Андрій Шевченко відвідав Тернопіль

Питання по роздержавленню засобів масової інформації, позиції Блоку Юлії Тимошенко, а також по обмеженню „антикризовою коаліцією” соціальних гарантій 11-ти категоріям громадян України піднімалися народним депутатом п’ятого скликання від БЮТ, в колишньому редактор „5 каналу” Андрієм Шевченком. Круглий стіл з мером Тернополя, редакторами і журналістами ЗМІ Тернопілля, а також прес-конференція для присутніх відбулися у п’ятницю, 13 липня.

—      Внаслідок повного провалу економічної політики уряд Януковича обмежив соціальні гарантії 11-ти категоріям громадян України, — повідомив Андрій Шевченко, — 9 липня цього року Конституційним Судом України визнано таким, що не відповідає Конституції зупинення Законом України „Про Державний бюджет України на 2007 рік” 63 законодавчих актів, якими обмежено соціальні видатки державного бюджету.

Зокрема такі категорії громадян так звана „антикризова коаліція” позбавила пільг, тобто коштів для прожиття:

1. Інваліди І, II, III групи, учасники бойових дій та колишні неповнолітні в\’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків; особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей загиблих та дружини (чоловіки) померлих інвалідів війни та дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами, учасники війни та колишні в\’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, які були насильно вивезені на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога.

2. Окремі категорії працівників бюджетних установ, військовослужбовці та особи рядового і начальницького складу.

3. Сім’ї з дітьми (щодо допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

4. Медичні і фармацевтичні працівники; працівники державних закладів, підприємств і організацій культури; педагогічні та науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів та інших навчальних закладів; спеціалісти, які працюють в системі освіти.

5. Діти війни.

6. Особи, які відповідно до законодавства підлягають обов\’язковому державному соціальному страхуванню.

7. Особи, звільнені з військової служби.

8. Інваліди.

9. Чорнобильці.

10. Ветерани праці.

11. Наукові (науково-педагогічні) працівники

У рішенні Конституційного Суду також зазначається, що законодавством України передбачено обмеження соціальних гарантій, у тому числі й через зупинення дії законів, лише в умовах надзвичайного чи військового стану на певний строк. Таким чином, суд фактично визнав, що перебування Партії регіонів є надзвичайним станом для України, оскільки веде до важких наслідків для економіки країни і добробуту людей.

Варто зазначити, що Тернопілля пан Андрій назвав перспективною та прогресивною областю. Тому саме в Тернополі стартувала програма, розроблена БЮТом по роздержавленню ЗМІ. Домовившись про співпрацю з мером міста та представниками засобів масової інформації регіону, за круглим столом присутні дискутували, прослідковували плюси та мінуси у роздержавленні ЗМІ області.

—      Я переконаний, що роздержавлення ЗМІ дозволить більш повно і незалежно цим мас-медіа висвітлювати будь-яку інформацію, і незалежно доносити її до громади, — наголосив на завершення Андрій Шевченко.