Афера судді Турецького та транспортного прокурора Цимбалюка із землею Тернопільського аеропорту

16 серпня 2007 року суддя Господарського суду Тернопільської області Турецький І.М. виніс Постанову за позовом Тернопільського транспортного прокурора Цимбалюка О.Є., в якій визнав недійсним акт на право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 164,29 га, яка розташована в селі Смиківці Тернопільського району Тернопільської області. Акт виданий комунальному підприємству «Фірма Тернопільавіаавтотранс» (Тернопільський аеропорт).

Постанова господарського суду з’явилась в час, коли Тернопільська обласна рада п’ятого скликання веде активну роботу по реанімації даного підприємства, і по суті, зводить нанівець всі старання постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту, зв’язку та дорожнього господарства (голова — Богдан Голик, фракція «Батьківщина»).

Цікаво, що своєю постановою, суддя Турецький І.М. вийшов за межі позовних вимог, що категорично заборонено чинним законодавством. Так, на прохання позивача визнати за Тернопільським державним авіаційним підприємством «Універсал-Авіа» право постійного користування на земельну ділянку суд зобов’язав Тернопільську районну державну адміністрацію надати Тернопільському державному авіаційному підприємству «Універсал-Авіа» відповідну земельну ділянку. Як виконати таке рішення суду невідомо нікому, окрім судді Турецького І.М. та, мабуть, транспортному прокурору Цимбалюку О.Є.

Як позивач у своїй позовній заяві, так і суддя у винесеній постанові посилаються на частину 2 статті 120 Земельного кодексу України, згідно якої «у випадку відчуження будівель і споруд розміщених на земельній ділянці, наданій у користування, до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розташовані, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.»

Окрім цього, споруди та будівлі ТДАП «Універсал-Авіа» знаходяться на території 1,801 га. Тому дуже цікаво, від яку прогресію застосовував суд, збільшивши своїм рішенням територію обслуговування цих будівель до 164,29 га.

Виходячи із наведеного, можна зробити висновок, що суддя Господарського суду Тернопільської області Турецький І.М. та Тернопільський транспортний прокурор Цимбалюк О.Є. займаються не виконанням покладених на них державою обов’язків, а відкритим захопленням інвестиційно-привабливої землі поблизу обласного центру.

З цього приводу депутати Тернопільської обласної ради, члени фракції «Батьківщина» ініціюватимуть звернення облради до Президента України та Генерального Прокурора України.