Олексій Шандрук: «Хоч Україна вийшла із села, чиновники соромляться своєї батьківщини»

Навіть у свята Олексій Шандрук краватку скидає вже за півгодини. Каже: «Урочистості не повинні тривати довго. Говорити треба мало і по суті, аби людям зрозумілою стала думка. Й так балакуни не одне сторіччя забалакували і свободу нашу, і незалежність. Через таких ораторів я у спадок отримав розбите корито, а не господарство, – і киває на напівзруйновану двоповерхову будівлю, що зяє порожніми вікнами навпроти Бодаківської сільради (Збаразький район). — Оце все, що залишилось від дитячого садочка. У приміщенні навіть батареї та підлогу вирвали. Тому поки що вирішили відкрити групу в приміщенні школи, адже учнів поменшало».

Бодаки – село на 350 дворів, живе понад тисячу селян, ще із півсотні перебуває на заробітках. «Проголовувавши» рік, Олексій Андрійович нині визнає: якщо б раніше не побоявся балотуватись, був би у села і млин, і майно колгоспне не розтягнули б. Добре, що вчасно віддали в оренду пилораму, тепер хоч люди мають можливість де дрова порізати.

Здавалось би, не позаздриш голові сільради, проте на це крісло претендувало п’ятеро (разом із самим паном Шандруком). За останнього віддали 301 голос, за решту чотирьох – 304.

– Громада виявила до мене повагу, то мені й працювати треба за чотирьох, –  напівжартома говорить Олексій Андрійович.

Жарти – жартами, а якщо серйозно, то за цей рік новообраний голова встиг облаштувати спортивний майданчик, відремонтувати дорогу і фельдшерсько–акушерський пункт (ФАП), зараз доробляють актову залу, де планує проводити концерти та показувати кіно. Районне начальство оцінило зміни у медпункті (ще б пак: вперше за 15 років там не тільки побілили, а й провели газ та воду, застелили лінолеум) і виділило обладнання для фізпроцедур вартістю 30 тис. грн. Для молоді тричі на тиждень проводять дискотеки (за винятком посту). І на ці вечори відпочинку збирається молодь з усіх навколишніх сіл.

– Бо у нас дискотеки найкращі, – не приховує гордощів співрозмовник. – Ми уклали угоду з ді-джеєм, він має апаратуру для спецефектів, тож подивитись на це диво приходять навіть старенькі.

Олексій Шандрук не приховує: він хоче, аби все у Бодаках було найкраще. 12 серпня тут відбулось подвійне свято, присвячене Дню Незалежності та Дню молоді.

– У селі святкують, коли є можливість. Ми вже віджнивували, а картоплю ще не копають, – пояснює сільський голова. – Святкуємо не заради галочки,  згадали і загиблих вояків УПА, і полеглих червоноармійців. Молодь організувала концерт, ігри та спортивні змагання. А дискотек було аж три – для дітей, ретро – для старших і молодіжна.

А з понеділка знову до праці.

– Планую купити у село невелику вагу, щоб важити худобу. Не секрет: заготівельники міряють худобу метром, обдурюючи–обраховуючи селян безбожно, а люди змушені миритися з цим, бо не мають іншого виходу. Не знаю, чи перепаде з цього якась копійка сільській раді, але моральне задоволення матиму: припинять людей дурити.

Пан Шандрук за фахом зоотехнік, от і переконав односельців відкрити пункт штучного запліднення корів, тим паче, що такий колись був у селі, навіть напівзруйноване приміщення залишилось. Дверей там нема, вікна вибито, але його можна відремонтувати. Люди не розуміють, що племінна худоба і швидше вагу набирає, і молока більше дає.

– Ми дожились, що українська корова дає молока півтори тисячі літрів, а в Ізраїлі коза – три тисячі. Селекційна робота в країні не ведеться, – каже Олексій Андрійович. – Великих грошей нам не треба.

Інша проблема – цінова державна політика, хоча що це за копійка, коли копійки платять за м\’ясо і молоко. Людина працює на державу, держава ж для селян, мов та мачуха.

– Нас виручає те, що люди вже другий рік поспіль віддають свої паї чехам. Минулого року вони сіяли соняшник, цьогоріч – ячмінь і кукурудзу. Ячмінь тільки зараз молотять, бо пізно сіяли, а кукурудза ще достигає, то яка врожайність, не знаю. За пай платили минулого року по 123 грн, нині – по 187 грн. Врожай забирають у Чехію. Кукурудзу переробляють на зерно, бо мають великий птахокомплекс і кукурудзу додають до корму птиці. Усього в районі чехи орендують 10 тисяч гектарів землі. Поля доглянуті, чисті. Техніка імпортна, а працюють наші люди.

Бодаки – село унікальне своєю політичною одностайністю. Люди в унісон твердять: «Тимошенко і БЮТ – єдина наша надія». Сільський голова, член партії «Батьківщина», не приховує задоволення: «Моя робота». У родині Шандруків за «Батьківщину» минулого року агітувала навіть наймолодша донька, дев’ятикласниця. Дівчина й досі не приховує образи на батьків, які не пустили її на Майдан під час Помаранчевої революції. Натомість нещодавно її у складі тернопільської делегації взяли пікетувати ЦВК.

… І вже на прощання пан Олексій розповів про приємну новину. Нещодавно він став дідом: у родини старшої доньки народився синок – первісток.

Марина Криниця