проблем, які були відсутні або не так гостро проявлялись раніше. Так, нині майже 60% населення за своїм матеріальним становищем перебуває нижче офіційної межі бідності. Понад 7 млн.громадян України є трудовими мігрантами. У державі відсутнє загальне медичне страхування, існує конфлікт у правовому медичному полі, коли стаття 49 Конституції гарантує безплатне державне медичне  забезпечення кожному громадянину, а насправді цього немає.

Відомо, що спосіб  життя людини  приблизно на 50% визначає її здоров’я. Шкідливі звички ( куріння, алкоголь, наркотики) , неправильне харчування, несприятливі умови праці, моральне і психічне навантаження, бідність, самотність, низький освітній і культурний рівень – все це не можна ігнорувати, тому що в сукупності ці негативні  фактори є основним фоном, а то й причиною розвитку хвороб. Природні кліматичні умови  та екологічні фактори ( забруднення повітря, грунту, води, радіаційний фон) визначають ще 20% здоров’я людини. Генетичний фонд популяції, схильність до спадкових хвороб – це також близько 20%, і лише 10% здоров’я залежить від якості медичної допомоги. Це далеко не вигадані цифри і факти, вони ґрунтуються  на наукових дослідженнях і практиці.

Таким чином, боротьба зі злоякісними  захворюваннями – це проблема загальносуспільна. Сьогоднішні слухання проблем онкології – це перший крок до взаємодії між медичними  закладами, громадськими та державними установами області для координації спільних зусиль, вироблення тактики і стратегії подолання онкологічних проблем на рівні нашого краю.

Тому вітаючи усіх вас у цій залі і наперед дякуючи за участь в обговоренні проблеми, запрошую усіх учасників до відповідальної і зацікавленої  розмови. Ми повинні отримати сьогодні конкретні відповіді принаймні на два питання: чому так є і що треба  невідкладно зробити , щоб кардинально змінити ситуацію на краще. Лише після цих напрацювань, питання „Про проект обласної програми „Онкологія” на 2007-2011 роки” може  бути винесене на сесію обласної ради. Такою є вимога дня і від цього принципу ми не відійдемо.