Сумнівна угода викликає питання стосовно прозорості приватизації в Україні

Financial Times, Роман Олеарчик, 31 серпня 2007 року

Найбагатша людина України Рінат Ахметов істотнім чином збільшив свою кількість акцій у великій енергогенеруючій компанії завдяки суперечливій трансакції по обміну боргових зобов‘язань на акції, що викликала сумніви стосовно спроможності Києва приватизувати державне майно прозоро.

За кілька тижнів до дострокових парламентських виборів угода була сприйнята як така, що має політичний контекст. Опозиція заявила, що угода відбулася нечесно, оскільки продаж було здійснено на користь бізнесмена близького до Прем‘єр-міністра України Віктора Януковича, та пообіцяла звернутися до суду.

Закордонні інвестори, вартість акцій яких зменшилися через угоду, також були обурені. Вони заявили, що ця трансакція може зашкодити інвестиційному клімату в Україні, яка в останні роки змогла залучити істотні іноземні інвестиції.

Цього тижня посадовці, які представляють державні інтереси в Дніпроенерго, погодилися на 52% збільшення акціонерного капіталу, що збільшило частку акцій, якими володіє Ахметов, до 40% або більше ніж у чотири рази. Його частка оцінюється у 400-500 мільйонів доларів (294-368 мільйонів євро, 200-250 мільйонів фунтів стерлінгів).

У свою чергу енергетичні кампанії, які контролює Ахметов, погодилися покрити 200 мільйонів доларів боргів Дніпроенерго перед кредиторами, переважним чином державними підприємствами. Частка держави в Дніпроенерго зменшилася на третину до 50 %. Частка манорітарних акціонерів також зменшилася.

Прихильники оборудки, включаючи уряд Януковича пояснили трансакцію необхідністю сплати борги Дніпроенерго. Управляючий холдингу Дтек енержі, який належить Ахметову, заявив, що трансакція була повністю прозора та відбулася без порушень закону. Він також додав, що його кампанія інвестує додаткові 200 мільйонів доларів в Дніпроенерго.

Аргументи критиків зводяться до того, що угода відбулася виключно в інтересах Ахметова. Деякі аналітики кажуть, що уряд міг би покрити борги Дніпроенергро та отримати гроші у державну казну продавши акції на відкритому тендері.

«Це різновид закритої та не дуже прозорої угоди. Ахметову дозволили купити акцій по 100 доларів при ринкові ціні 350 доларів за акцію», – сказав Томас Фіала, директор інвестиційного банку Драгон Кепітал у Києві.

Опозиційні політики, які проводять виборчу компанію напередодні волевиявлення 30 вересня, розкритикували угоду як тіньову приватизацію, яка ілюструє як уряд Януковича діє в інтересах своїх прихильників-олігархів.

Ахметов – це впливовий член Партії регіонів Януковича.

«Ми бачимо як цей уряд працює у зв‘язці з бізнесом», – сказала Юлія Тимошенко, екс-прем‘єр-міністр та лідер опозиційного блоку БЮТ, якій дихає у спину Партії регіонів, маючи 25-30% підтримки виборців.

Прозахідний Президент України Віктор Ющенко різко розкритикував підхід Януковича до приватизації, заявивши що уряд вже раз збився з курсу.

Блок Тимошенко попередив, що напередодні виборів уряд може швидко продати найкращі підприємства своїм союзникам. Нещодавно уряд оголосив про плани продати декілька великих підприємств восени, включаючи великий хімічний завод, який оцінюють в один мільярд доларів.