Юлія Тимошенко змінить Конституцію

Першим кроком до покращення життя в Україні Юлія Тимошенко вважає Конституцію. Втім її потрібно змінити, адже без нового основного закону в країні цей хаос не подолати.

Конституція, як символ незалежності України є досить важливим актом. — Ми всі пам’ятаємо, що Конституція народжувалася потужним шантажем Леоніда Кучми, який поставив перед парламентом умову: „якщо парламент терміново не прийме її, то авторитарний, можна сказати „монархічний” проект Конституції потрібно буде виносити на Референдум, — пригадує політик. — Під таким шантажем вона була прийнята.

Перший варіант Конституції призвів до десятилітнього панування кучмізму. І слово „кучмізм” стало важким не тільки для України, його розуміють на всіх мовах. Реформування ж конституції Кучма проводив під себе, думаючи, що двічі його народ вже не обере президентом. Адже після того, як чергові вибори стануть для нього „фіаско”, то він спокійно займе місце прем’єр-міністра.

На думку пані Тимошенко, в у Конституції є сім головних вад, які не дадуть рухатися Україні вперед. Це двовладдя зафіксоване основним законом, влада — безконтрольна, влада на будь-якому рівні ні перед ким і ні за що не відповідає. А опозиція не має прав в парламенті, судді всіх рівнів залежність і безвідповідальність від влади, недосконалість Конституції — як приклад, це 300 голосів в парламенті, а це вже узурпація влади, люди відрізані від прийняття будь-яких рішень для розвитку своєї країни.

Все владою зроблено так, щоб за ініціативою народу в країні не було референдумів, а, як наслідок — і перевиборів. Наприклад, мер Києва Черновецький — три чверті киян його ненавидять. Але для того, аби провести дострокові вибори міського голови в столиці, потрібно отримати дозвіл цього ж Черновецького. А для того, щоб провести всенародний референдум, протрібно пройти всі владні структури, а цього не може зробити народ.

— Я хочу, аби починали реформувати нашу країну люди,  а не політики, — зазначає Юлія Тимошенко. — І нову Конституцію написав народ, а потім прийняти її на всенародному Референдумі. І щоб жоден політик там не зміг змінити кому, переставити двокрапку та отримати інструкцію з узурпації влади в країні.

Загалом же БЮТ вже запропонував перші питання. Наразі їх є дев’ять: чи підтримуєте ви президентську форму правління, за якою президент України обирається всенародно, є главою держави; чи підтримуєте ви парламентську форму правління, за якою парламент президентом скасовується, уряд призначається та звільняється Верховною Радою; чи підтримуєте ви обрання та відкликання суддів народом; чи підтримуєте ви розширення прав фракцій депутатів з наданням всім органам самоврядування права обирати голів рад; чи підтримуєте ви надання права контролю влади парламентській опозиції; чи підтримуєте ви скасування недоторканності керівників держави, народних депутатів і суддів; чи підтримуєте ви скасування всіх пільг керівникам держави, посадовим особам та народним депутатам; чи підтримуєте ви підтримання мандатів депутатів усіх рівнів, якщо вони порушили обіцянки народу; чи підтримуєте ви проведення максимально спрощені процеси проведення місцевих та всенародних референдумів.

Як швидко можна провести референдум? Почнемо з того, що держава за 16 років не спромоглася прийняти жодного закону про проведення місцевих та всеукраїнських референдумів, наголосила політик. А не прийняли його тому, що ні один політик не хоче чути голосу народу.

Щодо проведення правового лікбезу перед референдумом для людей, то Юлія Тимошенко пообіцяла, що у кожному місті стоятимуть палатки, де будуть проводити роз’яснювальні роботи, а також роздавати буклети.

—   Я думаю, що кожна людина отримає чіткі роз’яснення, як проходять референдуми.